Αναλύσεις

Ο ρόλος του Τσίπρα στο νέο πολιτικό τοπίο – Τι σηματοδοτεί η παρέμβασή του στο συνέδριο της ΚΘΗΜΕΡΙΝΉς

Ο ρόλος του Τσίπρα στο νέο πολιτικό τοπίο – Τι σηματοδοτεί η παρέμβασή του στο συνέδριο της ΚΘΗΜΕΡΙΝΉς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση της Καθημερινής για τη μεταπολίτευση και προπαντός ο τρόπος με τον οποίο μίλησε, προκάλεσε ζωηρό ενδιαφέρον και συζητήσεις για το πολιτικό του μέλλον. Ο Enews.gr στην προσπάθεια να σας ενημερώσει όσο τοδυνατόν πιο σφαιρικά  θα δημοσιεύσει όσο το δυνατόν περισσότερες αναλύσεις Η αρχή γίνεται με την ανάλυση του Νίκου Παναγιωτόπουλου στον ιστότοπο newpost.gr του Τάκη Χατζή.

Ο Τσίπρας φαίνεται να θέλει να επιδείξει μια νέα προσέγγιση στην πολιτική του, η οποία περιλαμβάνει την αναγνώριση των λαθών και την αυτοκριτική για την προηγούμενη διακυβέρνησή του. Μέσω αυτής της νέας του παρέμβασης στο «συνέδριο» της Καθημερινής και όχι με τη φυσική του παρουσία στο αντίστοιχο του κόμματος του, φαίνεται ότι επιδιώκει την ανανέωση και τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού προφίλ που θα επιτρέψει στον ίδιο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος.

Με την αυτοκριτική του και την αναγνώριση των λαθών του παρελθόντος, ο Τσίπρας προσπαθεί να δείξει ότι είναι ικανός να μάθει από τα λάθη του και να εξελιχθεί πολιτικά. Επιπλέον, με την επίσημη δήλωσή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, ο Τσίπρας αποσαφηνίζει τις προσδοκίες του για την επόμενη πολιτική πορεία του κόμματος του.

Συνολικά, ο Τσίπρας φαίνεται να επιδιώκει να αναδιαμορφώσει τον εαυτό του αλλά χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, προσαρμόζοντας την πολιτική του στάση και την επικοινωνία του με τον εκλογικό σώμα. Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του λαού που θα τον επαναφέρει στο πολιτικό προσκήνιο.

Για τον Τσίπρα, η πολιτική πορεία και το δικό του πολιτικό κεφάλαιο αποτελούν σημαντικό μέρος της ταυτότητάς του. Έχοντας ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ και έχοντας διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια, ο Τσίπρας αναζητά τρόπους να διατηρήσει την επιρροή του και να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ωστόσο αυτό τραυματίστηκε από τους σύνεδρους του ΣΥΡΙΖΑ που του γύρισαν την πλάτη και όρισαν ως θεματοφύλακα της επιβίωσης του κόμματος τον Νίκο Παππά.

Η επιχείρηση αποδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν κάποιοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να ερμηνευθεί ως μια κίνηση που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του, καθώς θα αφήσει τους αριστερούς άστεγους και θα του προσφέρει τη δυνατότητα να διαδραματίσει έναν ρόλο «πατερούλη» στην επόμενη φάση της «αριστεράς». Μέσα από αυτόν τον ρόλο, ο Τσίπρας θα μπορούσε να επηρεάσει την αναδιαμόρφωση της προοδευτικής παράταξης και να επαναπροσδιορίσει τη θέση του μέσα σε αυτήν.

Ο Τσίπρας φαίνεται ότι ενδιαφέρεται για τη δική του πολιτική επιβίωση και επιθυμεί να παραμείνει ένας κεντρικός παράγοντας στην ελληνική πολιτική σκηνή, ακόμα και μετά την απώλεια της ηγετικής του θέσης στο ΣΥΡΙΖΑ. Μέσω ενός μικρού ΣΥΡΙΖΑ και αποτυχίας του ΠΑΣΟΚ να «ηγηθεί» του χώρου δημιουργείται ένα νέο πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο ο Τσίπρας ελπίζει να διατηρήσει την επιρροή του και να συμβάλει στην αναδιαμόρφωση της κεντροαριστερής πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα.

Αλέξης Τσίπρας: Από τη Novartis στις τηλεοπτικές άδειες – Μια προσωπική ανασκόπηση και μια πολιτική στρατηγική

Η αναφορά του Τσίπρα σχετικά με την υπόθεση της Novartis και τις τηλεοπτικές άδειες αποτελεί έναν αντιφατικό παράγοντα στη δήλωσή του κατά τη δημόσια παρέμβασή του. Πρόκειται για δύο από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που επηρέασαν την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του.

Στην υπόθεση της Novartis, πολλά πρόσωπα της πολιτικής και της ελληνικής κοινωνίας κατηγορήθηκαν για διαφθορά και δεσμούς με τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis. Αυτή η υπόθεση προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και είχε σοβαρές επιπτώσεις στη δημοσιότητα και την εμπιστοσύνη του κοινού προς την κυβέρνηση. Η αναφορά του Τσίπρα σε αυτή την υπόθεση δείχνει την προσπάθειά του να αναλάβει ευθύνες για τη διαχείριση της υπόθεσης από την κυβέρνησή του και να εκφράσει τη λύπη του για τα σφάλματα που έγιναν.

Όσον αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, υπήρξε κριτική για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών κατά την περίοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η αναφορά του Τσίπρα σε αυτή την υπόθεση δείχνει την προσπάθεια του να αναγνωρίσει τα λάθη αλλά και να στείλει μήνυμα συμβιβασμού με όσους μέχρι πρόσφατα κατηγορούσε ως διαπλοκή και διεφθαρμένους.

Η ανάλυση αυτή παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον πρίσμα σχετικά με τη στρατηγική του Τσίπρα και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το πολιτικό του κεφάλαιο. Ο Τσίπρας, φαίνεται, ενδιαφέρεται να διατηρήσει τη δυναμική του ως ηγέτης και να εξασφαλίσει έναν κρίσιμο ρόλο στην αναδιάρθρωση του προοδευτικού χώρου αλλά χωρίς να έχει «συστημικούς εχθρούς». Αυτό περιλαμβάνει την «απόσυρση» του ΣΥΡΙΖΑ από το πολιτικό προσκήνιο, προκειμένου να αφήσει τους αριστερούς «άστεγους» και να αναλάβει ο ίδιος τον ρόλο του «πατερούλη».

Η αναφορά του στις υποθέσεις Novartis και των τηλεοπτικών άδειών φαίνεται να εξυπηρετεί αυτήν τη στρατηγική. Με τη δημόσια αναγνώριση των λαθών κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας, προσπαθεί να «σβήσει» τις κριτικές και να ενισχύσει την εικόνα του ως πολιτικού που δέχεται την ευθύνη για τα λάθη του. Παράλληλα, η αναφορά σε αυτές τις υποθέσεις επιτρέπει στον Τσίπρα να παρουσιάσει τον εαυτό του ως έναν πολιτικό που δεν είναι δεσμευμένος από παλαιότερες αποφάσεις και ενέργειες, δείχνοντας παράλληλα ενδεχόμενη αλλαγή προσανατολισμού.

Ωστόσο, οι αναφορές του μπορεί να ερμηνευθούν και ως μια κριτική προς τον ίδιο και το κόμμα του, υποδηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη δράση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η απόσταση που παίρνει από ορισμένες αποφάσεις δικές του που τις αποδίδει στο κόμμα μπορεί να αποδειχθεί τακτική για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού προφίλ, ικανού να ενώσει ευρύτερα το προοδευτικό φάσμα.

Συνολικά, η δημόσια παρέμβαση του Τσίπρα αναδεικνύει μια στρατηγική προσπάθεια να επαναπροσδιοριστεί το πολιτικό του προφίλ και προσπάθειας να αναδιαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Η τοποθέτηση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με τη διαχείριση του ζητήματος των τηλεοπτικών αδειών και της υπόθεσης Novartis προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη αντίδραση προήλθε από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος αμφέβαλε για τον τρόπο που επέλεξε ο Τσίπρας να εκφράσει τις απόψεις του, κρίνοντας πως ήταν «ατυχές» να μην παρευρεθεί σε συνέδριο του κόμματος για να τα εκφράσει, αλλά να προτιμήσει την παρουσία σε συνέδριο ενός ΜΜΕ.

Ακολούθησε η Έλενα Ακρίτα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Τσίπρα, εκφράζοντας διαφωνία για την διαχείριση των τηλεοπτικών αδειών και της υπόθεσης Novartis. Σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, χαρακτήρισε “ατυχή” τη διαχείριση του ζητήματος από τον Τσίπρα, επισημαίνοντας πως εμπλέκονταν άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με την υπόθεση.

Συνολικά, η τοποθέτηση του Τσίπρα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ και σε εκτός αυτού πολιτικά κύκλωμα, αναδεικνύοντας την έντονη διχοτόμηση και τις ενδοκομματικές τάσεις που χαρακτηρίζουν το κόμμα.

Η τοποθέτηση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις, με τη συζήτηση να εστιάζεται σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των τηλεοπτικών άδειών και της υπόθεσης Novartis.

Παρά τις αυξημένες αυτοκριτικές του Τσίπρα, ο ίδιος έθεσε υπό αμφισβήτηση τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Οι κριτικές αυτές επισημαίνουν την αλλαγή στάσης του Τσίπρα, ο οποίος παλαιότερα υπερασπιζόταν τον Νίκο Παππά και τώρα εκφράζει αμφισβήτηση για τους χειρισμούς του. Ειδικά όσον αφορά την υπόθεση Novartis, η δήλωση ότι «αποτελεί τον μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη συστάσεως του ελληνικού κράτους» έγινε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και μετά από σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Η κριτική εστίαση στη διαχείριση των υποθέσεων αυτών αποδεικνύει μια αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα ζητήματα που έκανε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πολιτική σημαία.

Μπρα ντε φερ Τσίπρα – Παππά

Η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επιχειρεί να ανακατέψει τα νερά εντός του κόμματος του, καθώς άνοιξε έναν νέο γύρο συζητήσεων για τις προηγούμενες αποφάσεις και επιλογές της κυβέρνησής του. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από τη δική του αυτοκριτική «έδειξε» και τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, ο οποίος κατείχε το χαρτοφυλάκιο των μέσων ενημέρωσης και τηλεπικοινωνιών κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του.

Ο Τσίπρας, παρά την αυτοκριτική που άσκησε σε σχέση με τη διαχείριση των τηλεοπτικών αδειών και της υπόθεσης Novartis, έκανε έμμεση αναφορά στον Νίκο Παππά, χαρακτηρίζοντας «ατυχή» τη διαχείριση του ζητήματος. Αυτό θέτει τον Παππά σε ένα πιο κρίσιμο πρίσμα, αφού ως υπεύθυνος για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο επρόκειτο για έναν από τους πιο στενούς του συνεργάτες και άνθρωπο που δεν έπαιρνε προσωπικές πρωτοβουλίες χωρίς να τις γνωρίζει ο τότε Πρωθυπουργός.

Ενώ ο Τσίπρας δεν απέδωσε συγκεκριμένη ευθύνη στον Παππά, η αναφορά του σε ατυχή διαχείριση σημαίνει πως ο τότε υπουργός ίσως να μην ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στις προσδοκίες του κόμματος και του ηγέτη του. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες υπερασπίσεις του Παππά από τον Τσίπρα σε άλλες περιπτώσεις, μέσα στη Βουλή σε συνεντεύξεις και δημόσιες τοποθετήσεις.

Μάλιστα υπάρχει και το βιβλίο του Νίκου Παππά με τον τίτλο «Μ.Μ.Ε. την άδεια σας» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θεμέλιο. Ο πρώην υπουργός ψηφιακής πολιτικής αναφέρεται στην έκδοση στην ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, στο άνοιγμα, το κλείσιμο και την πορεία της ΕΡΤ, την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα, με την προανακριτική, το ειδικό δικαστήριο στο οποίο παραπέμφθηκε και την απόφασή του. Τον πρόλογο του βιβλίο γράφει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Και μάλιστα αναφέρει:

«Ο διαγωνισμός του 2016, που επίσης βρέθηκε στο στόχαστρο όσων κρατούσαν ισχυρή γραμμή άμυνας υπέρ της ανομίας ακόμα σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρές συνθήκες διαφάνειας και με απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και των αρχών της ισότητας και του κράτους δικαίου ουδείς πλέον αμφισβητεί τους κρυστάλλινους όρους του ή την άψογη διεξαγωγή του.»

Είναι συχνό φαινόμενο στην πολιτική για πολιτικούς να αλλάζουν τη θέση τους ή να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις σε διαφορετικά σημεία του χρόνου, εξαρτάται από τις πολιτικές συνθήκες, τις πιέσεις αλλά και τις προσωπικές στρατηγικές αλλά και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων. Συνεπώς, η αντίφαση αυτή μπορεί να αντικατοπτρίζει και την προσωπική πικρία του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον πρώην στενότατο συνεργάτη του για το αποτέλεσμα στο συνεδρίου που έδωσε πόντους στον Νίκο Παππά.

Αλλά ίσως και τις διαφορετικές προσεγγίσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ με τον Νίκο Παππά να θέλει ένα ισχυρό κόμμα μετά τις ευρωεκλογές που θα μπορεί να συμμετέχει στον διάλογο για την προοδευτική παράταξη και τον Αλέξη Τσίπρα να προβλέπει αποδυναμωμένους κομματικούς σχηματισμούς και την ανάγκη να παίξουν ρόλο οι προσωπικότητες του χώρου.

Ταυτόχρονα, η σιωπή των συνεργατών του Παππά μπορεί να ερμηνευτεί ως ένδειξη της δυσαρέσκειας ή της απογοήτευσής τους από τις δηλώσεις του Τσίπρα, αν και αυτό δεν είναι απόλυτα σαφές. Ωστόσο, οι δηλώσεις του Τσίπρα και η αντίδραση των συνεργατών του Παππά φαίνεται να εντείνουν τις εντάσεις μέσα στο κόμμα αλλά, πλέον, δείχνουν και τις διαφορετικές στρατηγικές για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Εντούτοις, αυτή η αλλαγή στην προσέγγιση ενδέχεται επίσης να αποτελεί μια προσπάθεια του Τσίπρα να ενισχύσει τη θέση του εκτός του κόμματος, εν μέσω εσωτερικών αντιπαραθέσεων και αντιδράσεων.

Σε σχέση με τον Νίκο Παππά, ο οποίος κατείχε το χαρτοφυλάκιο των μέσων ενημέρωσης και τηλεπικοινωνιών κατά τη διάρκεια της θητείας του Τσίπρα, η αναφορά του τελευταίου μπορεί να ερμηνευθεί ως μια απόπειρα να «κοντύνει» τη θέση του Παππά ενόψει της επόμενης μέρας στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κεντροαριστερά γενικότερα. Αυτό ενδέχεται να είναι μέρος μιας ευρύτερης τακτικής του Τσίπρα για την αναδιάρθρωση και την ανανέωση του χώρου.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ένα κρίσιμο γεγονός στο εσωτερικό του κόμματος, με τον Νίκο Παππά να διαδραματίζει καίριο ρόλο στην αποτροπή των σχεδίων του Τσίπρα. Ο Παππάς, ο οποίος θεωρείτο ως ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Τσίπρα, τον αντιμετώπισε στο συνέδριο, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των μελών του και αποτρέποντας έτσι τα σχέδια του Τσίπρα.

Η αποτυχία του Τσίπρα να επιβάλει την προτίμησή του στο συνέδριο αντικατοπτρίζει την απώλεια επιρροής του εντός του κόμματος και την αντίσταση που αντιμετώπισε από τους ίδιους τους συντρόφους του. Αυτό δείχνει επίσης την αυξανόμενη δυσαρέσκεια και τις διαμάχες που αναδύονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πολιτική κατεύθυνση και οι μέθοδοι του Τσίπρα φαίνεται να αμφισβητούνται από τα μέλη του κόμματος.

Η επιτυχία του Νίκου Παππά στο συνέδριο δείχνει επίσης τη δυνατότητά του να ασκεί επιρροή και να κερδίζει την υποστήριξη των μελών του κόμματος, πιθανώς δημιουργώντας νέα δυναμική εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην εσωτερική δυναμική του κόμματος και στην επανεκτίμηση των ηγετικών ρόλων, με πιθανό αποτέλεσμα τη μείωση της επιρροής του Τσίπρα και την εμφάνιση νέων πολιτικών προσώπων στο προσκήνιο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X