Οικονομία

Πληθωρισμός απληστίας στέλνει την ακρίβεια στα ύψη και “τσακίζει” το κυβερνητικό αφήγημα για εισαγόμενο πληθωρισμό

Πληθωρισμός απληστίας στέλνει την ακρίβεια στα ύψη και “τσακίζει” το κυβερνητικό αφήγημα για εισαγόμενο πληθωρισμό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πολύ γκαντεμιά για την κυβέρνηση. Οσα αφηγήματα έχει προβάλει για την οικονομία διαψεύδονται. Για παράδειγμα οι ξένες άμεσες επενδύσεις για τις οποίες τόσο επαίρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Οπως έλεγαν έκαναν άλμα το 2023.  Αμ δε. Ηρθε ο Γιάννης Στουρνάρας και με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος το διέψευσε πανηγυρικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισροές κεφαλαίων στην οικονομία που χαρακτηρίζονται ξένες άμεσες επενδύσεις, το 2023 κατέγραψαν σημαντική μείωση κατά 38,7%, σε σχέση με το 2022.

Την ίδια τύχη είχε και το αφήγημα περί εισαγόμενης ακρίβειας. Οχι ότι δεν υπάρχει και αυτή, αλλά ο πληθωρισμός είναι συντριπτικά ελληνικό φαινόμενο και αποδίδεται στην αισχροκέρδεια και τον πληθωρισμό…απληστίας, δηλαδή την εκτόξευση των τιμών από τις επιχειρήσεις οι οποίες συσσώρευσαν υπερκέρδη.

Ο Γιάννης Στουρνάρας βέβαια δεν μίλησε για αισχροκέρδεια, αλλά για υπερκέρδη των επιχειρήσεων.  Πιο συγκεκριμένα εν  μέσω πληθωριστικής έκρηξης, κυρίως την περίοδο 2021-2022, οι επιχειρήσεις αύξησαν κατακόρυφα τα περιθώρια κέρδους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. O Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε σ’ αυτό, αλλά δεν είναι ο μόνος που έχει επισημάνει τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει ο αποκαλούμενος «πληθωρισμός της απληστίας» στη ανατροφοδότηση των ανατιμήσεων και στη διατήρηση της ακρίβειας.

Το μήνυμα προς τις επιχειρήσεις για εγκράτεια και περιορισμό της «δίψας» για πρόσθετα κέρδη το έχει στείλει η Κριστίν Λαγκάρντ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλοι σημαίνοντες διεθνείς φορείς.  Πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης από τις αρχές του 2022 οφείλεται κατά 45% στα υψηλότερα επιχειρηματικά κέρδη, κατά 40% στις τιμές εισαγωγών και κατά μόλις 25% στην αύξηση των μισθών, ενώ η φορολογία είχε αρνητική επίδραση.

Σ’ ό,τι αφορά στη χώρα μας είναι πρόδηλο και πιστοποιείται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι το 2022 – χρονιά της μεγάλης ανόδου του πληθωρισμού- τα επιχειρηματικά κέρδη πραγματοποίησαν άλμα. Σύμφωνα με την ΤτΕ οι επιχειρήσεις πέτυχαν ρεκόρ κερδοφορίας το 2022, σε ένα οικονομικό περιβάλλον που τους επέτρεπε να προχωρούν σε μεγάλες ανατιμήσεις, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έπραξε τα δέοντα για να περιορίσει την κερδοσκοπική δράση των επιχειρήσεων, που προκάλεσε ακρίβεια και τεράστιο πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η βιομηχανία, ο τουρισμός και λοιπές υπηρεσίες το… παράκαναν με τις αυξήσεις της διετία 2021-22, πετυχαίνοντας να αναπληρώσουν τις απώλειες που υπέστησαν στα κέρδη τους από την περίοδο της πανδημίας

Ο αντίλογος και η επιχειρηματολογία που προτάσσουν οι επιχειρηματίες απέναντι στις επισημάνσεις Στουρνάρα, είναι οι αριθμοί – τουλάχιστον στην περίπτωσή τους – δεν περιγράφουν τη συνολική εικόνα ούτε αποτυπώνουν την αλήθεια. Προφανώς, για επιχειρήσεις μικρού και μικρομεσαίου βεληνεκούς, η συνθήκη που διαμορφώθηκε αυτή την επίμαχη διετία ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Η εκτόξευση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών τις έφτασε στα όριά τους, δημιούργησε ζητήματα βιωσιμότητας για κάποιες από αυτές. Είναι πρόδηλο που δεν είχαν όλες οι επιχειρήσεις και όλοι οι κλάδοι την ίδια συμμετοχή στο πάρτι των  κερδών. Ουδείς, όμως, μπορεί να αρνηθεί-ακόμη κι αν οι αριθμοί δεν φανερώνουν την πλήρη εικόνα- τη συμβολή του «πληθωρισμού της απληστίας» στην ακρίβεια.

Απόδειξη αποτελούν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  για τον Μάρτιο τα οποία «σκότωσαν» τα πολυδιαφημισμένα μέτρα της κυβέρνησης. Βλέπετε ο πληθωρισμός  τον Μάρτιο έτρεξε με 3,2% έναντι 2,9% τον Φεβρουάριο. Στα τρόφιμα  παρά τη μικρή αποκλιμάκωση ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 5,3% από 6,7% τον προηγούμενο μήνα. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε για ακόμα ένα μήνα το ελαιόλαδο (+67,2%) ενώ τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν οι τιμές στα φρούτα (+12,7%).

Με βάση το γεγονός ότι ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας που ίσχυσαν τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, έχει ενδιαφέρον η πορεία των τιμών σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων (17,5%), και στα ξενοδοχεία (14,6%). Στον τομέα των τροφίμων χαμηλότερες κατά 6,3% ήταν οι τιμές στα νωπά λαχανικά, 5,4% στα ψάρια και 2,7% στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

Ακόμη, σημειώθηκε αύξηση 14% στα ασφάλιστρα υγείας, 12,4% στο πετρέλαιο θέρμανσης  και 8,6% στο πακέτο διακοπών.

Υπό αυτές τις συνθήκες προ των πυλών βρίσκεται ένα νέο κύμα ανατιμήσεων λόγω της κλιματικής κρίσης, πράγμα που ανέφερε και ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης και να μας προϊδεάσει για την ακρίβεια λόγω κλιματικής κρίσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X