Περιβάλλον

400 δισ. ετησίως κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία τα χιλιάδες χωροκατακτητικά φυτά, ζώα, μικρόβια (βίντεο)

400 δισ. ετησίως κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία τα χιλιάδες χωροκατακτητικά φυτά, ζώα, μικρόβια (βίντεο)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μια πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES) αποκαλύπτει μια ανησυχητική τάση: Πάνω από 37.000 ξένα είδη εξαπλώνονται γρήγορα σε όλο τον κόσμο λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται.

Τουλάχιστον 3.500 από αυτά ταξινομούνται ως επιβλαβή χωροκατακτητικά ξένα είδη, επιβάλλοντας μια εκπληκτική οικονομική επιβάρυνση άνω των 423 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως το 2019. Το κόστος αυτό έχει κλιμακωθεί τουλάχιστον τετραπλάσιο κάθε δεκαετία από το 1970.

«Τα χωροκατακτητικά ξένα είδη είναι το υποσύνολο των ξένων ειδών που είναι γνωστό ότι έχουν εγκατασταθεί και εξαπλωθεί, τα οποία προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στη φύση και συχνά επίσης στους ανθρώπους », εξηγεί η Έκθεση Αξιολόγησης για τα Χωροκατακτητικά Εξωγήινα Είδη και τον Έλεγχο τους. Περίπου το 6% των «εξωγήινων» φυτών, το 22% των «εξωγήινων» ασπόνδυλων, το 14% των «εξωγήινων» σπονδυλωτών και το 11% των «εξωγήινων» μικροβίων είναι γνωστό ότι είναι διεισδυτικά».

Ογδόντα έξι ειδικοί από 49 χώρες εργάστηκαν για περισσότερα από τεσσεράμισι χρόνια για την παραγωγή της έκθεσης, συμπεριλαμβανομένης της καθηγήτριας του Ισραήλ Bella Galil του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Steinhardt και του Εθνικού Κέντρου Μελετών Βιοποικιλότητας του Ισραήλ.

Η έκθεση βασίζεται σε περισσότερες από 13.000 αναφορές και εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γερμανία από εκπροσώπους των 143 κρατών μελών του IPBES.

Κύριος παράγοντας στην εξαφάνιση ζώων και φυτών

Η έκθεση διαπίστωσε ότι «τα χωροκατακτητικά είδη ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στο 60% –και ο μόνος οδηγός στο 16%– των παγκόσμιων εξαφανίσεων ζώων και φυτών που έχουμε καταγράψει, και τουλάχιστον 218 χωροκατακτητικά ξένα είδη ήταν υπεύθυνα για περισσότερα από 1.200 τοπικές εξαφανίσεις», εξήγησε ο συν-συγγραφέας καθηγητής Anibal Pauchard από τη Χιλή.

Περίπου το 85% αυτών των ειδών επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ανέφερε η έκθεση, όπως εκείνα που προκαλούν ασθένειες, όπως η ελονοσία, ο Ζίκα και ο Πυρετός του Δυτικού Νείλου – όλα μεταδιδόμενα από χωροκατακτητικά εξωγήινα κουνούπια. Έχουν επίσης καταστρέψει τα μέσα διαβίωσης, όπως στη λίμνη Βικτώρια, όπου η αλιεία έχει μειωθεί λόγω της εξάντλησης της τιλάπιας λόγω της εξάπλωσης του υάκινθου.

Στο Ισραήλ , 460 εξωγήινα χωροκατακτητικά είδη έχουν εντοπιστεί κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου, κυρίως μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, και εκατοντάδες άλλα έχουν βρεθεί στην ξηρά από τη δεκαετία του 1970, είπε ο Galil.

Πέρυσι, η έκθεση του κρατικού ελεγκτή σχετικά με την «πρόληψη των επιπτώσεων των χωροκατακτητικών ξένων ειδών και την προστασία της βιολογικής ποικιλότητας» αποκάλυψε αδύναμη δέσμευση και αποτυχημένη διαχείριση του προβλήματος.

«Ελπίζω ότι η έκθεση IPBES θα καταλύσει την άμεση εφαρμογή των συστάσεων του ελεγκτή», είπε ο Galil. «Η βλάβη είναι τοπική, παγκόσμια και, φυσικά, στο άτομο».

Στην έκθεση, ένα ειδικό πλαίσιο εστιάζει ειδικά στα θαλάσσια χωροκατακτητικά είδη, την ειδικότητα του Galil. Είπε ότι τα 460 «εξωγήινα» είδη εντοπίστηκαν σε μια λωρίδα ακτής λιγότερο από 200 χιλιόμετρα.

«Ανά χιλιόμετρο, το Ισραήλ θα μπορούσε να είναι στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για τα περισσότερα χωροκατακτητικά ξένα είδη, αλλά αυτό δεν είναι ένα ρεκόρ που θα ήθελα να κρατήσω», αστειεύτηκε ο Γκαλίλ.

Μερικά από τα είδη ήταν δηλητηριώδη και δηλητηριώδη ψάρια που οδήγησαν σε ιατρικά προβλήματα – κάποια σοβαρά – όταν επιτίθενται σε ανθρώπους.

Επιπλέον, εξήγησε, επειδή το Ισραήλ είναι μια μικρή χώρα με σχετικά πυκνό πληθυσμό που ζει σε σχετικά υψηλό εισόδημα, πολλοί φυσικοί βιότοποι έχουν διαταραχθεί από τους ανθρώπους που στη συνέχεια αγωνίζονται να επιβιώσουν. Επιπλέον, η χώρα χρησιμοποιεί σκόπιμα χωροκατακτητικά είδη για να βοηθήσει στη γεωργία.

Οι ευκάλυπτοι στο Ισραήλ μεταφέρθηκαν αρχικά από την Αυστραλία για να βοηθήσουν στην αποξήρανση των ελών, όπου γεννήθηκαν τόποι αναπαραγωγής κουνουπιών που εξαπλώνουν την ελονοσία. Σήμερα, είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα στο ισραηλινό τοπίο. Αν και ήταν όμορφα και ωφέλιμα, είπε ο Galil, οδήγησαν επίσης στην εξαφάνιση ορισμένων γηγενών φυτών και ζώων, μερικά από τα οποία ήταν ενδημικά σε αυτό το μέρος του κόσμου.

Το Ισραήλ εισήγαγε επίσης κατά λάθος το μικρό μυρμήγκι της φωτιάς όταν ένα εργοστάσιο στο Κιμπούτς Afikim έφερε ξύλα από τη Νότια Αμερική στη χώρα. Σε λίγο, τα μυρμήγκια εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα. Σήμερα, βρίσκονται γύρω από το Kinneret, όπου μπορούν να επιτεθούν σε τουρίστες.

«Αυτά τα μυρμήγκια δίνουν εξαιρετικά επώδυνα δαγκώματα και αν δαγκωθούν ως μικρό παιδί ή από κάποιον με αλλεργία στο δηλητήριο, μπορεί να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση», εξήγησε ο Galil.

Η απόφαση της Διάσκεψης του ΟΗΕ

Τον περασμένο Δεκέμβριο, στη 15η συνάντηση της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα, 200 χώρες συμφώνησαν να «εξαλείψουν, να ελαχιστοποιήσουν, να μειώσουν και ή να μετριάσουν τις επιπτώσεις των χωροκατακτητικών ξένων ειδών στη βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος με τον εντοπισμό και τη διαχείριση οδών την εισαγωγή ξενικών ειδών, την αποτροπή εισαγωγής και εγκατάστασης χωροκατακτητικών ξένων ειδών προτεραιότητας, τη μείωση των ρυθμών εισαγωγής και εγκατάστασης άλλων γνωστών ή δυνητικά χωροκατακτητικών ξένων ειδών κατά τουλάχιστον 50 τοις εκατό έως το 2030». Ο Galil είπε ότι είναι ένας υψηλός αλλά ουσιαστικός στόχος .

Η έκθεση τονίζει ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ χωροκατακτητικών ειδών και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν θα μπορούσαν να μεγεθύνουν τους κινδύνους τους. Για παράδειγμα, όταν τα χωροκατακτητικά φυτά διασταυρώνονται με την κλιματική αλλαγή, μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερες και πιο σοβαρές πυρκαγιές, όπως φάνηκε σε πρόσφατα καταστροφικά γεγονότα παγκοσμίως, απελευθερώνοντας τελικά αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

«Το Business-as-usual είναι πραγματικά απίθανο», είπε η συν-συγγραφέας καθηγήτρια Helen Roy. «Με τόσους πολλούς βασικούς παράγοντες αλλαγής που προβλέπεται να επιδεινωθούν, αναμένεται ότι η αύξηση των χωροκατακτητικών ξένων ειδών και οι αρνητικές επιπτώσεις τους είναι πιθανό να είναι σημαντικά μεγαλύτερες.

«Η επιταχυνόμενη παγκόσμια οικονομία εντάθηκε και διευρύνθηκε η αλλαγή της χρήσης γης και θάλασσας, καθώς και οι δημογραφικές αλλαγές, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση των χωροκατακτητικών ξένων ειδών παγκοσμίως», συνέχισε ο Roy. «Ακόμη και χωρίς την εισαγωγή νέων ξενικών ειδών, τα ήδη εγκατεστημένα ξενικά είδη θα συνεχίσουν να επεκτείνουν το φάσμα τους και να εξαπλώνονται σε νέες χώρες και περιοχές. Η κλιματική αλλαγή θα κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη».

Οι συντάκτες του εγγράφου ζητούν πρόληψη μέσω της βιοασφάλειας των συνόρων και των αυστηρά επιβεβλημένων ελέγχων των εισαγωγών, καθώς και μέσω της ετοιμότητας και της έγκαιρης ανίχνευσης.

«Η πρόληψη είναι απολύτως η καλύτερη, πιο οικονομική επιλογή – αλλά η εκρίζωση, ο περιορισμός και ο έλεγχος είναι επίσης αποτελεσματικοί σε συγκεκριμένα πλαίσια», είπε ο Pauchard. «Η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων μπορεί επίσης να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ενεργειών διαχείρισης και να αυξήσει την αντίσταση των οικοσυστημάτων στα μελλοντικά χωροκατακτητικά ξένα είδη. Πράγματι, η διαχείριση χωροκατακτητικών εξωγήινων ειδών μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων άλλων παραγόντων αλλαγής».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X