Πολιτική

Κατρούγκαλος: «Φούσκωσαν» το λογαριασμό στα εξοπλιστικά – Ζητήματα που απαιτούν απαντήσεις

Κατρούγκαλος: «Φούσκωσαν» το λογαριασμό στα εξοπλιστικά – Ζητήματα που απαιτούν απαντήσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για παλινωδίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και μ’ αυτές, «φουσκώνει» ο λογαριασμός για τα εξοπλιστικά, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας την Τετάρτη (29.09.2021) Στο Κόκκινο, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε και στο γεγονός πως «μάθαμε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κι όχι από τον πρωθυπουργό ό,τι θα έχουμε αόριστης διάρκειας αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ».

Αναλύοντας τις βαθύτερες οικονομικές πτυχές της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, αλλά και αυτής με τις ΗΠΑ, που θα έρθει στη Βουλή, ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τα εξοπλιστικά.

«Η πολιτική Μητσοτάκη στον τομέα της Άμυνας και των εξοπλισμών, χαρακτηρίζεται από μπρος πίσω και παλινωδίες. Δεν είναι μόνο η καθυστερημένη απόφαση για τις φρεγάτες. Ο κ.Μητσοτάκης μας είχε πει στη Βουλή ότι είναι ακριβές. Τελικά αντί να παραληφθούν το 2023, όπως είχαμε εμείς κανονίσει, θα έρθουν με καθυστέρηση, το 2025. Επίσης είναι οι κορβέτες που πρώτη φορά ακούσαμε, είναι η νέα προμήθεια με έξι συμπληρωματικά Rafale που ανακοινώθηκε από τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να τις ξέρει καν ούτε ο αρχηγός της Αεροπορίας.

Η κυβέρνηση κινείται σπασμωδικά και με αυτό τον τρόπο φουσκώνει το λογαριασμό για τον ελληνικό λαό.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην αμυντική συμφωνία που είχαμε στο μυαλό μας και αυτή που πραγματικά καταρτίστηκε. Πρώτον, στο άρθρο 2 που είναι το βασικό άρθρο που προβλέπει τη δυνατότητα αμυντικής συνδρομής, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την υποστήριξη σε περιπτώσεις αμφισβήτησης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και στην υφαλοκρηπίδα, εκεί που εντοπίζεται η επιθετικότητα της Τουρκίας. Υπάρχει υποστήριξη αμοιβαία εφόσον υπάρχει επίθεση στο έδαφος στην επικράτεια.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που προκύπτει από τη συμφωνία, είναι η συμμετοχή της χώρας μας σε επιχειρήσεις της Γαλλίας στην Αφρική. Εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης ως προς την άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Αυτό όμως είναι διαφορετικό από την υποστήριξη επιχειρήσεων εκεί όπου δεν υπάρχουν κοινές Ευρωπαϊκές αποφάσεις. Αντιθέτως υπάρχουν αναμνήσεις από ένα αποικιοκρατικό παρελθόν που δεν έχουμε κανένα λόγο να ενισχύουμε» είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όσον αφορά δε στο θέμα της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στο γεγονός πως «δεν ξέρουμε ακριβώς τη διάρκειά της. Θα είναι ετήσια, θα είναι διετείς; Θα είναι πενταετής; Φαίνεται ότι θα είναι αόριστης διάρκειας η ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας όπως ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αν τελικά είναι έτσι, θα έρθει στη Βουλή και μπορεί να έχει μία πρόβλεψη ότι αν δεν καταγγελθεί μέσα σε δύο χρόνια θα έχει αόριστη διάρκεια. Αυτό διαφέρει από το να έχεις μια συμφωνία που ανανεώνεται ετήσια, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμης.  Καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν έχει συνάψει συμφωνία αόριστης διάρκειας, ούτε καν πενταετή».

Ακούστε τι είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X