Πολιτική

Κεντρική Επιτροπή-ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοδιοικητικές, ΔΕΘ, οι υποψηφιότητες

Κεντρική Επιτροπή-ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοδιοικητικές, ΔΕΘ, οι υποψηφιότητες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κεντρική Επιτροπή-ΣΥΡΙΖΑ: Μια σειρά καθοριστικών ζητημάτων για το μέλλον του κόμματος καλείται να διαχειριστεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που συνεδριάζει σήμερα και αύριο, ενώ παράλληλα αναμένεται και η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων εκτός από Αχτσιόγλου και Τσακαλώτο που έλαβαν ήδη θέση στην κούρσα διαδοχής.
Η πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται – με δημόσιες η μη δηλώσεις- να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα του να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο «ορόσημο» της ΔΕΘ όσο και στην σημαντική πολιτική μάχη των εκλογών στην αυτοδιοίκηση.

Η παρουσία στη ΔΕΘ εκτιμάται ως κομβικού χαρακτήρα αφού ο νέος ηγέτης θα κληθεί να απευθυνθεί στις παραγωγικές τάξεις της χώρας και στις κοινωνικές ομάδες των μη προνομιούχων τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να εκπροσωπεί
Το ίδιο ισχύει και για την προετοιμασία των δημοτικων-περιφερειακών εκλογών όπου οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν «κλείσει» στα τέλη Αυγούστου.
Στη βάση αυτή διαφαίνεται πως υπάρχει ευρύτατη συναίνεση ώστε να επικυρωθεί ο «οδικός χάρτης» για εκλογή προέδρου έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Επίσης να εξουσιοδοτηθεί η Πολιτική Γραμματεία για να αναδείξει τους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν αποκλείεται πάντως μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε να υπάρξει καθυστέρηση της εν λόγω διαδικασίας.

Έτσι δεν θεωρείται απίθανο να κατατεθούν προτάσεις που να προκρίνουν Έκτακτο Συνέδριο και εκλογή αρχηγού τον Νοέμβριο η ακόμη και «προτάσεις – γέφυρες» προς την ίδια όμως κατεύθυνση που (αρχικά τουλάχιστον) να ζητούν την χρονική μετατόπιση της εκλογικής διαδικασίας κατά μία εβδομάδα. Θέση που αντικειμενικά εμποδίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από το να εκπροσωπηθεί από τον νέο του πρόεδρο στην ΔΕΘ.

Έως στιγμής ενστάσεις για το χρονοδιάγραμμα που έχει εγκριθεί από την Πολιτική Γραμματεία φέρονται να έχουν εκφράσει ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολλάκης. Ενώ εδώ και καιρό ο Διονύσης Τεμπονέρας – δίχως κατ’ ανάγκη να συνταυτίζεται- έχει ζητήσει ο πρόεδρος του κόμματος να αναδειχθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Όσον αφορά τις υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου συνεχίζει να ενισχύει την έως τώρα ισχυρή δυναμική της, ενώ χθες ανακοίνωσε την δική του «κάθοδο» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εξαγγείλει την δική του υποψηφιότητα ο Νίκος Παππάς κι επίσης να «λυθεί το μυστήριο» του αν τελικά θα είναι υποψήφιος ο Παύλος Πολάκης.

Η υποψηφιότητα Αχτσιόγλου φαίνεται να συσπειρώνει αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε «νέο κύμα» του κόμματος, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται συνεχώς πως η πρώην υπουργός συνιστά μια επιλογή για την ηγεσία του κόμματος που συσπειρώνει όλες τις «φυλές», «αποχρώσεις» και «προελεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τους Νάσο Ηλιόπουλο και Αλέξη Χαρίτση ένας ακόμη εκπρόσωπος της «νέας γενιάς» του ΣΥΡΙΖΑ, η διεθνώς διακεκριμένη επιστήμονας, Διάνα Βουτυράκου εξέφρασε την στήριξή της. Επίσης το ότι στηρίζει την Έφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε η Κατερίνα Παπανάτσιου, πρώην υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Μαγνησίας.

Έρχεται έτσι να προστεθεί πλάι σε άλλα σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Λούκα Κατσέλη και η Μαριλένα Κοππα ενώ την στήριξή του έχει δημοσιοποιήσει και ο βουλευτής Αττικής, Γιώργος Καραμέρος. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι το «κύμα στήριξης» της Έφης Αχτσιόγλου αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όταν και θα έχουν ανακοινωθεί όλες οι υποψηφιότητες.

Να επισημάνουμε ότι η ομιλία της Έφης Αχτσιόγλου στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού εκεί – όπως έχει δηλώσει- θα παρουσιάσει αναλυτικά την πολιτική πλατφόρμα της υποψηφιότητάς της αναπτύσσοντας το σύνολο των θέσεων της τόσο για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τον «δρόμο» που οδηγεί στην διεκδίκηση της κυβέρνησης. Επίσης θα δώσει το στίγμα των πολιτικών της θέσεων εφ όλης της ύλης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του παραθέτοντας μια συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα που βασίζεται στο δίπολο «Συνέχεια και Τομή». Στηρίζεται κατά βάση από την Ομπρέλα όμως στην εκδήλωση για την υποψηφιότητά του παραβρέθηκαν και στελέχη εκτός του χώρου, όπως ο Χάρης Μαμουλάκης και ο Γιώργος Σταθάκης.
Σε αυτό ενσωματώνει τα στοιχεία της έως τώρα πορείας του ΣΥΡΙΖΑ στα οποία πρέπει να βασιστεί αλλά και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για την ανασυγκρότηση του κόμματος. Μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέδωσε την ήττα στις εκλογές στο «θολό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ» ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα θα έχει ξεκάθαρη, αριστερή, ταυτότητα, αλλά θα απευθύνεται σε πολλούς και πολλές. Αμφισβητώντας δηλαδή την προσέγγιση που λέει πως ένα αριστερό κόμμα δεν μπορεί να απευθυνθεί μαζικά στην κοινωνία και να διεκδικήσει την διακυβέρνηση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X