Πολιτική

Με… παροχές, μεταρρυθμίσεις και τράπεζες η ατζέντας κυβέρνησης – θεσμών

Με… παροχές, μεταρρυθμίσεις και τράπεζες η ατζέντας κυβέρνησης – θεσμών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μαραθώνια διαπραγμάτευση για τις παροχές και το δημοσιονομικό χώρο του 2019, για τις τράπεζες και τις μεταρρυθμίσεις θα έχει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.

Τι θα συζητήσουν εκτός από τις παροχές

Οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, θα εκκινήσουν στις 10 το πρωί με βασικό θέμα τα δημοσιονομικά. Θα ακολουθήσει στις 2 το μεσημέρι συζήτηση για τα χρηματοπιστωτικά και στις 4 το απόγευμα θα γίνει συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις.

Θέση των θεσμών είναι πως η μείωση των συσσωρευμένων ανισορροπιών στην ελληνική οικονομία θα απαιτήσει πολλά έτη συνεχούς εφαρμογής των μεγάλων θεσμικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και του κράτους, καθώς και σταθερή ανάπτυξη επί πολλά έτη. Αυτό θα επιτρέψει επίσης τη μείωση της τρωτότητας της Ελλάδας έναντι των διεθνών εξελίξεων και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Για το χρέος

Σχεδόν μονότονα, τα στελέχη των ΕΕ, ESM, ΕΚΤ και ΔΝΤ τονίζουν πως η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα απαιτήσει τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη συνέχιση και ολοκλήρωση των δημοσιονομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν τα τελευταία έτη. Επιπλέον, θα απαιτήσει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος φορολόγησης και τη χρήση των δημοσιονομικών περιθωρίων που προκύπτουν για τη μετάβαση σε μια φορολογική δομή περισσότερο φιλική προς την ανάπτυξη.

Κατά τους θεσμούς η σημαντική υποεκτέλεση του προϋπολογισμού για τις δημόσιες επενδύσεις αποτελεί πρόβλημα εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτό οφείλεται σε διαρθρωτικές αδυναμίες στην ανάπτυξη έργων επενδυτικής βαθμίδας καθώς και σε μη βέλτιστες πρακτικές σε επίπεδο κατάρτισης προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο της ανεξάρτητης επανεξέτασης του πλαισίου κατάρτισης του προϋπολογισμού για τις επενδύσεις θα εξετασθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των αδυναμιών αυτών.

Οι τράπεζες

Οι δανειστές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών εξακολουθούν να επιβαρύνονται από πολύ υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων και η επίλυση του ζητήματος αυτού εξακολουθεί να είναι η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Βασική επίπτωση είναι ότι η πρόσβαση σε χρηματοδότηση παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη, πράγμα που πλήττει όχι μόνο τις μικρομεσαίες αλλά και τις νεοφυείς και τις επεκτεινόμενες επιχειρήσεις, προκαλώντας προβλήματα ρευστότητας και ανακόπτοντας τις επενδύσεις.

Τέλος, οι θεσμοί υποστηρίζουν πως η συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων έχουν ουσιαστική σημασία για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς παρά τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του διοικητικού φόρτου, την τόνωση του ανταγωνισμού, την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων, την ελάφρυνση των δυσανάλογων περιορισμών στα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα, τη σύνταξη κτηματολογίου και τη βελτίωση του χωροταξικού σχεδιασμού, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τις βέλτιστες πρακτικές σε επίπεδο ΕΕ και παγκοσμίως.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X