Πολιτική

Νίκη Κεραμέως: Κλείνει σχολείο και στο Μαρούσι – Οργισμένοι οι κάτοικοι

Νίκη Κεραμέως:  Κλείνει σχολείο και στο Μαρούσι – Οργισμένοι οι κάτοικοι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η εμμονή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, για την χωρίς σχεδιασμό και νόημα μετατροπή δημόσια σχολείων σε πειραματικά με αποτέλεσμα την περιορισμένη πρόσβαση των παιδιών σε δημόσιο σχολείο έχει βγάλει στα κάγκελα και τους κατοίκους στο Μαρούσι μετά την έκρηξη οργής στο Κολωνάκι.

Η Νίκη Κεραμέως μετατρέπει σε πειραματικό το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση του Δήμου Αμαρουσίου.

Όπως επισημαίνει η παράταξη ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ με επικεφαλής τον Γιώργο Καραμέρο «εάν εφαρμοστεί ο νόμος της Ν.Δ. για τα πειραματικά σχολεία τότε οι μαθητές της 1ης γυμνασίου θα προκύψουν μετά από κλήρωση μεταξύ των μαθητών της ευρύτερης περιοχής και των όμορων δήμων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για φοίτηση στα συγκεκριμένα σχολεία. Τα δε υπόλοιπα παιδιά της περιοχής θα φοιτήσουν σε κάποιο από τα κοντινότερα γυμνάσια του δήμου μας».

Το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα προκύπτει από την ιδεοληπτική αντίληψη της Νίκης Κεραμέως για τη δημιουργία πολλών «πειραματικών» σχολείων χωρίς κριτήρια παρά μόνο την προσωπική στρατηγική της περί δήθεν αριστείας, σημειώνει η παράταξη ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ και καλεί τη δημοτική Αρχή να μη μείνει μόνο σε ανώδυνες ανακοινώσεις αλλά να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί, με αντίστοιχες διοικητικές πράξεις, η απρόσκοπτη φοίτηση όλων των μαθητών και μαθητριών που διαμένουν εντός των σημερινών ορίων του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου στα σχολεία αυτά, όχι μόνο για τη χρονιά 2022 -2023 αλλά και για τις προσεχείς χρονιές.

Σε έναν δήμο όπου οι κ.κ Αμπατζόγλου και Πατούλης απέτυχαν επί 16 χρόνια να προσθέσουν έστω και μία σχολική αίθουσα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έρχεται τώρα η γαλάζια λαίλαπα να στερήσει από τις οικογένειες της πόλης (Κέντρο Αμαρουσίου, Άγιος Νικόλαος, ΚΑΤ κ.λπ.) την πρόσβαση στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αμαρουσίου.

Επισημαίνεται ότι η Νίκη Κεραμέως έχει βγάλει στα κάγκελα και τους κατοίκους του Κολωνακίου με την απόφασή της να μετατραπεί σε Πειραματικό και το 26ο γυμνάσιο της περιοχής, παρά την αντίθετη άποψη του δήμου Αθηναίων.

Η εμμονή της υπουργού οδήγησε ακόμα και τον Κώστα Μπακογιάννη σε σκληρές δηλώσεις εναντίον της στο δημοτικό συμβούλιο, αφού ο δήμαρχος Αθηναίων την κατηγόρησε για «τελεσίγραφα» αφού η περιοχή δεν θα έχει κανένα συμβατικό δημόσιο σχολείο.

Οργισμένη ανακοίνωση για την μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου σε «Πειραματικό» εξέδωσε και ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου, δηλώνοντας αντίθετοι στον τρόπο με τον οποίο ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση ως προς τις συνέπειες που θα έχει αυτή στα παιδιά, αλλά και στον οικογενειακό προγραμματισμό.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων

«Καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο και εκφράζουμε την έκπληξη και έντονη δυσαρέσκειά μας για την μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου σε Πειραματικό, μετατροπή που λάβαμε γνώση μόνο μετά την δημοσίευση του οικείου ΦΕΚ (ΦΕΚ Β 1048/9-3-2022) εν είδει τετελεσμένου.

Αισθανόμαστε δε πραγματικά προσβεβλημένοι ως γονείς και ως πολίτες για τον αιφνιδιαστικό και χωρίς πρότερη διαβούλευση [με κανέναν από τους εμπλεκόμενους φορείς] τρόπο έκδοσης της επίμαχης απόφασης, η οποία λαμβάνεται λίγο πριν τη λήξη του σχολικού έτους 2021-2022 και μάλιστα ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την εγγραφή των μαθητών της ΣΤ τάξης στα γυμνάσια από τον Δεκέμβριο του 2021, χωρίς να προβλέπεται καμιά μεταβατική διάταξη για τα παιδιά αυτά, τα οποία ξαφνικά δεν γνωρίζουν που δύναται να τοποθετηθούν χωροταξικά. Έτσι γονείς και μαθητές υφιστάμεθα πλήρη ανατροπή σε κάθε έννοια οικογενειακού προγραμματισμού.

Αν και ως γονείς επιθυμούμε προφανώς ουσιαστική εκπαίδευση και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι σε ενέργειες προς όφελος των παιδιών μας, που θα συνεισφέρουν και στο εκπαιδευτικό σύστημα με την εφαρμογή και αξιολόγηση εναλλακτικών παιδαγωγικών μεθόδων στην προκειμένη περίπτωση παραγνωρίζεται η ιδιομορφία της περιοχής καθώς το 1ο Δημοτικό Αμαρουσίου αποτελεί όμορο του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου, μέρος ενός ενιαίου πολεοδομικού συγκροτήματος, που λειτουργεί αρμονικά εδώ και τουλάχιστον 60 χρόνια. Επίσης δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι το σχολείο πέρα από πυλώνας παιδείας είναι και πυλώνας κοινωνικής ανάπτυξης.

Δεν είναι νομικά, ηθικά, κοινωνικοπολιτικά και παιδαγωγικά ανεκτό να αποφασίζεται εν μια νυκτί η ανώμαλη μετάβαση των μαθητών από το δημοτικό στο γυμνάσιο, αγνοώντας παραμέτρους όπως η συστέγαση σχολείων, ο οικογενειακός προγραμματισμός, η αναγκαστική μετακίνηση σε μακρινές αποστάσεις μαθητών ελλείψει άλλου σχολείου στην περιοχή, η φοίτηση αδερφών στα σχολεία και η προϋπάρχουσα κοινωνική συναναστροφή των μαθητών, χωρίς κυρίως την ταυτόχρονη εξασφάλιση εναλλακτικής πραγματικής λύσης για τα παιδιά που θα μείνουν εκτός, λόγω του, έτσι κι αλλιώς, απρόσφορου κριτηρίου – τρόπου εισόδου στο γυμνάσιο (τυχαία μέσω κλήρωσης).

Για όλα τα παραπάνω ζητούμε:

– να ανακληθεί με απόφαση της Υπουργού Παιδείας η επίμαχη αιφνιδιαστική ΥΑ,

– να υπάρξει πλήρης διαβούλευση και με το Σύλλογό μας για την εξεύρεση ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων πρακτικά λύσεων,

– στο μεσοδιάστημα να υπάρξει σε κάθε περίπτωση τροποποίηση της ΥΑ με την πρόβλεψη για μεταβατική περίοδο ειδικά για τα παιδιά της ΣΤ τάξης.

– να ανοίξουν οι πόρτες του γραφείου της Υπουργού για ουσιαστικό διάλογο έστω και σήμερα.

Δηλώνουμε ότι σε περίπτωση που το Υπουργείο αδοκήτως εμείνει και δεν διορθώσει άμεσα την προσβλητική και αιφνιδιαστική συμπεριφορά του ως υπεύθυνοι πολίτες και γονείς παιδιών Δημοτικού, δεν θα φεισθούμε παντός νομίμου μέσου για την ακύρωση της ΥΑλ καθώς σε καιρούς πανδημίας και γενικότερης βαθιάς κρίσης η Υπουργός Παιδείας, πλέον με προσωπική της πολιτική ευθύνη, θα φέρει ακέραια το βάρος της αδικαιολόγητης ανατροπής κάθε έννοιας οικογενειακού προγραμματισμού για τουλάχιστον 300 οικογένειες».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X