Επιλογές

Novartis – Σαράκης: «Τις αμαρτίες τις πλήρωσαν οι Έλληνες και θα αποζημιωθούν οι Αμερικανοί»!

Novartis – Σαράκης: «Τις αμαρτίες τις πλήρωσαν οι Έλληνες και θα αποζημιωθούν οι Αμερικανοί»!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Η Novartis στην Αμερική απολογείται, ενώ στη χώρα μας τυγχάνει πολιτικής ασυλίας». Αυτό υποστηρίζει ο δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων στο πλαίσιο της έρευνας των Αμερικανών για αθέμιτες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας, Παύλος Σαράκης.

Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στη Realnews, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το σκέλος της δικογραφίας που αφορά την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων της Novartis στη χώρα μας ολοκληρώθηκε και έπεται είτε η άσκηση διώξεων είτε η επιβολή προστίμων.

Εν ολίγοις δηλαδή, «οι Έλληνες πληρώσαμε αμαρτίες και θα αποζημιωθούν οι Αμερικανοί».

Για τον άλλοτε προστατευόμενο μάρτυρα και μετέπειτα κατηγορούμενο Νίκο Μανιαδάκη υποστηρίζει ότι είναι αδύνατον να γνωρίζει τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος των αμερικανικών Αρχών.

Σκάνδαλο Nοvartis: Οι στενές σχέσεις Φρουζή με συνεργάτη του Σαμαρά

Κατά τον κ. Σαράκη, «οι εκτιμήσεις του περί της ταυτότητας αυτών είναι εσφαλμένες, εάν δεν υποκρύπτουν σκοπιμότητες». Επιμένει, δε, ότι οι μάρτυρες εδώ και στην Αμερική είναι διαφορετικοί, όπως επίσης ότι στο πλαίσιο της έρευνας του FBI διερευνάται και τυχόν εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών.

Novartis – Ερ: Εχετε πει ότι τα πρόσωπα που κατήγγειλαν τις αθέμιτες πρακτικές της Nοvartis στην Αμερική δεν είναι τα ίδια με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην Ελλάδα. Αρκετοί, όμως, διαβάζοντας και το απόρρητο έγγραφο της κ. Τουλουπάκη προς τον Αρειο Πάγο, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κοινοί μάρτυρες μεταξύ των αμερικανικών και ελληνικών Αρχών.

Τα πρόσωπα αυτά -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- δεν εμπλέκονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης από τις ελληνικές Αρχές. Κατέθεσαν στις ΗΠΑ υπό καθεστώς ανωνυμίας και αυστηρής προστασίας της ταυτότητάς τους. Η αμερικανική νομοθεσία δεν συγχωρεί διαρροή της ταυτότητάς τους (ούτε κατά λάθος) και τιμωρεί αυστηρά τους υπαίτιους της διαρροής, όποιοι κι αν είναι αυτοί, όπου και αν βρίσκονται. Κατά συνέπεια, μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει κάποιος. Οι υποθέσεις, όμως, είναι ανέξοδες και δεν παράγουν γεγονότα. Σε κάθε περίπτωση, η κ. Τουλουπάκη με επίσημη τοποθέτησή της διασαφήνισε -και μάλιστα σε αυστηρό τόνο- ότι δεν γνωρίζει την ταυτότητα των προσώπων αυτών.

Novartis – Ερ: Ο κ. Μανιαδάκης, όμως, στην κατάθεσή του στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου ήταν πολύ συγκεκριμένος με ημερομηνίες, πρόσωπα, χώρους κ.λπ. σχετικά με την ταύτιση των μαρτύρων.

Ο κ. Μανιαδάκης είναι αδύνατον να γνωρίζει τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος των αμερικανικών Αρχών. Περιγράφει τη δική του εμπειρία, η οποία δεν έχει προηγούμενο. Οι εκτιμήσεις του περί της ταυτότητας αυτών είναι εσφαλμένες, εάν δεν υποκρύπτουν σκοπιμότητες. Μην ξεχνάμε ότι είναι κατηγορούμενος και έχει μέγιστο συμφέρον να ακυρώσει ηθικά και νομικά μαρτυρίες που τον επιβαρύνουν. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο στην παρούσα φάση.

Novartis – Ερ: Ισχυριστήκατε σε πρόσφατη συνέντευξή σας ότι από την κατάθεση Μανιαδάκη στον Αρειο Πάγο διαψεύδονται και όσοι υποστηρίζουν ότι οι Αμερικανοί δεν ερευνούν πολιτικούς…

Ο κ. Μανιαδάκης ουσιαστικά επιβεβαίωσε και την πεποίθηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή ότι οι αμερικανικές Αρχές ενδιαφέρονται για τις σχέσεις Ελλήνων πολιτικών με τη συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ερευνάται αν υφίστανται τυχόν αθέμιτες συναλλαγές με αυτούς.

Nοvartis: Ο Μπούγας έβαλε στη σκευωρία τρεις αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου

Και αυτό το πράττουν στο πλαίσιο του αμερικανικού ομοσπονδιακού νόμου (FCPA), όπου ερευνώνται τυχόν αθέμιτες πρακτικές των εταιρειών με πρόσωπα που έχουν την εξουσία να επηρεάσουν ή να λάβουν αποφάσεις υπέρ αυτών με ανταλλάγματα. Απλώς να σημειώσω ότι για τον αμερικανικό νόμο οι πολιτικοί δεν αποτελούν ταμπού. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, ούτε επιφυλάσσεται προνομιακή μεταχείριση γι’ αυτούς. Γι’ αυτό ρωτάνε – είναι απλό, το προβλέπει ο ομοσπονδιακός νόμος.

Novartis – Ερ: Γιατί, όμως, να το κάνουν; Tι τους ενδιαφέρει αν δωροδοκήθηκαν και ποια πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα όταν (όπως έχει ειπωθεί κατ’ επανάληψη) η αρμοδιότητά τους είναι η εταιρεία και επιδιώκουν να αποδείξουν τυχόν αθέμιτες πρακτικές αυτής, ώστε να της επιβάλουν πρόστιμο;

Αλλο θέμα η αρμοδιότητα για διώξεις και κυρώσεις και άλλο το αντικείμενο της έρευνας. Αντικείμενο της αμερικανικής έρευνας είναι η Nοvartis και οι αθέμιτες πρακτικές της στην αγορά και στις ηγεσίες αυτής. Αρμοδιότητα για διώξεις και κυρώσεις έχουν οι αμερικανικές Αρχές στη Novartis, ενώ για τα στελέχη της αγοράς και των ηγεσιών αυτής έχει η Δικαιοσύνη της χώρας όπου διαπράττονται αυτές. Στη συγκεκριμένη υπόθεση η ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι απλά και ξεκάθαρα τα πράγματα στη νομική επιστήμη, καθετί άλλο ανάγεται στην πολιτική επιστήμη.

Novartis – Ερ: Τι απαντάτε σε αυτούς που υποστηρίζουν πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Αμερική κατασκεύασαν τις μαρτυρίες τους για να λάβουν την αποζημίωση που προβλέπεται από τον νόμο;

Οτι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και επιφανειακά, όπως θέλουν να τα παρουσιάσουν. Η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, οι Αμερικανοί εισαγγελείς και το FBI δεν φημίζονται ότι παραμυθιάζονται εύκολα και μάλιστα ότι ανταμείβουν με βραβείο τους παραμυθάδες. Αλλη φήμη έχουν για να τολμήσει κάποιος να βρεθεί απέναντί τους. Επειδή πλέον έχω την εμπειρία, σας διαβεβαιώνω ότι μόνον όταν λες την αλήθεια και μπορείς να την αποδείξεις, έχεις καλή τύχη. Διαφορετικά, θα έχεις πολύ κακή τύχη. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα, που τόλμησαν να προβούν σε αυτές τις εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες και να σταθούν απέναντι σε πανίσχυρα συμφέροντα, έχουν ηθικά κίνητρα και όχι οικονομικά. Οσο περίεργο και αν αυτό φαίνεται σε όλους εκείνους που θέλγονται από τα χρήματα και χάριν αυτών αμαρτάνουν και κρίνουν «τα αλλότρια εξ ιδίων».

Novartis – Ερ: Ναι, αλλά, αν δεν υπήρχε οικονομικό κίνητρο, θα το τολμούσαν;

Προσωπικά πιστεύω πως ναι, και αυτό πρέπει να πράττει ο καθένας από εμάς. Να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον. Ο τομέας της Υγείας μάς αφορά όλους. Κανείς δεν συγχωρείται να παίζει με την υγεία μας και, αν θέλουμε να προκόψουμε ως χώρα, πρέπει να πατάξουμε τη διαφθορά στον δημόσιο βίο. Μη μας διαφεύγει ότι τη διαφθορά την καρπώνονται λίγοι, αλλά την πληρώνουμε όλοι μας, από την τσέπη μας.

Σκάνδαλο Nοvartis: Ο Φρουζής παίρνει 1,8 εκατ. ευρώ

Novartis – Ερ: Εχετε κάποια εικόνα για την έρευνα στην Αμερική; Τελειώνει;

To ένα σκέλος, που αφορά την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων της Novartis στη χώρα μας, φρονώ ότι ολοκληρώθηκε. Η εκτίμησή μου είναι ότι σύντομα θα έχουμε είτε συμβιβασμό είτε άσκηση διώξεων γι’ αυτό το σκέλος. Το έτερο σκέλος, που αφορά την εισαγωγή και την κοστολόγηση των φαρμάκων, απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Novartis – Ερ: Για την έως τώρα πορεία της έρευνας στη χώρα μας τι λέτε;

H ελληνική έρευνα έχει μετασχηματιστεί από νομική σε πολιτική. Με άλλα λόγια, καλά ξεμπερδέματα. Μακάρι να βρει τον δρόμο της. Είναι τραγικό η Novartis να απολογείται στους Αμερικανούς και εδώ να τυγχάνει πολιτικής ασυλίας. Εμείς οι Ελληνες πληρώσαμε αμαρτίες και θα αποζημιωθούν οι Αμερικανοί

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X