Παρασκήνιο

Reporters United: Καϊλή, Αβραμόπουλος και Σχοινάς ο «ελληνικός σύνδεσμος» του Qatargate

Reporters United: Καϊλή, Αβραμόπουλος και Σχοινάς ο «ελληνικός σύνδεσμος» του Qatargate
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο Qatargate φέρνει σήμερα στο φως το Reporters United, με βάση έγγραφα της δικογραφίας στα οποία απέκτησε πρόσβαση η βελγική εφημερίδα Le Soir.

Σε αυτά τα έγγραφα γίνεται αναφορά στη δράση του «Greek Connection» (του «Ελληνικού Συνδέσμου»), κατονομάζοντας ευθέως όχι μόνον την ευρωβουλεύτρια Εύα Καϊλή αλλά και τους Επιτρόπους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μαργαρίτη Σχοινά. Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες.

 

Επιπλέον, σήμερα οι Reporters United δημοσιεύουν για πρώτη φορά φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται μετρητά αξίας 157.555 ευρώ, μέσα σε δύο σακίδια που βρέθηκαν στο σπίτι του ζεύγους Καϊλή-Τζόρτζι στις Βρυξέλλες.

Τα τρία πρόσωπα που συνελήφθησαν (Εύα Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και Αντόνιο Παντσέρι) αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι ομολόγησαν πως δέχονταν πληρωμές από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία, με αντάλλαγμα τον επηρεασμό των κέντρων αποφάσεων στις Βρυξέλλες – κοινώς έκαναν λόμπινγκ.

 

Ο Παντσέρι -ο οποίος έχει υπογράψει πλέον «συμφωνία μεταμέλειας» με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου- κατηγορεί την Καϊλή ότι έλαβε 250.000 ευρώ σε μετρητά έπειτα από συμφωνία «διαφθοράς» που συνήφθη με Καταριανούς αξιωματούχους στις αρχές του 2019. Η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια αρνείται τις κατηγορίες.

Ένα χρόνο αργότερα, έγγραφα των βελγικών αρχών -εκθέσεις των ανακριτών, μηνύματα από κινητά, σημειώσεις και έγγραφα από υπολογιστές των κατηγορουμένων-  στα οποία απέκτησε πρόσβαση η εφημερίδα Le Soir και ερεύνησαν από κοινού το Reporters United και το δίκτυο European Investigative Collaborations (EIC) αποκαλύπτουν πως η πολιτική επιρροή του Κατάρ στις Βρυξέλλες ήταν μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

 

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει αστυνομική έκθεση που επικαλείται το δημοσίευμα, «επιβεβαιώνουν τη θέση της Καϊλή στην εγκληματική οργάνωση Παντσέρι / Τζόρτζι», η οποία φέρεται να είχε αναλάβει να προωθήσει, ιδανικά πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική ώστε να εξαιρούνται οι πολίτες του από την ανάγκη έκδοσης βίζας.

Μηνύματα που βρέθηκαν στο κατασχεμένο κινητό της Ελληνίδας ευρωβουλεύτριας δείχνουν πως βρισκόταν σε άμεση επικοινωνία για το θέμα αυτό με το δίδυμο Παντσέρι – Τζόρτζι (τον οποίο Τζόρτζι ήδη τον Νοέμβριο του 2020 περιέγραφε ως «έμπιστο σύμβουλο για αρκετές κυβερνήσεις») αλλά και υψηλόβαθμους Καταριανούς αξιωματούχους, προσθέτει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα.

 

Τα μηνύματα αυτά, σύμφωνα πάντα με την έρευνα των Reporters United, αναδεικνύουν ακόμη τον ρόλο του σχήματος που οι Βέλγοι ανακριτές περιγράφουν ως «ο ελληνικός σύνδεσμος» («the greek connection»). Σε αυτούς, προσθέτει το δημοσίευμα, βρίσκονται: η Εύα Καϊλή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος έως το 2019 ήταν Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας.

Η «εμπλοκή» του Δ. Αβραμόπουλου

Για να παρακολουθεί την πρόοδο του λόμπινγκ, ο Τζόρτζι φέρεται ότι τηρούσε και ενημέρωνε τακτικά στον υπολογιστή του ένα excel και δυο επιπλέον αρχεία όπου κατέγραφε ραντεβού, πρόσωπα αλλά και κάθε βήμα που έφερνε την ομάδα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου.

 

Μεταξύ των προσώπων που αναφέρονται είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος το 2021 ξεκίνησε να συνεργάζεται με την ΜΚΟ Fight Impunity, που είχε ιδρύσει δύο έτη νωρίτερα ο Παντσέρι.

Σύμφωνα με την έρευνα των Reporters United και της EIC υπάρχουν ακόμη αναφορές για συναντήσεις στο διάστημα 2019-2022 με άλλους Έλληνες πολιτικούς στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών και μια καταχώρηση που αναφέρεται σε «συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον υπουργό Εσωτερικών και αξιωματούχους ΕΕ για την αφαίρεση εμποδίων από τη διαδικασία» με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2022. Ωστόσο, απ’ το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού εκείνη την ημέρα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο και αναμένεται απάντηση σε σχετικό ερώτημα της ερευνητικής ομάδας δημοσιογράφων.

 

Οι Reporters United δημοσιεύουν επίσης αποκλειστικά μια ευχαριστήρια επιστολή που φέρεται ότι εστάλη προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στις 29 Οκτωβρίου 2019 (ένα μόλις μήνα πριν τη λήξη της θητείας του Έλληνα στην Επιτροπή) από τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, «για την ετοιμότητά του να συμβουλεύσει την κυβέρνηση του Κατάρ στο θέμα της βίζας».

Σύμφωνα με τους Βέλγους ανακριτές, η Εύα Καϊλή φέρεται να υπήρξε η «άμεση διαμεσολαβήτρια» ανάμεσα στον Δ. Αβραμόπουλο και τη ΜΚΟ του Παντσέρι.

 

Ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε στους Reporters United ότι «δεν έχει καμία σχέση» με το θέμα αυτό, απειλώντας ότι θα κινήσει νομικές διαδικασίες εάν υπάρξει αναφορά στο πρόσωπό του. Προσθέτει ότι ως Επίτροπος ενήργησε «αυστηρά σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Η «εμπλοκή» του Μ. Σχοινά

Όσο για τον κ. Μ. Σχοινά, το δημοσίευμα αναφέρει ότι όταν η Εύα Καϊλή έφτασε ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στην Ντόχα για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, προσέτρεξε για βοήθεια στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον Έλληνα Επίτροπο Προώθησης του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής έχουν καταφέρει οι Τζόρτζι και Παντσέρι – όπως ισχυρίζονται σε αναφορές που εντοπίστηκαν σε δικά τους έγγραφα – να προσεγγίσουν μέσω «έμπιστων συμβούλων» τρεις φορές την περίοδο 2020-2021 για το θέμα της βίζας του Κατάρ.

Στις 20 Νοεμβρίου 2022, Καϊλή και Σχοινάς είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας Αλ-Μαρί και τον υπουργό Εξωτερικών αλ-Θανί, προσθέτει το δημοσίευμα. Το ίδιο πρωί, στις 5:39, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των βελγικών αρχών, η Καϊλή στέλνει ένα μήνυμα μέσω WhatsApp σε σύμβουλο του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, γράφοντας: «καλά νέα», «ο αντιπρόεδρος Σχοινάς θα διαπραγματευτεί τη Visa. Οπότε ζητήστε να είναι παρών στις τριμερείς συζητήσεις… Για να σταματήσει το ETIAS… αντί για τη Γιόχανσον». Και προσθέτει: «ο υπουργός Εξωτερικών είναι χαρούμενος»

.

Ο Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε μέσω εκπροσώπου της Κομισιόν στο Reporters United και το EIC ότι «ποτέ δε συνάντησε και δεν γνωρίζει τους Τζόρτζι και Παντσέρι. Επομένως δεν έχει συζητήσει μαζί τους ποτέ». Σχετικά με τις επαφές με την Εύα Καϊλή, τις τοποθετεί στο πλαίσιο διαρκών επαφών των Επιτρόπων με μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

►Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ και ολόκληρες τις απαντήσεις των εμπλεκόμενων πολιτικών στη σελίδα των Reporters United.

Πηγή: efsyn.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X