Πολιτική

Πολιτική οικογένεια -Βαρβιτσιώτης: Στη Βουλή από το 1844 μέχρι… χθες

Πολιτική οικογένεια -Βαρβιτσιώτης: Στη Βουλή από το 1844 μέχρι… χθες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική οικογένεια: Ούτε οι Παπανδρέου, ούτε οι Μητσοτάκηδες, ούτε οι Καραμανλήδες. Η παλαιότερη πολιτική οικογένεια της χώρας είναι οι Βαρβιτσιώτηδες και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η χθεσινή παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη έχει και μια ιστορική, αν θέλετε, διάσταση.

Η πρώτη φορά που το επίθετο Βαρβιτσιώτης εντοπίζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι πριν από 180 χρόνια και συγκεκριμένα στις πρώτες βουλευτικές εκλογές του 1844.

Ανάμεσα σε όσους εκλέχτηκαν ήταν και ο Πέτρος Βαρβιτσιώτης, βουλευτής Λακωνίας από το χωριό Βαρβίτσα (απ’ όπου πήρε και το όνομα) του Δήμου Σπάρτης.
Είναι ο πρώτος από την οικογένεια Βαρβιτσιώτη που εκλέγεται και αυτός που ξεκινάει ουσιαστικά τη «δυναστεία» στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Τη «σκυτάλη» πήρε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος την περίοδο 1946-1950, ενώ στη συνέχεια βουλευτική έδρα πήρε και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1961. Αναδείχθηκε βουλευτής το 1963, του 1964, καθώς και στις υπόλοιπες που ακολούθησαν από το 1974 μέχρι και το 2000.

Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης εκλέχτηκε ως βουλευτής της ΕΡΕ στη Β’ Αθηνών, ενώ μετά τη μεταπολίτευση εκλεγόταν στην ίδια περιφέρεια με τη Νέα Δημοκρατία μέχρι το 1996, ενώ το 2000 εξελέγη στο Επικρατείας του κόμματος. Ολοκληρώνει τη θητεία του 2004 έχοντας διατελέσει περισσότερα από 30 χρόνια ως βουλευτής.

Το 2000 εξελέγη βουλευτής ο γιος του Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επίσης με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογικές περιφέρειες της Β’ Αθηνών και Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών μέχρι το 2023.

Από χθες αποτελεί παρελθόν για την πολιτική ζωή του τόπου, καθώς υπέβαλλε την παραίτησή του για να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, τα οποία έχουν περάσει στα χέρια του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου.

Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την Επανάσταση του 1821

Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, μετά την Επανάσταση του 1821, διεξήχθησαν σε μια περίοδο τεσσάρων μηνών από την κυβέρνηση του εκσυγχρονιστή Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, ηγέτη του Αγγλικού Κόμματος, κατά παράβαση του Εκλογικού Νόμου, που όριζε περίοδο οκτώ ημερών κατ’ ανώτατο όριο. Οι πολίτες ξεκίνησαν να ψηφίζουν Μάη και τελείωσαν… Αύγουστο κάτι που είναι ξεκάθαρο πως δημιουργούσε πρόβλημα στην διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Ειδικά τον πρώτο καιρό. Για… exit polls, βέβαια, ούτε λόγος!

Η προεκλογική περίοδος ήταν σφοδρή, με συχνές καταγγελίες από την αντιπολίτευση (Ρωσικό και Γαλλικό Κόμμα) για απόπειρες καλπονοθείας εκβιασμούς και χρηματισμούς. Οι εκλογές έγιναν με ψηφοδέλτιο και πλειοψηφικό σύστημα στενής περιφέρειας, ενώ δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο οι άνδρες άνω των 25 ετών. Παρά τις καταγγελίες της, νικήτρια αναδείχθηκε η αντιπολίτευση (ο συνασπισμός του Ρωσικού και του Γαλλικού Κόμματος, δηλαδή των συντηρητικών δυνάμεων της τότε εποχής), προς ανακούφιση του Παλατιού. Πρωθυπουργός ανέλαβε ο ηγέτης του Γαλλικού Κόμματος Ιωάννης Κωλέττης, που κυριάρχησε την επόμενη τριετία στην πολιτική σκηνή και επικρίθηκε για τη δημαγωγία του και τις παραβιάσεις του Συντάγματος. Για την ιστορία και μόνο να αναφερθεί πως η πρώτη Βουλή των Ελλήνων, που προέκυψε από εκλογική αναμέτρηση συγκροτήθηκε σε σώμα και συνεδρίασε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1845. Ο Κωλλέτης εξάντλησε την πρώτη του τριετία, κέρδισε και τις επόμενες εκλογές (1847) με συντριπτική πλειοψηφία αλλά αμέσως μετά πέθανε από νεφρίτιδα, σε ηλικία 73 χρόνων.

Οι εκλογές έγιναν σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της 4ης Μαρτίου 1829, δηλαδή με «έμμεση και καθολική ψηφοφορία του άρρενος πληθυσμού άνω των 25 ετών». Εξελέγησαν 244 πληρεξούσιοι από 92 εκλογικές περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων των αλύτρωτων περιοχών που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονταν σε κάθε εκλογική περιφέρεια εξαρτώταν από τον πληθυσμό της. Επαρχίες πάνω από 10.000 κατοίκους εξέλεγαν ένα βουλευτή, έως 20.000 κατοίκους δυο βουλευτές, έως 30.000 κατοίκους τρεις βουλευτές, πάνω από 30.000 κατοίκους εξέλεγαν τέσσερις βουλευτές, Προνομιακά η Ύδρα θα εξέλεγε τρεις βουλευτές, οι Σπέτσες δύο βουλευτές και «οι εν Ελλάδι Ψαριανοί» δύο βουλευτές. Επίσης, έναν βουλευτή θα εξέλεγαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ιστορικά, πάντως, το σωστό είναι (και θα πρέπει να λέγεται) πως κοινοβουλευτικό σύστημα με τη στενή έννοια του όρου, υπήρξε με την καθιέρωση της αρχής της Δεδηλωμένης στα 1875 από το Χαρίλαο Τρικούπη. Συνεπώς, κατά την άποψη αυτή, πρώτος κοινοβουλευτικός Πρωθυπουργός ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης.

Ο καπετάν Ζαχαρίας Μαρμπιτσιώτης και ο βουλευτής Πέτρος Βαρβιτσιώτης
Ένας από τους βουλευτές που εκλέχθηκε σε εκείνες τις πρώτες εκλογές ήταν και ο Πέτρος Βαρβιτσιώτης από το χωριό Βαρβίτσα ή Μπάρμπιτσα της Λακωνίας! Το συγκεκριμένο χωριό ήταν η γενέτειρα του θρυλικού κλέφτη Ζαχαρία Μπαρμπιτσιώτη, του ατρόμητου Καπετάν Ζαχαρία ο οποίος δολοφονήθηκε στα Τσέρια της Ανδρουβίτσας στις 20/7/1804 ύστερα από «μπαμπεσιά» από τον κουμπάρο του Κουκέα στον Πύργο του. Αιτία ήταν η είσπραξη της επικήρυξης 50.000 γρόσια από τους Τούρκους, υπό την προϋπόθεση να παραδοθεί ζωντανός. Φυσικός Αυτουργός ήταν ο ανιψιός του Κουκέα, ονόματι Μουκέας. Ο Μπαρμπιτσιώτης ήταν αυτός που ενέπνευσε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Γύρω από το όνομα και τα κατορθώματα του, δημιουργήθηκε θρύλος. Έλεγαν ότι με το σπαθί του έκοβε, με μια μόνο κίνηση, κεφάλι ταύρου. Ότι με ένα σάλτο, περνούσε πάνω από 5 άλογα.

Μετά τον Πέτρο Βαρβιτσιώτη, σειρά είχε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, παππούς του πρώην – πλέον – βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος υπήρξε βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος την περίοδο 1946 – 1950.

Ο διάδοχός του, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών βουλευτής της ΕΡΕ και της Νέας Δημοκρατίας. Χρημάτισε υφυπουργός Εσωτερικών (1974), υφυπουργός Εξωτερικών (1974 – 1975), υπουργός Εμπορίου (1975 – 1977), υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1977 – 1980), υπουργός Εθνικής Άμυνας (1989 και 1990 – 1993) και υπουργός Δικαιοσύνης (1992, ταυτόχρονα με τη θητεία του στο Εθνικής Άμυνας).

Τελευταίο (;) μέλος της οικογένειας με παρουσία στη Βουλή ήταν μέχρι και χθες ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Υπήρξε βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία από το 2000 έως το 2024. Χρημάτισε υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου (από το 2013 έως το 2015), υφυπουργός Εξωτερικών (από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2009, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Μάιο του 2023). Ανέλαβε υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στις 27 Ιουνίου 2023 και παραιτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 με αφορμή άστοχη δήλωση που έκανε για την υπόθεση της δολοφονίας του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο όταν μέλη του πληρώματος του «Blue Horizon» τον πέταξαν από τον καταπέλτη στη θάλασσα, στο λιμάνι του Πειραιά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X