Επιλογές

Συμφωνία των Πρεσπών: Στα… κόκκινα η αντιπαράθεση πολιτικών αρχηγών! Το βράδυ η κρίσιμη ψηφοφορία

Συμφωνία των Πρεσπών: Στα… κόκκινα η αντιπαράθεση πολιτικών αρχηγών! Το βράδυ η κρίσιμη ψηφοφορία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την Συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή που θα είναι… κολασμένη.

Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι πολιτικοί αρηχγοί

Με το βλέμμα στραμμένο στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, που αναμένονται το απόγευμα, συνεχίζεται η συζήτηση της Συμφωνίας στην Ολομέλεια της Βουλης. Το ενδιαφέρον της συνεδρίασης επικεντρώνεται στην μετωπική σύγκρουση Τσίπρα -Μητσοτάκη αλλά και στην παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμάρα, που εχει προγραμματιστεί για τις 19:00μμ.

Η ψήφιση της επίμαχης Συμφωνίας θα γίνει τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. Απο τον κατάλογο των 206 εγγεγραμμένων ομιλητών, χθες μίλησαν μόλις οι 59 βουλύτες. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες δήλωσε πως η ΝΔ δεν προτίθεται να αποσύρει κανέναν βουλευτή της από τη συζήτηση. «Θα απαιτήσουμε να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές μας που έχουν εγγράφει στον κατάλογο ομιλητών» είπε.

Τα… κουκιά για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Συμφωνία που αναδιάταξε το πολιτικό σκηνικό και επέφερε τριγμούς σε όλα τα κόμματα αναμένεται να ψηφιστεί απο 152 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά άλλους πέντε «πρόθυμους» βουλευτές. Από την δεξαμενή των ΑΝΕΛ έχει ήδη εξασφαλίσει την θετική ψήφο της Έλενας Κουντουρά και του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Από το Ποταμι έχει εξασφαλίσει την θετική στάση του Σταύρου Θεοδωράκη, του Γιώργου Μαυρωτά, του Σπύρου Λυκούδη και του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος μάλιστα έδωσε και ψήφο εμπιστοσυνης στην κυβερνηση. Επίσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει την Συμφωνία. Υπο αυτά τα δεδομένα η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να υπερψηφιστεί απο 152 βουλευτές.

“Αστακός” η Αθήνα και κλειστοί δρόμοι για την Συμφωνία των Πρεσπών!

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ΝΔ εγκατέλειψε το σενάριο να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης για το Σκοπιανό καθώς υπό τα παραπάνω δεδομένα δεν κατάφερνε να συγκεντρώσει 151 ψήφους. Έτσι, η αξιωματική αντιπολίτευση έκρινε σκόπιμο να κρατήσει το κοινοβουλευτικό «προνόμιο» της μομφής για να το χρησιμοποιήσει μελλοντικά.

Οι εξελίξεις στα Σκόπια

Σημείο οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης αποτελεί το αναθεωρημένο Σύνταγμα των Σκοπίων. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να κατατεθεί στη Βουλή το πλήρες επίσημο και κωδικοποιημένο κείμενο του νέου Συντάγματος της ΠΓΔΜ και μαζί και το προοίμιό του. Σημειώνει μάλιστα ότι αυτό το αίτημα είναι επιτακτικό καθώς στο συγκεκριμένο κείμενο υπήρχαν πάντα οι περισσότερες αλυτρωτικές αναφορές και μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί καν σαφές αν η αλλαγή του ονόματος, βάσει της 32ης τροποποίησης, αφορά και το προοίμιο.

«Όσα συμβαίνουν στη Βουλή, για ένα μείζον εθνικό θέμα είναι κατά κυριολεξία πρωτόγνωρα και επιβεβαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες μας. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση όχι μόνον παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις τις οποίες επιχειρεί να αποκρύψει από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό» σημειώνουν συντεταγμένα οι βουλευτες της ΝΔ.

Η Κατρούγκαλος και η Συμφωνία των Πρεσπών

Ύστερα απο τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρουγκαλος κατέθεσε στο Κοινοβούλιο το Σύνταγμα των Σκοπίων, όπως ισχύει σήμερα, χώρος δηλαδή τις πρόσφατες τροποποιήσεις. Ο ίδιος υποστήριξε πως ειναι η συνταγματική πρακτική στην πΓΔΜ που επιβάλλει οι τροποποιήσεις να μην ενσωματώνονται αλλά να παρατίθενται στο τέλος του κειμένου. «Μολονότι επίσης το έχω πει πολλές φορές το επαναλαμβάνω επειδή βλέπω να διαστρεβλώνεται. Έχω καταθέσει και το σύνολο των συνταγματικών τροποποιήσεων σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών που περιλαμβάνεται στη ρηματική διακοίνωση», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος. Τόσο ο αρμόδιος υπουργός όσο και οι βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ, απαντούν στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας πως πρόκειται για μια «εθνικά επωφελή» Συμφωνία η οποία δίνει περισσότερα στην ελληνική απο όσα παίρνει.

Μάλιστα, και ο Πρόεδρος της Βουλης, Νίκος Βουτσης συντάχθηκε με την γραμμή του Νίκου Φίλη λέγοντας πως το σύνθημα « η Μακεδονία ειναι μια και ειναι Ελληνική», ειναι αλυτρωτικο. Πατριωτισμός δεν είναι να χτίζουμε μια πατρίδα ξενοφοβική και μίζερη, πατριωτισμός δεν είναι το μίσος και μία περίκλειστη Ελλάδα με εκβλαστάνοντες αλυτρωτισμούς. Πατριωτισμός είναι η ανάπτυξη της ελληνικής αυτοπεποίθησης λύνοντας τέτοια θέματα, χωρίς μίσος για τους άλλους λαούς” συμπλήρωσε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X