Πολιτική

Το επιτελικό αλαλούμ με τα αδειάσματα και τις πολιτικές κακοφωνίες

Το επιτελικό αλαλούμ με τα αδειάσματα και τις πολιτικές κακοφωνίες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ξεκούρδιστη ορχήστρα θυμίζει η κυβέρνηση λίγες εβδομάδες μετά την ευρεία εκλογική νίκη της Ν.Δ. Οι αλληλοαναιρούμενες τοποθετήσεις και η κακοφωνία δίνουν το στίγμα της νέας γαλάζιας θητείας, με βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να θέτουν ερωτήματα για τη συνεκτικότητα του κυβερνητικού σχεδιασμού. Το διπλό «άδειασμα» του Μαξίμου στον Νότη Μηταράκη για την πανεπιστημιακή και την έφιππη αστυνομία επιβεβαίωσε την εικόνα της αποσύνθεσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται, επιχειρώντας να πείσει πως δεν υπήρξε τέτοια διατύπωση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Φαίνεται, εντούτοις, ότι και κορυφαία στελέχη δεν είχαν τη… σωστή ενημέρωση. Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε τονίσει χθες το πρωί ότι συμφωνεί με την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ενώ ο Κώστας Κυρανάκης παραδέχτηκε ότι «ο σχεδιασμός και η υλοποίησή της δεν ήταν αυτό που θέλαμε». Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε δηλώσει ότι οι 1.060 αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη των ΑΕΙ θα ενσωματωθούν στους ειδικούς φρουρούς. «Δεν θα μπαίνουν μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνουν τον θυρωρό» είχε συμπληρώσει.

Παράλληλα, με τη φράση «τα άλογα θα μείνουν στον στάβλο» ο Κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το «άδειασμα» στον Νότη Μηταράκη για όσα είπε περί έφιππου σώματος στην Ελληνική Αστυνομία. Το γεγονός εντούτοις ότι ο Ν. Μηταράκης είχε υπογράψει σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προκαλεί τις εξής σκέψεις στον κομματικό περίγυρο: ότι ο Ν. Μηταράκης δεν ενήργησε αυτοβούλως στο δίπτυχο «πανεπιστημιακή αστυνομία – έφιππη αστυνομία», αλλά εξέφρασε τις κατευθύνσεις και τις πολιτικές που, ούτως ή άλλως, εκπορεύονται από τον στενό πυρήνα του Μαξίμου. Μόλις, όμως, διαπιστώθηκε ότι αυτές οι αλλαγές προκαλούσαν αντιδράσεις στο σκληροπυρηνικό κομματικό ακροατήριο ή ήταν ανέφικτες (σ.σ.: η έφιππη αστυνομία), τότε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού προτίμησαν να εκθέσουν τον κ. Μηταράκη ώστε να μείνει ο κ. Μητσοτάκης στο απυρόβλητο.Χθες, μάλιστα, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε (ΣΚΑΪ) ότι «η ιδέα (σ.σ.: έφιππη αστυνομία) υπήρχε καιρό στον προγραμματισμό του υπουργείου», ωστόσο ο ίδιος έκρινε πως στην παρούσα φάση δεν είναι απαραίτητη.

Καλπάκης: Ελλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας

Για έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας και απόλυτο αλαλούμ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα γαλάζια «μπρος-πίσω» στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. «Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις. Ασυνεννοησία, ερασιτεχνισμοί, έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας» τόνισε ο Στέργιος Καλπάκης.

Τα κυβερνητικά «αλληλοαδειάσματα»

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε, πάντως, ότι υπάρχουν ήδη αστοχίες στην κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι από την έναρξη της νέας γαλάζιας θητείας έχουν καταγραφεί οι εξής αρρυθμίες:

– Ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι διαφωνεί με τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών μία ημέρα αφότου ο ίδιος ο πρωθυπουργός -σε συνέντευξή του στο Bloomperg- είχε προαναγγείλει τη νομιμοποίησή τους!

– Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε εκτός κυβερνητικής γραμμής για το ζήτημα της ασυλίας των τραπεζιτών. Ο Γιώργος Φλωρίδης δεσμεύτηκε να καταργήσει την κατ’ έγκληση δίωξη των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας, θέτοντας ουσιαστικά ζήτημα αλλαγής του Ποινικού Κώδικα, που ψηφίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας. Το Μαξίμου τον «άδειασε», θεωρώντας ότι ο κ. Φλωρίδης εκφράζει προσωπικές απόψεις.

– Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην αρχή της εβδομάδας είχε προαναγγείλει «παρέμβαση» στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτήριων. Στη συνέχεια, ωστόσο, η κυβέρνηση έκανε έκκληση στους ακτοπλόους να ανταποκριθούν στον κοινωνικό τους ρόλο, αναμένοντας τις αποφάσεις των ίδιων των ακτοπλόων για την οικονομική ελάφρυνση των ταξιδιωτών.

Εκπτώσεις-ψίχουλα από τους ακτοπλόους

Χθες, μάλιστα, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απέδωσε στην υποτιθέμενη «πίεση» από πλευράς κυβέρνησης τα εκπτωτικά πακέτα που ανακοίνωσαν οι ακτοπλόοι. Οι εκπτώσεις δεν είναι οριζόντιες και περιορίζονται σε οικογένειες που ταξιδεύουν με αυτοκίνητο και ίσως κάποια στιγμή και στους δικαιούχους του market pass. Σημειώνεται ότι το μέτρο θα ισχύσει το διάστημα 18/7-18/9. Υπό αυτό το πρίσμα, οι μειώσεις αυτές δεν θα αγγίξουν τους περισσότερους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού και είναι λίγοι αυτοί που δεν έχουν ακόμα προγραμματίσει τις διακοπές τους.

Ο Κ. Μητσοτάκης, ερωτώμενος για τις εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., επισήμανε ότι η παραίτηση του Αλ. Τσίπρα ήταν αναμενόμενη και από αυτή την πλευρά προσφέρει στο κόμμα του μία ευκαιρία για ανασυγκρότηση. Σημείωσε ότι θα φανεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταθεί χωρίς μία ισχυρή προσωπικότητα, όπως αυτή του κ. Τσίπρα. «Οι προτιμήσεις μου δεν αφορούν τα πρόσωπα αλλά τον πολιτικό λόγο» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσπερνώντας τον προεκλογικό τυχοδιωκτισμό και τον γαλάζιο τοξικό λόγο στο πεδίο της Θράκης.

Πηγή: avgi.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X