Eretiki Κριτική

Γοητευτικές 28ες “Νύχτες Πρεμιέρας”

Γοητευτικές 28ες “Νύχτες Πρεμιέρας”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Από τον Eretiko κριτικό Γιάννη Κρουσίνσκυ

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας” επιτέλους έφτασε!

Ταινίες Έναρξης & Λήξης

Η πανηγυρική έναρξη του φετινού Φεστιβάλ θα γίνει την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Παλλάς,με την πρώτη πανελλήνια προβολή της ταινίας “Απόφαση Φυγής” (Decision to Leave) του σκηνοθέτη Παρκ Τσαν-Γουκ (“Oldboy”). Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο “Ιντεάλ,” με την πανελλήνια πρεμιέρα του έργου CLOSE του σκηνοθέτη Λούκας Ντοντ.

Γενικό Πρόγραμμα

Συνολικά θα προβληθούν 142 ταινίες, μέσα σε 12 ημέρες διεξαγωγής. Το φετινό Φεστιβάλ υποδέχεται το κοινό στις 28 Σεπτεμβρίου και θα το αποχαιρετήσει στις 9 Οκτωβρίου 2022. Τα Διαγωνιστικά του Τμήματα είναι τρία: Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα (με 12 ταινίες). Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ (με 11 ταινίες). Διαγωνιστικό Ελληνικές Ταινίες Μικρού Μήκους (με 40 ταινίες-ελληνικές μικρές ιστορίες). Υπάρχουν 4 Μεγάλα Αφιερώματα.

Διακρίνονται επίσης ενδιαφέρουσες, καθιερωμένες κατηγορίες του Φεστιβάλ, όπως: “Μουσική & Φιλμ,” “Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ,” “Ιcons,” Ειδικές Προβολές-Αφιερώματα.”

Φέτος φαίνεται να τραβούν την προσοχή τα Μεγάλα Αφιερώματα στις “Νύχτες Πρεμιέρας.” Αυτά ανήκουν είτε σε ανεξάρτητες, καινοτόμες κατηγορίες, είτε σε διάφορες από τις προαναφερθείσες, καθιερωμένες.

Τα 4 Μεγάλα Αφιερώματα του 28ου Φεστιβάλ είναι:

Α) Mondo Morricone (ντοκιμαντέρ “Έννιο του Τζουζέπε Τορνατόρε & πολιτιστικές δράσεις-εκδηλώσεις για τη μνήμη του σπουδαίου κινηματογραφικού συνθέτη, Ένιο Μορικόνε).

Β) “Queer Britannia: Όταν το αγγλικό Σινεμά βγήκε από την ντουλάπα” (8 ταινίες ορόσημο για τη χειραφέτηση & διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες θα λειτουργήσουν θετικά για την κοινωνική ένταξη των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, μέσα από ιστορική αναδρομή του βρετανικού Σινεμά).

Γ)Jean Eustache” (2 ταινίες του ασυμβίβαστου αυτού σκηνοθέτη του γαλλικού Σινεμά).

Δ) The Revolution will not be televised: Το νέο Χόλιγουντ και το αμερικανικό Σινεμά των Seventies” (21 ταινίες για μια ιδιαίτερη περίοδο, όπου τα μεγάλα στούντιο έδωσαν τα ηνία στους σκηνοθέτες, επιτρέποντας καλλιτεχνικά έναν ανοικτό διάλογο με τη μεταβαλλόμενη πραγματικότητα και τη διαρκή αμφισβήτησή της).

Από διάφορες κατηγορίες, ενδιαφέρουσες προβολές, με Eretikes μας προτάσεις:

1) Κατηγορία Μουσική & Φιλμ: Για του φίλους της Heavy Metal, το καθοριστικό, μουσικό ντοκιμαντέρ των Ντον Άργκοτ, Ντέμιαν Φέντον, Dio: Dreamers Never Die” (2022). Το υποσχόμενο, μουσικό ντοκιμαντέρ Moonage Daydream” (2022) του Μπρετ Μόργκεν (για τον ευφάνταστο Ντέιβιντ Μπόουι).

2) Κατηγορία Icons: Για πολλούς, ευνόητους λόγους των Σινεφίλ, το απαραίτητο ντοκιμαντέρ “Γκοντάρ (2022) του σκηνοθέτη Σιρίλ Λετί.

3) Κατηγορία Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ: Το αινιγματικό (ως προς τη διάσταση της απόδοσής του) έργο “Αποικία Dignidad” (2021) του Ματία Ρόχα Βαλέντσια. Η επιστροφή του σκηνοθέτη Μάρτιν ΜακΝτόνα με τη νέα του ταινία “Τα Πνεύματα του Ινισερίν” (2022).

4) Κατηγορία Ειδικές Προβολές: Το αριστουργηματικό έργο “Νοσφεράτου” (1922) του Φρίντριχ Βίλχεμ Μούρναου (με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την πρώτη προβολή του).

5) Κατηγορία αφιέρωμα Queer Britannia: Καταραμένη Κυριακή (1971) του Τζον Σλέσιντζερ, Young Soul Rebels (1991) του Σερ Άιζακ Τζούλιεν.

6) Κατηγορία αφιέρωμα New Hollywood: Ταινίες που μιλούν από μόνες τους. Ο Ταξιτζής (1976) του Μάρτιν Σκορσέζε. Φέρτε μου το κεφάλι του Αλφρέντο Γκαρσία (1974) του Σαμ Πέκινπα. “Σκυλίσια Μέρα” (1975) του Σίντνεϊ Λουμέτ. Μανχάταν (1979) του Γούντι Άλεν.

Τα Φιλόξενα Σινεμά

Φέτος, δεν θα ισχύσει η υβριδική μορφή διεξαγωγής (κλειστά & θερινά Σινεμά) προβολών, όπως συνέβη στα δύο προηγούμενα έτη της πανδημίας. Αντιθέτως, το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας” πορεύεται με επιστροφή στην κανονικότητα παρακολούθησής του, αποκλειστικά με κλειστούς Κινηματογράφους. Τα Σινεμά, που θα φιλοξενήσουν συνολικά τις ταινίες, είναι τα εξής:

Άστορ

Άστυ

Δαναός 1&2

Ιντεάλ

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (μόνο για ειδική προβολή του έργου “Έννιο”)

Τριανόν

Village Cinemas @ The Mall Athens (μόνο για ειδική προβολή της ταινίας “Moonage Daydream”)

Συνέντευξη Τύπου

Στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21/9/2022 στον κινηματογράφο “Άστορ,” ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, κύριος Λουκάς Κατσίκας και οι συνεργάτες/συνεργάτιδές του αποκάλυψαν επιτέλους στο κοινό το φετινό, εκρηκτικό τους κινηματογραφικό πρόγραμμα…Αναλυτικά…

Ομιλήτριες/Ομιλητές της φετινής συνέντευξης Τύπου

1) Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Δ.Φ.Κ. της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας,” κυρία Τατιάνα Παππά, υπενθύμισε, ότι η διοργάνωση εξελίχθηκε σε έναν αναντικατάστατο, πολιτιστικό θεσμό, με σχεδόν 30 έτη προσφοράς. Επισήμανε την αδιάλειπτη στήριξη της Πολιτείας. Ευχαρίστησε την περιφέρεια Αττικής, τον ΟΠΑΝΔΑ, το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Πολιτισμού. Ευχαρίστησε επίσης γνώριμους και νέους χορηγούς της διοργάνωσης.

2) Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, κύριος Λουκάς Κατσίκας. Αρχικώς ανέφερε, ότι η διοργάνωση επιβιώνει μέσα σε ταραγμένους καιρούς, συνδεδεμένη πάντοτε με όσα συμβαίνουν στην πόλη.

Εκφράζοντας έτσι, για τη συμπλήρωση 4 ετών από τη μαύρη επέτειο της δολοφονίας του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, τη στήριξη του Φεστιβάλ στη διαμαρτυρόμενη, σημαντική αντιρατσιστική πορεία, που είχε ξεκινήσει την ίδια ημέρα από την οδό Γλάδστωνος. Διότι το Σινεμά είναι και μνήμη. Και εμείς, οι άνθρωποι που υπηρετούμε τον Κινηματογράφο, δεν πρέπει να ξεχνάμε.”

Κατόπιν, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ σύστησε τις ήδη βραβευμένες, διακριθείσες ταινίες από άλλα Φεστιβάλ, οι οποίες συμμετέχουν και στη φετινή διεθνή διοργάνωση της Αθήνας. Ταινίες όπως: “Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία” (Λόρα Πόιτρας). “Τα Πνεύματα του Ινισερίν” (Μάρτιν ΜακΝτόνα). “Κανόνας 34” (Τζούλια Μουράτ). “Ιερή Αράχνη” (Αλί Αμπάσι). Το Ήσυχο Κορίτσι” (Κόλουμ Μπερέιντ). Επιστροφή στη Σεούλ” (Ντέιβι Τσου). “Στο Σκοτάδι” (Ντούσαν Μίλιτς). Δύο όψεις του Ξυραφιού” (Κλερ Ντενί). “ΕΟ (Γέρζι Σκολιμόφσκι).

3) Έπειτα ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κάλεσε στο βήμα τον Υπεύθυνο από το Τμήμα Φιλοξενίας του Φεστιβάλ, κύριο Τάσο Μάλλιο, ο οποίος (μεταξύ άλλων ενημερώσεων) ανέφερε και τους εκλεκτούς καλεσμένους της διοργάνωσης. Όπως τον Γέρζι Σκολιμόφσκι για την ταινία “ΕΟ,” την Ίλντικο Ενιέντι για την ταινία “Η Ιστορία της Γυναίκας μου” και τον Μάρκο Μορικόνε για την ταινία “Έννιο” (γιος του κορυφαίου κινηματογραφικού συνθέτη Ένιο Μορικόνε).

4) Ύστερα στο βήμα ήρθαν οι Υπεύθυνοι Προγράμματος, κύριοι Νεκτάριος Σάκκας και Θοδωρής Καραμανώλης. Για τις αντίστοιχες κατηγορίες Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος (12 ταινίες) & Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ (11 ταινίες). Τονίστηκε για το ΔΔΤ το μοτίβο του γυναικείου βιώματος.

Οι Υπεύθυνοι Προγράμματος μίλησαν μεστά, για κάθε έργο της ανάλογης κατηγορίας που παρουσίασαν. Εμείς ως Eretiki κριτική, με μια πρώτη ανάγνωση μέχρι στιγμής, σας προτείνουμε:

– Για το Δ.Δ.Τ. Αστρακάν” (Νταβίντ Ντεπεσβίλ), “Βραχονήσι” (Μαρκ Τζένκιν), Το Ήσυχο Κορίτσι” (Κόλουμ Μπερέιντ), Aftersun” (Σάρλοτ Γουέλς), 1976 (Μανουέλα Μαρτέλι), “Το Μπλε Καφτάνι” (Μαριάμ Τουζανί).

– Για το Δ.Δ.Ν. Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία” (Λόρα Πόιτρας) Ενεχυροδανειστήριο” (Λούκας Κοβάλσκι), Licht: Η Εκκεντρική Κληρονομιά του Στοκχάουζεν” (Ούκε Χούγκενταϊκ), “Περί της Δομής του Ανθρώπινου Σώματος” (Βερενά Παραβέλ, Λουσιάν Καστένγκ-Τέιλορ), Όλες οι Πνοές του Κόσμου” (Σόνακ Σεν), “Το Σπίτι της Σουζάνα” (Σεμπαστιάν Λιφσίτς),Girl Gang” (Σουζάνε-Ρεγκίνα Μόιρες).

5) Αμέσως μετά ο Υπεύθυνος του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, κύριος Πάνος Γκένας, παρουσίασε ονομαστικά όλες τις 40 φετινές “Ελληνικές Μικρές Ιστορίες.” Ο Υπεύθυνος τόνισε, ότι οι ταινίες αυτές χαρακτηρίζονται από πανδημικά τραύματα, πολυδιάστατη μυθοπλασία, πρωτοποριακό animation, κουήρ αναζητήσεις, κοινωνικά σχόλια και γενικότερα ενδιαφέρουσες πτυχές.

Και εμείς στην Eretiki κριτική δεν θα κάνουμε διακρίσεις στις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους (μπορείτε να τις ανακαλύψετε όλες εδώ https://www.aiff.gr/nea/arthro/28_aiff_greek_short_stories-15555425/)

6) Εν συνεχεία, η Υπεύθυνη Συντονισμού της διοργάνωσης, κυρία Άντυ Δημοπούλου, ενημέρωσε για το πλήρες αφιέρωμα “Mondo Morricone.” Στόχος αυτού του αφιερώματος ήταν να επεκταθεί η καλλιτεχνική αύρα του Ένιο Μορικόνε όχι μόνο στη Μεγάλη Οθόνη, αλλά και σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ (εικαστική έκθεση, παρουσίαση βιβλίου της βιογραφίας του Ένιο Μορικόνε, συναυλία από το “Stavros Lantsias Quartet”, προβολή του ντοκιμαντέρ “Έννιο”). Περισσότερες λεπτομέρειες για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του μεγάλου αφιερώματος θα βρείτε εδώ https://www.aiff.gr/nea/arthro/mondo_morricone_28_aiff-15555697/

7) Η παρουσίαση του φετινού προγράμματος στη συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε από την Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Φεστιβάλ, κυρία Μαρία Ναθαναήλ. Η Υπεύθυνη δεν παρέλειψε φυσικά να τονίσει και για τα διάφορα πάρτυ της διοργάνωσης (λεπτομέρειες για τα πάρτυ εδώ https://drive.google.com/file/d/1OxhByNcqgOq00wpyE8nqyUYNLTFU4osH/view). Μίλησε, ακόμη πιο αναλυτικά, για 2 ιδιαίτερα μουσικά αφιερώματα της φετινής διοργάνωσης και τις ανάλογες, εντυπωσιακές εκδηλώσεις αυτών.

-Την προβολή του εκθαμβωτικού έργου Moonage Daydream, μουσικού ντοκιμαντέρ της χρονιάς, με επίκεντρο τον David Bowie. Για να βιώσει καλύτερα το κοινό τη συγκλονιστική, οπτικοακουστική εμπειρία μιας τέτοιας παρακολούθησης, το έργο θα προβληθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα στην επιβλητική αίθουσα V-Max Sphera των Village Cinemas στο “The Mall” την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Την επετειακή προβολή (συμπλήρωση 100 ετών) του αριστουργηματικού έργου “Νοσφεράτου.” Στη σχέση αγάπης της Μουσικής με το Σινεμά ο κύκλος του εορτασμού κλείνει με αυτή την ξεχωριστή παρακολούθηση, υπό συνοδεία ζωντανής, πρωτότυπης μουσικής, από το συνθέτη Νίκο Βελιώτη. Το ατμοσφαιρικό, διαχρονικό έργο τρόμου θα προβληθεί στον κινηματογράφο Τριανόν την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.

Καλό 28ο Φεστιβάλ “Νύχτες Πρεμιέρας” σε όλες/όλους!!!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X