Επιλογές

Πίνακας του Banksy αυτοκαταστράφηκε αμέσως μετά την πώλησή του

Πίνακας του Banksy αυτοκαταστράφηκε αμέσως μετά την πώλησή του
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κάθε φαντασία ξεπέρασε η φάρσα του διάσημου Βρετανού καλλιτέχνη του δρόμου Banksy. Πασίγνωστος πίνακάς του αυτοκαταστράφηκε αμέσως μετά την πώλησή του σε δημοπρασία έναντι ενός εκατομμυρίου λιρών.

Πρόκειται για τον πίνακά του μυστικοπαθή καλλιτέχνη με το κορίτσι και το κόκκινο μπαλόνι ο οποίος βγήκε σε δημοπρασία από τον Οίκο Sotheby’s. Ο καμβάς του πίνακα άρχισε να σκίζεται, πιθανόν από έναν μηχανισμό που βρισκόταν στην κορνίζα, κάτι σαν καταστροφέας εγγράφων.

Ο Banksy δημοσίευσε φωτογραφία από τη δημοπρασία και την επίμαχη στιγμή της θεαματικής αυτοκαταστροφής του πίνακα. Από τα όσα γράφει συμπεραίνεται ότι δεν εξεπλάγη από το περιστατικό. «Εξαφανίζεται, εξαφανίζεται… εξαφανίστηκε» έγραψε.

Συνεχίζεται το «μπλίτζκριγκ» του Banksy στη Νέα Υόρκη

Στη φωτογραφία που δημοσίευσε ο καλλιτέχνης απεικονίζεται η έκπληξη όλων όσων βρίσκονταν την επίμαχη στιγμή στην αίθουσα που γινόταν η δημοπρασία.

Ο Οίκος Sotheby’s βρίσκεται σε συνομιλίες με τον άτυχο αγοραστή. «Είναι αδιαμφισβήτητα ο μεγαλύτερος Βρετανός street artist και απόψε είδαμε ένα μικρό κομμάτι της ιδιοφυΐας του Banksy», δήλωσε ο Ευρωπαίος επικεφαλής σύγχρονης τέχνης της Sotheby’s, Alex Branczik.

Σημείωσε ότι η καταστροφή της εικόνας είναι πλέον μέρος ενός ολοκληρωμένου έργου τέχνης. Ο Banksy φημίζεται για τα στένσιλ γκραφίτι του τα οποία ψέγουν τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα.

Ο Βanksy αποκάλυψε πώς έκανε το σαμποτάζ στον πίνακα 

Αρκετοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν ότι ο Οίκος Sotheby’s αιφνιδιάστηκε. Οποιοσδήποτε έλεγξε το προς πλειστηριασμό έργο, θα έπρεπε να έχει παρατηρήσει τον ειδικό μηχανισμό στο πίσω μέρος της κορνίζας. Άλλωστε, ασυνήθιστη ήταν και η θέση του έργου κατά τη διάρκεια του πλειστηριασμού, που ήταν κρεμασμένο σε τοίχο αντί για το παραδοσιακό τρίποδο που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών.

Όμως, ο Βanksy αποκάλυψε πώς έκρυψε τον μηχανισμό και πώς έγινε το σαμποτάζ, με ένα βίντεο που δημοσίευσε στο instagram.   Σε αυτό εμφανίζεται να κρύβει στην κορνίζα τον μηχανισμό καταστροφής που έκανε λωρίδες το έργο του και δηλώνει πως το έκανε πριν από χρόνια ώστε να το καταστρέψει σε περίπτωση που κάποτε δημοπρατούνταν.

Στο βίντεο παρουσιάζεται και η στιγμή που το έργο καταστρέφεται, αλλά δεν αποκαλύπτεται αν ο ίδιος ήταν στην αίθουσα και χρησιμοποίησε το τηλεκοντρόλ για να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό.

Ο καλλιτέχνης έγραψε δίπλα στο βίντεο, μία φράση που είχε πει ο Πικάσο: “Η επιθυμία να καταστρέφεις, είναι επίσης μια δημιουργική επιθυμία”.

«Πριν από μερικά χρόνια, τοποθέτησα κρυφά έναν καταστροφέα εγγράφων σε έναν πίνακα, σε περίπτωση που έβγαινε ποτέ σε δημοπρασία” αναφέρεται στο βίντεο. Στη συνέχεια ακολουθούν σκηνές από την τοποθέτηση του καταστροφέα, καθώς και από τη δημοπρασία, όπου οι παρευρισκόμενοι δείχνουν να τα έχουν χαμένα, μέχρι να καταλάβουν τι συμβαίνει.

https://www.instagram.com/p/BomXijJhArX/?utm_source=ig_embed

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X