Σχόλια

Η κατάρα της Κατεχάκη και η πέμπτη…απόβαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Η κατάρα  της Κατεχάκη και η πέμπτη…απόβαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για την κατάρα της Κατεχάκη. Σε μόλις έξι μήνες “φαγώθηκαν’  δύο υπουργοί. Η εγκληματικότητα έχει κυριολεκτικά εκτοξευτεί και η ανασφάλεια των πολιτών είναι πολύ μεγάλη.μ Οποιος περιμένει θαύματα από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίο για πέμπτη φορά περνά την είσοδο του υπουργείου, θα πρέπει προηγουμένως να συλλογιστεί την κοινωνική διάσταση της εγκληματικότητας η οποία δεν αντιμετωπίζεται με κατασταλτικά μέτρα.Μιλάμε για την νεανική εγκληματικότητα η οποία απορρέει από οικογενειακό πρωτίστως, αλλά και από το σχολικό περιβάλλον, αλλά και την οικονομική κατάσταση οικογενειών στο περιθώριο της κοινωνίας.

Η μετακίνηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Υγείας στα… παλιά του λημέρια, τον κάνει τον τρίτο υπουργό Προστασίας μετά τις εκλογές του Ιουνίου, καθώς διαδέχεται τον Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος με τη σειρά του διαδέχθηκε τον Νότη Μηταράκη, ο οποίος είχε παραιτηθεί στα τέλη Ιουλίου, καθώς εν μέσω πυρκαγιών είχε φύγει από την Αθήνα για ολιγοήμερες διακοπές, προκαλώντας την οργή του Μεγάρου Μαξίμου.

 

Εν πάση περιπτώσει, η καρέκλα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη μοιάζει… καταραμένη, καθώς το τελευταίο διάστημα το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών είχε τρωθεί, μετά από μια σειρά περιστατικών που έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί «νόμου και τάξης» και περί πάταξης της ανομίας και της παραβατικότητας, μικρής και μεγάλης. Αντιθέτως, η εικόνα κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη προκαλούσε.

Η κάθοδος των Κροατών

Η αρχή έγινε τον Αύγουστο, με την… κάθοδο των ακροδεξιών Κροατών χούλιγκαν, οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι οι αρχές είχαν ειδοποιηθεί αρμοδίως για την παρουσία τους, εντούτοις διέσχισαν ανενόχλητοι σχεδόν ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα, έφθασαν στην Αττική, χρησιμοποίησαν τα μέσα μεταφοράς, μετέβησαν οργανωμένα στη Νέα Φιλαδέλφεια και προκάλεσαν εκτεταμένα επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, δολοφονώντας τον φίλαθλο Μιχάλη Κατσουρή.

 

Το αιματηρό περιστατικό, αλλά και οι αποκαλύψεις για πλημμελή έλεγχο της τάξης από την αστυνομία, οδήγησαν σε αποπομπές κάποιων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., κυρίως από τον τομέα της Τροχαίας, ωστόσο ο ίδιος ο Γ. Οικονόμου παραδέχθηκε ότι «στο γήπεδο της ΑΕΚ έγινε μια αλληλουχία λαθών αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε μια διαλυμένη αστυνομία. […] Υπήρχαν πληροφορίες που δεν τις διαχειρίστηκε σωστά η ΕΛ.ΑΣ.».

Εγκληματικότητα

Την ίδια στιγμή, «καμπανάκι» χτύπησε για την αύξηση της χαμηλής και μεσαίας παραβατικότητας και εγκληματικότητας μεταξύ ανηλίκων, με τα στοιχεία της αστυνομίας να δείχνουν ότι μόνο τον Σεπτέμβριο συνελήφθησαν συνολικά 1.353 ανήλικοι για διάφορα αδικήματα και σχηματίστηκαν 1.201 δικογραφίες για ισάριθμες υποθέσεις, η πλειονότητα των οποίων εντοπίζεται στην Αττική. Παράλληλα, διαπιστώνονται σε γενικότερο επίπεδο αυξητικές τάσεις σε φαινόμενα εγκληματικότητας, όπως κλοπές, ληστείες και διαρρήξεις.

 

Εν τω μεταξύ, σοκ στην ελληνική κοινωνία προκάλεσε η είδηση ότι τρεις νεαροί Κρητικοί δέχθηκαν πυροβολισμούς στο κεφάλι, κυριολεκτικά δι’ ασήμαντον αφορμήν, από δύο άνδρες που επέβαιναν σε τζιπ στο κέντρο της Αθήνας, στο Γκάζι. Ο ένας από τους δράστες συνελήφθη, ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες είχαν ελεγχθεί λίγο πριν τους πυροβολισμούς από αστυνομικούς, οι οποίοι, όμως, τους άφησαν να φύγουν.

Τα επεισόδια στου Ρέντη

Τα πράγματα έφθασαν σε σημείο τομής, όταν στις αρχές του Δεκεμβρίου, πάλι σε επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί (αυτοί τη φορά έξω από το κλειστό γήπεδο του Ρέντη, μετά από αγώνα βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού) τραυματίστηκε σοβαρά από ναυτική φωτοβολίδα 31χρονος αστυνομικός, ο οποίος στις 27 του ίδιου μήνα έχασε τη μάχη με το θάνατο, αφού πρώτα οι γιατροί είχαν υποχρεωθεί να τον ακρωτηριάσουν στην προσπάθειά τους να τον σώσουν.

 

Η κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, προχώρησε στη λήψη σειράς μέτρων για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, ωστόσο, το κλίμα είχε βαρύνει πολύ για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ενώ το ζήτημα της ασφάλειας είχε ανέβει πολύ ψηλά στις δημοσκοπήσεις, ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, «χτυπώντας καμπανάκι» για την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να προχωρεί στον μίνι ανασχηματισμό, προκειμένου να επιχειρήσει να αλλάξει το κλίμα.

Και μέσα σε όλα αυτά, σύμφωνα με το in.gr, έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. από τον περασμένο Σεπτέμβριο αποκαλύπτει απροθυμία των αστυνομικών να συμμετέχουν σε ειδικές δράσεις για την αποτροπή εγκληματικών επιθέσεων κι περιγράφει αδυναμίες και παθογένειες σε ζητήματα  ασφάλειας των πολιτών, ενώ υπογραμμίζονται και ζητήματα όπως υποστελέχωση και αποψίλωση των υπηρεσιών στα τοπικά αστυνομικά τμήματα. Όλα αυτά φαίνεται ότι βάρυναν σημαντικά στις αποφάσεις του πρωθυπουργού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X