Τεχνολογία

Ένας φορτιστής για κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ακουστικά – Η απόφαση που “πονάει” την Apple

Ένας φορτιστής για κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ακουστικά – Η απόφαση που “πονάει” την Apple
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μία κοινή θύρα για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ και ακουστικών θέλει η Κομισιόν, ενώ η πρότασή της αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο την Apple.

Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει μία τυπική θύρα για όλα τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones), τάμπλετ, κάμερες, ακουστικά, φορητά ηχεία και φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών που θα είναι τύπου USB-C, ενώ οι φορτιστές θα πωλούνται ξεχωριστά από τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Ο σχετικός κανονισμός θα αναθεωρηθεί στο άμεσο μέλλον, έτσι ώστε η εξωτερική τροφοδοσία να είναι διαλειτουργική, κάτι που αποτελεί το τελευταίο βήμα για την υλοποίηση της πρότασης.

Σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν αρνήθηκε ότι στο στόχαστρό της είναι η Apple, καθώς υποστηρίζει ότι οι προτάσεις κατατέθηκαν επειδή οι εταιρείες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια κοινή λύση παρά τις συνομιλίες χρόνων. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των φορτιστών κινητών τηλεφώνων μειώθηκε σε τρεις από 30.

Τη σχετική πρόταση πάντως απέρριψε η Apple αναφέροντας ότι αποτελεί πλήγμα για την καινοτομία, κάτι που θα βλάψει τους καταναλωτές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, δήλωσε την ανησυχία της για τη μεταβατική περίοδο 24 μηνών που θα έχουν οι εταιρείες προκειμένου να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία, μόλις αυτή εγκριθεί.

«Δώσαμε άφθονο χρόνο στη βιομηχανία για να βρει τις δικές της λύσεις, τώρα ο χρόνος είναι ώριμος για νομοθετική δράση σχετικά με έναν κοινό φορτιστή. Αυτή είναι μια σημαντική νίκη για τους καταναλωτές και το περιβάλλον, σύμφωνα με τους “πράσινους” και ψηφιακούς στόχους μας», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Όπως τόνισε ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν, μια κοινή θύρα φόρτισης διευκολύνει τους καταναλωτές και θα μειώσει τα απόβλητα.

Η Κομισιόν θα πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» από τις χώρες της Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο και στη συνέχεια οι εταιρείες θα έχουν δύο χρόνια για να προσαρμόσουν τις συσκευές τους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X