Θέμα

Κοροναϊός: Ποια φάρμακα να παίρνουμε και ποια όχι όταν έχουμε πυρετό

Κοροναϊός: Ποια φάρμακα να παίρνουμε και ποια όχι όταν έχουμε πυρετό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μία μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει ανάμεσα σε επιστήμονες και κρατικούς φορείς για τα φάρμακα που πρέπει να παίρνουμε σε περίπτωση πυρετού. Η συζήτηση άνοιξε ύστερα από ανάρτηση του υπουργού Υγείας της Γαλλίας και γιατρού, πως πρέπει να αποφεύγουμε τα αντιφλεγμονώδη, γιατί προκαλούν επιδείνωση του κοροναϊού.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, που είναι ειδικευμένος γιατρός και νευρολόγος, σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ιβουπροφαίνη, κορτιζόνη …) θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης. Σε περίπτωση πυρετού να παίρνετε παρακεταμόλη. Αν ήδη παίρνετε αντιφλεγμονώδη ή σε περίπτωση αμφιβολίας να ζητάτε τη συμβουλή του γιατρού σας».

Οπως είναι φυσιολογικό η ανάρτηση του Γάλλου υπουργού Υγείας προκάλεσε ανησυχία. Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην απογευματινή ενημέρωση για την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας την Κυριακή, αναφέρθηκε στις πληροφορίες αυτές που είδαν το φως της ημέρας το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Όπως είπε, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να συνιστούν πως η χρήση αντιφλεγμονωδών προκαλεί επιδείνωση στην ασθένεια Covid-19, που προκαλεί ο κορονοϊός.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επέμεινε μεν πως δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές ενδείξεις, ωστόσο τόνισε πως για την αντιμετώπιση του πυρετού οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα με δραστική ουσία την παρακεταμόλη όπως το depon, panadol κ.λπ. Όπως είπε, άλλα φάρμακα όπως το Brufen με ιβουπροφαίνη και το Ponstan, βασίζονται σε δραστική ουσία με αντιφλεγμονώδη δράση, για την οποία έκαναν λόγο οι γαλλικές Αρχές.
Πάντως, εσείς να ξέρετε πως είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας για να προμηθευτείτε κάποιο αντιπυρετικό με δραστική ουσία την παρακεταμόλη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X