Θέμα

Ο Αλέξης Τσίπρας πρεσάρει τον Νίκο Ανδρουλάκη για κυβερνητική συνεργασία

Ο Αλέξης Τσίπρας πρεσάρει τον Νίκο Ανδρουλάκη για κυβερνητική συνεργασία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» παρουσίασε πριν από λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας σε ειδική εκδήλωση στο Λαύριο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στους 11 άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και στα επιμέρους άρθρα, τονίζοντας πως πολλά από αυτά θα γίνουν πράξη, στις πρώτες 50 μέρες μιας προοδευτικής κυβέρνησης.
Το 1ο Άρθρο έχει τίτλο «Αύξηση μισθών και εισοδημάτων» και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυξήσεις σε ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους, 13η σύνταξη, θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.
Το 2ο Άρθρο προβλέπει δράσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.
Το 3ο Άρθρο αφορά ρύθμιση χρεών, προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.
Το 4ο Άρθρο δεσμεύεται για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων της ΝΔ, την αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την ανασύσταση του ΣΕΠΕ.
Το 5ο Άρθρο μιλά για ανάκτηση Δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια και το νερό και για δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.
Το 6ο Άρθρο μιλά για ισχυρό ΕΣΥ, με αύξηση δαπανών για την Υγεία, πρόσληψη προσωπικού και αύξηση μισθών.
Το Άρθρο 7 δεσμεύεται για τη στήριξη της εκπαίδευσης, το Άρθρο 8 για τη στήριξη της γυναίκας και των νέων ζευγαριών, το Άρθρο 9 για την ενίσχυση του Πολιτισμού, το Άρθρο 10 για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, ενώ το τελευταίο Άρθρο μιλά για τη μεταρρύθμιση του κράτους, για περισσότερη αξιοκρατία, λογοδοσία και δικαιοσύνη.

Πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με όσα λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτά τα 11 κεφάλαια θα είναι η βάση συζήτησης για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Όλα τα παραπάνω ουσιαστικά αποτελούν το τελευταίο προσκλητήριο στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη για να πει «ναι» σε μια προσπάθεια να συγκροτηθεί μια δικομματική προοδευτική κυβέρνηση. Όπως άλλωστε λέει συχνά πυκνά και ο Αλέξης Τσίπρας, στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως τη Δευτέρα 22 Μαΐου το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Και με αυτά τα 11 σημεία, τα οποία έχουν ξεκάθαρο φιλολαϊκό πρόσημο, ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τον Νίκο Ανδρουλάκη να «μοιραστούν τη δόξα» της αλλαγής.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ
Την Παρασκευή ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματός του. Και εκείνος μιλά για διαφάνεια και αξιοκρατία στο κράτος, για «κατάργηση των διατάξεων του νόμου συγκάλυψης των υποκλοπών», για κατάργηση των εργασιακών νόμων της ΝΔ και για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της Παιδείας. Επίσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για αυξήσεις στις συντάξεις, για προστασία της πρώτης κατοικίας, για ρύθμιση χρεών, για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη, για φοροελαφρύνσεις, αλλά και για ενίσχυση της οικογένειας και των νέων ζευγαριών.
Όσοι βλέπουν τις εξώφθαλμες ομοιότητες στα δύο προγράμματα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Κυριακάτικη Kontra θεωρούν τουλάχιστον παράλογο να μην υπάρξει μια υποτυπώδης συζήτηση, ώστε να επιτευχθεί η κυβερνητική συνεργασία για να καλυτερεύσει η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών. Πάνω σε αυτό ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας και με κύριο άξονα τα προγράμματα και τις δεσμεύσεις των δύο κομμάτων στέλνει τελεσίγραφο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του δείχνει τον δρόμο της σύμπλευσης.

Τα αγκάθια

Βεβαίως τα κόμματα έχουν και πολλές διαφορές. Άλλωστε όπως μας λένε από την Κουμουνδούρου «ούτε εμείς θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ, ούτε το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ». Επιπλέον, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για το πως θα αντιδράσει το δεξιόστροφο (κάποιοι το αποκαλούν και αντί-ΣΥΡΙΖΑ) ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μιας κυβερνητικής συνεργασίας.
Ακόμη, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει να λέει πως δεν θα στήριζε ποτέ μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για αυτό στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου: «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να διεκδικεί να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκλέγει αυτόν που θα τον κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη, όπου υπάρχει απλή αναλογική […] Ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να συζητάμε για πρόσωπα. Αν όμως τόσο πολύ επιμένει για πρόσωπα, δεν θα έπρεπε να προτείνει και κάποιον;  Δηλαδή ο «άγνωστος x» είναι αυτός ο οποίος θα κυβερνήσει; Νομίζω ότι είναι μια πρόταση που δεν μπορεί να έχει βάση, δεν μπορεί να σταθεί. Και δεν μπορεί να σταθεί, διότι όποτε στη χώρα μας είχαμε πρωθυπουργούς οι οποίοι δεν ήταν εκλεγμένοι, οι οποίοι βγήκαν από το παρασκήνιο, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά».


Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X