Επιλογές

Το Σκοπιανό και τα άλλα δύο θέματα που θα ταρακουνήσουν τη χώρα

Το Σκοπιανό και τα άλλα δύο θέματα που θα ταρακουνήσουν τη χώρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη τριάδα των θεμάτων που θα απασχολήσουν την κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα βρεθεί το Σκοπιανό μαζί με της έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την διαπραγμάτευση για το χρέος.

Σε διπλωματικό επίπεδο οι συνομιλίες ανάμεσα στις δυο πλευρές έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν περίπου τον Μάιο όπου ο ειδικός διαμεσολαβητής για το Σκοπιανό  θα καλέσει τις δυο πλευρές προκειμένου να δηλώσουν εάν συμφωνούν με το συνολικό πακέτο της λύσης  ή όχι. Εάν οι δυο πλευρές είναι σύμφωνες τότε στις 11 Ιουλίου στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η Αθήνα θα άρει το βέτο Καραμανλή και τα Σκόπια θα γίνουν μέλος της Βορειοατλαντικής  Συμφωνίας.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι γύρω από το όνομα Νέα Μακεδονία ( το οποίο εμπεριέχει χρονικό και όχι τοπικό προσδιορισμό) θα μπορέσει να συσπειρώσει τα περισσότερα κόμματα ώστε το θέμα να περπατήσει για επίλυση έχοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία. Παράλληλα με  το όνομα οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν και στην αλλαγή του συντάγματος της γειτονικής μας χώρας καθώς μέσα εκεί υπάρχουν αναφορές αλυτρωτικού χαρακτήρα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα.

Από την ερχόμενη εβδομάδα  ωστόσο  αναμένεται να ξεκινήσουν  σε  κυβερνητικό επίπεδο όλες οι διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει μια ενιαία θέση για το θέμα αυτό. Έτσι ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει  το υπουργικό συμβούλιο όπου εκεί μεταξύ άλλων θα ακούσει και τις απόψεις των συνεργατών του για το θέμα αυτό ενώ αμέσως μετά πρόκειται να συναντηθεί με τον Κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο για να συζητήσει τις ενστάσεις του υπουργού Άμυνας για το θέμα της ονομασίας .

Η αλήθεια είναι ότι ο απόλυτος τρόπος  που εξέφρασε  τις  ενστάσεις του ο υπουργός Άμυνας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για διάλογο και γι αυτό αρκετοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι με την στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ.  Θεωρούν ότι ο Πάνος Καμμένος βιάστηκε πολύ να πάρει δημόσια θέση χωρίς μάλιστα να  έχει συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό.

Κατανοούν όπως λένε τους πολιτικούς λόγους για τους οποίους ο κυβερνητικός τους εταίρος μπορεί να επέλεξε αυτό τον δρόμο –οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν εκτός Βουλής και άρα προσπαθεί να συσπειρώσει γύρω του ένα κομμάτι ψηφοφόρων ιδιαίτερα από την Βόρεια Ελλάδα- θεωρούν όμως ότι η στάση του είναι ακραία και δεν αφήνει περιθώριο ελιγμών.

Από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα αφού μαζί με το ΚΚΕ ήταν τα δυο κόμματα που εξ αρχής είχαν ταχθεί υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας . Αντίθετα όλα δείχνουν ότι στην Νδ το θέμα αυτό θα φέρει μεγάλες τριβές καθώς από την μια βρίσκεται η Ντόρα Μπακογιάννη που δέχεται το Νέα Μακεδονία και από την άλλη ο Αντ. Σαμαράς και οι βουλευτές της Μακεδονίας που δεν θέλουν να ακούσουν μια τέτοια λύση.

Για τον λόγο αυτό το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος φαντάζει ως ιδιαίτερα καλή ιδέα και για τα δυο κόμματα. Και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την ΝΔ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ο εύκολος τρόπος προκειμένου ο Πάνος Καμμένος να συμφωνήσει με την πλειοψηφία του  ελληνικού  λαού -εφόσον στο δημοψήφισμα κυριάρχηση η λύση της σύνθετης ονομασίας- κάνοντας έτσι μια πιο… ομαλή κωλοτούμπα..

Αλλά και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ήταν μια καλή λύση καθώς θα μπορούσε να επικαλεστεί την λαϊκή βούληση για να συναινέσει στην αλλαγή του ονόματος την οποία ο ίδιος θέλει αλλά  φοβάται τις εσωκομματικές τριβές.

Όταν ωστόσο   φτάσει η ώρα της κρίσης  ο πρόεδρος ης Δημοκρατίας θα πρέπει να συγκαλέσει το συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών προκειμένου  όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να τοποθετηθούν σχετικά με το θέμα δηλώνοντας ο καθένας τους εάν και πως επιθυμεί μια λύση για το θέμα των Σκοπίων. Η συνολική συμφωνία θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο .

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X