Οικονομία

“Τρέχει” ο αγωγός TAP! Οι εξελίξεις της επένδυσης του 1,5 δισεκατομμυρίου!

“Τρέχει” ο αγωγός TAP! Οι εξελίξεις της επένδυσης του 1,5 δισεκατομμυρίου!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν τα έργα του αγωγού φυσικού αερίου TAP. Ο αγωγός TAP αποτελεί την μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Η οποία, μάλιστα, εμπλέκει άλλες 367 επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής, στο ελληνικό έδαφος, 300 χλμ έχουν ήδη αποκατασταθεί. Παράλλλα, περισσότερα από 400 χλμ. έχουν καλυφθεί (αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί). Ακόμη, 1.300 πρωτόκολλα εξόδου έχουν υπογράφει (αγροτεμάχια που έχουν επιστραφεί/παραδοθει στους ιδιοκτήτες).

Ο διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου TAP ξεκινά από τους Κήπους στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία όπου θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου της Ανατολίας (TANAP).

Η διαδρομή του TAP έχει συνολικό μήκος 878 χλμ (την Ελλάδα διασχίζουν 550 χλμ, την Αλβανία 215 χλμ, την Αδριατική 105 χλμ, και την Ιταλία 8 χλμ).

Πότε θα κλείσουν οριστικά και… παντού οι μπάρες στο μετρό

Ο αγωγός TAP και οι αντιδράσεις των κατοίκων

Ένα πρόβλημα για την υλοποίηση του TAP που παραμένει, είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων στα Τενάγη στην Καβάλα με αποτέλεσμα να έχει μπει φρένο στα έργα.

Αν και η διοίκηση του TAP έχει αλλάξει την όδευση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, οι κάτοικοι και πάλι αντιδρούν ζητώντας να περάσει ο αγωγός πάνω από το βουνό.

Ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές του TAP η προτεινόμενη αυτή λύση δεν είναι τεχνικά ασφαλής, καθώς θα πέρναγε κοντά από κατοικημένες περιοχές, καθώς και μέσα από το δάσος.

Ξένα funds σαν… κοράκια! Ισραηλινό ζήτησε 900 ακίνητα για Airbnb!

Να σημειωθεί εδώ πως οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής έχουν απορρίψει τη λύση της διαμεσολάβησης.

Όπως αναφέρει η διοίκηση του TAP, είναι επείγον να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Καβάλα. Η επιχείρηση βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο και τις τοπικές κοινότητες και εξετάζει επιμέρους βελτιώσεις.

Σχετικά με την εξέλιξη του έργου, στο τέλος του 2018 αναμένεται να έχει τελειώσει η μηχανολογική εγκατάσταση. Κάτι που σημαίνει πως το 2019 θα ξεκινήσουν οι δοκιμές αρχικά με νερό και μετά με φυσικό αέριο.

Κώστας Νικολαΐδης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X