Υγεία

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν μασάτε ένα γαρύφαλλο κάθε μέρα

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν μασάτε ένα γαρύφαλλο κάθε μέρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το γαρύφαλλο είναι ένα μπαχαρικό το οποίο φαίνεται να έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Εάν σας φαίνεται παράξενο το να μασήσετε ένα γαρύφαλλο, όπως μια τσίχλα, σκεφτείτε πόσο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία σας.

Όπως επισημαίνει ο Dr Eric Berg, τα γαρύφαλλα μεταξύ άλλων, έχουν ισχυρές αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες, γεγονός που τα καθιστά σημαντικά για κάποιον να τα έχει μέσα στο στόμα του για ορισμένη ώρα. Επίσης, ο ίδιος λέει ότι αν συνδυαστούν με κάποιο αντιβιοτικό αυξάνουν την ελάχιστη ανασταλτική συγκέντρωση (MIC) κατά 1000%. Ως ελάχιστη ανασταλτική συγκέντρωση (MIC) ορίζεται η μικρότερη πυκνότητα του αντιμικροβιακού που αναστέλλει την ανάπτυξη μικροβίων.

Τα οφέλη που αναφέραμε παραπάνω οφείλονται στο έλαιο των γαρυφάλλων, που περιέχει ευγενόλη. Η ευγενόλη είναι μια φαινολική αρωματική ένωση. Λόγω των πολλαπλών ιδιοτήτων της χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορους τομείς, όπως η κοσμετολογία, η ιατρική και η φαρμακολογία. Ωστόσο, οι υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να είναι τοξικές. Μια δόση 2,5 mg/kg σωματικού βάρους θεωρείται ασφαλής. Σύμφωνα με τον Dr Eric Berg, το έλαιο του γαρύφαλλου βοηθάει σε περιπτώσεις λοιμώξεων από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικό έλκος, γαστρίτιδα, αέρια και φούσκωμα. Ας δούμε όμως και μερικά ακόμη οφέλη της ευγενόλης.

Αντιοξειδωτική δράση

Η ευγενόλη είναι ένα δημοφιλές αντιοξειδωτικό και αναστολέας της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟ). Είναι επίσης γνωστό ότι παρουσιάζει νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Η ευγενόλη είναι γνωστό ότι «καθαρίζει» τις ελεύθερες ρίζες, αυξάνει το κυτταροαντιοξειδωτικό δυναμικό και προστατεύει τη λειτουργία του μικροβιακού DNA και των πρωτεϊνών. Η ευγενόλη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιδιόρθωση της οξειδωτικής βλάβης, στην εξάλειψη των κατεστραμμένων μορίων και στην πρόληψη μεταλλάξεων που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Αντιβακτηριακή δράση

Η ευγενόλη έχει επιδείξει αντιβακτηριακές ιδιότητες έναντι πολλών μολύνσεων, όπως του σταφυλόκοκκου, της ψευδομονάς αεριογόνος και του E.coli. Αυτές οι ιδιότητες αποδίδονται στην ύπαρξη της ελεύθερης ομάδας ΟΗ στη δομή της.

Αντικαρκινική δράση

Η ευγενόλη βρέθηκε ότι προκαλεί απόπτωση σε ανθρώπινα κύτταρα προμυελοκυτταρικής λευχαιμίας (HL-60) μέσω ενός μηχανισμού που εξαρτάται από το ROS και τα μιτοχόνδρια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ευγενόλη μπορεί να επηρεάσει τα καρκινικά κύτταρα ως αντιοξειδωτικό, αποτρέποντας τη μετάλλαξη και ως προ-οξειδωτικό σκοτώνοντας καρκινικά κύτταρα. Μάλιστα, ερευνητές προτείνουν ότι η ευγενόλη μπορεί να έχει χημειοθεραπευτικές ιδιότητες κατά του καρκίνου του πνεύμονα.

Αναλγητική δράση

Η ευγενόλη είναι ένα δημοφιλές παυσίπονο και αναισθητικό που χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική. Έχει βρεθεί ότι αναστέλλει τους διαύλους VGSC στους πρωτεύοντες νευρώνες τροφοδοσίας των δοντιών σε διάφορες μελέτες.

Πηγή: healthstat.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X