Υγεία

Το Νο1 λαχανικό που μειώνει την υψηλή χοληστερόλη

Το Νο1 λαχανικό που μειώνει την υψηλή χοληστερόλη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Προσθέστε αυτό το υγιεινό λαχανικό στη διατροφή σας για να μειώσετε την υψηλή χοληστερόλη. Μόνο το 9% των ανθρώπων καταναλώνουν την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα λαχανικών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Αυτό σημαίνει πως κάθε λαχανικό που καταναλώνετε αυτή τη στιγμή (καρότα, χόρτα, μπρόκολο κ.α.) προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία σας.

Ωστόσο, αν είστε ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν υψηλή χοληστερόλη, γνωρίζετε ότι μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση με ορισμένες αλλαγές στην διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, αλλά και με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, αν χρειαστεί. Αυτές οι διατροφικές αλλαγές περιλαμβάνουν την κατανάλωση λαχανικών και ειδικά ενός συγκεκριμένου που συμβάλλει στην μείωση της χοληστερόλης.

Γιατί τα λαχανικά βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης

Η χοληστερόλη δεν είναι μόνο “κακή”. Αυτή η λιπαρή ουσία είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση των κυτταρικών τοιχωμάτων και την παραγωγή βιταμινών και ορμονών. Η υπερβολική χοληστερόλη γίνεται πρόβλημα επειδή μπορεί να σχηματίσει παχιές εναποθέσεις στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών σας, καθιστώντας τις αρτηρίες πιο στενές και λιγότερο εύκαμπτες. Αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.

Τα λαχανικά προστατεύουν την καρδιά γιατί περιέχουν ένα συγκεκριμένο είδος ινών που ονομάζεται διαλυτές ίνες. «Οι διαλυτές ίνες δεσμεύουν και απομακρύνουν τη χοληστερίνη από το σώμα μέσω των κενώσεων», εξηγεί η Veronica Rouse, διατροφολόγος και ιδιοκτήτρια της The Heart Dietitian στον Καναδά.

Επιπλέον, τα λαχανικά περιέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως αντιοξειδωτικά και φυτικές στερόλες. Οι φυτικές στερόλες είναι ενώσεις που «έχουν παρόμοια δομή με τη χοληστερόλη και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης στα έντερα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα», λέει η Rouse.

Το Νο1 λαχανικό για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης

Αν και όλα τα λαχανικά προσφέρουν οφέλη στη μείωση της χοληστερίνης, υπάρχει ένα που ξεχωρίζει και κατακτά την κορυφή της λίστας: τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι αποτελεσματικά στη μείωση της χοληστερόλης για τρεις λόγους:

  • Αποτελούν μια καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών
  • Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
  • Περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις φιλικές προς τα αιμοφόρα αγγεία

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μια καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών

Μισό φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών παρέχει 4 γραμμάρια συνολικών φυτικών ινών, εκ των οποίων τα 2 είναι διαλυτές ίνες. Σύμφωνα με την National Lipid Associationη προσθήκη μόλις 5-10 γραμμαρίων διαλυτών ινών ημερησίως στη διατροφή σας από τρόφιμα όπως τα λαχανικά μπορεί να μειώσει τη συνολική και την “κακή” LDL χοληστερόλη, κατά τουλάχιστον 5 έως 11 μονάδες.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά

Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται φυσικά στο σώμα, αλλά αν δεν ελεγχθούν μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση αυτής της οξειδωτικής βλάβης, συμβάλλοντας στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν ειδικά αντιοξειδωτικά, όπως κερκετίνη και καεμπερόλη, σύμφωνα με την Rouse. Μια μελέτη του 2019 από το Nutrients δείχνει ότι αυτά τα ωφέλιμα συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό.

Επιπλέον, μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχει περίπου το μισό της βιταμίνης C (άλλο ένα αντιοξειδωτικό) που χρειάζεται το σώμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις φιλικές προς τα αιμοφόρα αγγεία

Μια μελέτη του 2021 από το British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών (όπως το μπρόκολο ή τα λαχανάκια Βρυξελλών) μείωσε τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Στη μελέτη, οι ηλικιωμένες γυναίκες που κατανάλωσαν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτά τα λαχανικά είχαν 46% χαμηλότερες πιθανότητες να έχουν συγκεκριμένο δείκτη αθηροσκλήρωσης σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν τις χαμηλότερες ποσότητες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ορισμένες βιοδραστικές ενώσεις – φλαβονόλες, πηκτίνη, βιταμίνη Κ – στα σταυρανθή λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής και στην πρόληψη της ασβεστοποίησης των αγγείων.

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αλλά οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Μία από τις πιο αποτελεσματικές αλλαγές στη διατροφή είναι η αύξηση των φυτικών ινών, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει καταναλώνοντας 2,5 έως 3,5 φλιτζάνια λαχανικών την ημέραΈνα λαχανικό με πολλά οφέλη για την υγεία που συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης είναι τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά λαχανάκια Βρυξελλών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X