Auto - Moto

KTM 1290 Super Duke R/Evo: Η εξέλιξη του κτήνους! video

KTM 1290 Super Duke R/Evo: Η εξέλιξη του κτήνους! video
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η μοτοσυκλέτα που ξύπνησε τον πόλεμο της ιπποδύναμης και επανάφερε τις Streetfighter στο προσκήνιο, εκείνη δηλαδή την υποκατηγορία των γυμνών που τώρα οι ιταλικοί V4 έχουν κάνει σοβαρή αντεπίθεση, βάζει πλέον στόχο για το 2022 να κρατήσει έντονη την μάχη.

Έχει προηγηθεί η special RR έκδοση, ειδικά για παιχνίδι στην πίστα, η πιο δυνατή δικύλινδρη παραγωγής και με εξαιρετικλη σχέση κιλών και ιπποδύναμης, ακριβώς 1 προς 1. Εκείνη η έκδοση ουσιαστικά προανήγγειλε και την επικείμενη αλλαγή των πολιτικών εκδόσεων και πλέον η KTM τις παρουσίασε:

KTM 1290 SUPER DUKE R και KTM 1290 SUPER DUKE R EVO

Το 2020 ο μεγάλος Δούκας ανανεώθηκε ριζικά και έγινε μία από τις πιο απολαυστικές μοτοσυκλέτες τόσο για track days όσο και για σπορ οδήγηση σε άδειους επαρχιακούς δρόμους. Η δοκιμή στην Ελλάδα επιβεβαίωσε την πρώτη γεύση που είχαμε πάρει στην απίστευτη πίστα του Portimao και το 1290 Super Duke R στάθηκε με αξιώσεις απέναντι στον ανταγωνισμό που μόλις είχε σκληρύνει την στάση του.

Για το 2022 η KTM παρουσιάζει την έκδοση EVO που εστιάζει στην χρήση της δεύτερης γενιάς ημι-ενεργητικών αναρτήσεων WP Apex, που στόχο έχουν να ξεπεράσουν τα όρια ενός ηλεκτρονικού βοηθήματος, και γενικά την έννοια του βοηθήματος στην οδήγηση. Απεναντίας θέλουν να είναι ο καλύτερος δρόμος για να κάνεις γρήγορες ρυθμίσεις και παράλληλα να παίξουν τον ρόλο ενός μηχανικού που μπορεί να επέμβει στην μοτοσυκλέτα σου ενώ οδηγείς. Με λίγα λόγια στόχος είναι έχεις κάθε στιγμή την ανάρτηση που χρειάζεσαι για να οδηγείς γρήγορα.

Πιο δυνατό και πιο επιθετικό τo ανανεωμένο Yamaha MT-10 του 2022! video

Αυτό δεν σημαίνει πως η KTM ξέχασε την χρηστικότητα και έτσι οι ομάδες ρυθμίσεων που έχει στην διάθεσή του ο αναβάτης είναι οι COMFORT, STREET και SPORT στον βασικό εξοπλισμό και οι TRACK, ADVANCED, και AUTO διαθέσιμες με έξτρα εξοπλισμό.

Ο αναβάτης επίσης μπορεί να ρυθμίσει την προφόρτιση στο αμορτισέρ σε δέκα βήματα των 2mm με μέγιστη λοιπόν διαφορά στα 20mm, ή αλλιώς από 0% στο 100% με βήμα 10% κάθε φορά

Στην πρόσθετη λειτουργία TRACK, οι αναρτήσεις έχουν την πιο σφιχτή αίσθηση που θα μπορούσαν και έχουν ρυθμιστεί από τους αναβάτες εξέλιξης της KTM για χρήση στην πίστα και σωστή συμπεριφορά χωρίς μεγάλη αλλαγή γεωμετρίας κατά το ακραίο φρενάρισμα στην είσοδο των στροφών.

Στην λειτουργία ADVANCED ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει τις αποσβέσεις σε πιρούνι και αμορτισέρ σε 8 διαφορετικά επίπεδα, ώστε ο κάθε ένας που θέλει να ασχοληθεί με τις ρυθμίσεις της μοτοσυκλέτας του, να μπορεί να την φέρει στα μέτρα του.

Ducati Multistrada V4 Pikes Peak 2022: Όπως την ζήτησε ο λαός! video

Στην κατάσταση AUTO οι αναρτήσεις διαβάζουν την επιθυμία του αναβάτη με βάση όχι μόνο το πόσο ανοίγει το γκάζι, αλλά και τον ρυθμό που περιστρέφει την γκαζιέρα και αντίστοιχα ανταποκρίνονται προσαρμόζοντας αυτόματα την λειτουργία τους. Πιο μαλακές αποσβέσεις λοιπόν μέσα στην πόλη και σε αντίστοιχες συνθήκες και πιο σφιχτή λειτουργία σε επιθετική οδήγηση. Η δεύτερη γενιά υπόσχεται εκτός από μεγάλη προσαρμοστικότητα απέναντι στις συνθήκες και αμεσότητα στην επέμβασή της ώστε κάθε στιγμή να είναι σε αρμονία με τον αναβάτη.

Οι εκδόσεις και τα πακέτα

Επίσης διαθέσιμες στο πακέτο SUSPENSION PRO είναι και τρία επίπεδα προφόρτισης LOW, STANDARD και HIGH που έχουν στόχο να ρυθμίζουν την γεωμετρία της μοτοσυκλέτας αντίστοιχα, με την STANDARD να είναι πιο κοντά στα δεδομένα της συμβατικής ανάρτησης. Η AUTO LOW μειώνει την απόσταση της σέλας από το έδαφος και δίνει μία γεωμετρία κατάλληλη για πιο χαμηλές ταχύτητες με έμφαση στην άνεση, όταν η AUTOI-HIGH φορτίζει περισσότερο τον εμπρός τροχό και τοποθετεί τον αναβάτη σε διαφορετική κλίση.

Επιπρόσθετα η ημι-ενεργητική λειτουργία κρατά την σέλα παράλληλη με το έδαφος, ιδιαίτερα κατά το δυνατό φρενάρισμα, πράγμα όμως που είναι το αντίθετο από αυτό που χρειάζεσαι κατά την σπορ οδήγηση! Η KTM γνωρίζει ήδη καλά από τις Adventure πως η αλλαγή γεωμετρίας είναι απαραίτητη για να οδηγείς γρήγορα και υπόσχεται πως η anti-diving λειτουργία δεν αντιστέκεται στην αλλαγή γεωμετρίας με απόλυτο τρόπο αλλά επιτρέπει την φόρτιση του εμπρός τροχού «τόσο-όσο». Σε κάθε περίπτωση ο αναβάτης μπορεί και να την απενεργοποιήσει βέβαια.

Εξοπλισμός

Από εκεί και πέρα παραμένουν οι γνωστές ρυθμίσεις για την ρύθμιση της απόκρισης που αντίστοιχα επεμβαίνουν και στα υπόλοιπα συστήματα: RAIN, STREET, SPORT, και στον πρόσθετο εξοπλισμό TRACK και PERFORMANCE.

Salt Two Stroke: Σε στυλ Enduro, 52 αλόγων, 111 κιλών! video

Η αλλαγή ανάμεσα στις διαφορετικές καταστάσεις λειτουργίας μπορεί να γίνει και όσο η μοτοσυκλέτα κινείται. Στο νέο Super Duke έχει αλλάξει και η γκαζιέρα με εύρος κίνησης 7ο–65ο ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αμεσότητα και το τέρμα γκάζι να έρχεται με μικρότερη κλίση του καρπού.

https://www.youtube.com/watch?v=_fmUWgMdq7k

Τα νέα ηλεκτρονικά έχουν ελάχιστα επηρεάσει το βάρος της μοτοσυκλέτας, μόλις 2 κιλά συγκριτικά με πριν, φτάνοντας την ζυγαριά της KTM στα 191 κιλά χωρίς υγρά για μία ονομαστική απόδοση 180 ίππων με σχεδόν 15Kg.m ροπής! Νούμερα που πολύ θέλουμε να πλησιάζουν την πραγματικότητα στην ζυγαριά αλλά και στο δυναμόμετρο του ΜΟΤΟ.

Η Aprilia παρουσιάζει την Tuareg 660 σε ένα εκπληκτικό βίντεο!

Οι νέες εκδόσεις δείχνουν και την κατεύθυνση του χρωματισμού που θα επικρατήσει στην KTM από εδώ και πέρα με ένα διαφορετικό μπλε στην αντίθετη πλευρά της χρωματικής παλέτας με το πορτοκαλί που είναι και το χρώμα του σκελετού σε κάθε μοντέλο με το “R” στην ονομασία του.

https://www.youtube.com/watch?v=12jNxyY2LdA

Το νέο Super Duke R / EVO θα είναι διαθέσιμο από τον Ιανουάριο του 2022.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X