Αρχαιολογία

Ανατροπή στη Βεργίνα: Ποιοι είναι θαμμένοι στους βασιλικούς τάφους με τον Φίλιππο B’ (βίντεο)

Ανατροπή στη Βεργίνα: Ποιοι είναι θαμμένοι στους βασιλικούς τάφους με τον Φίλιππο B’ (βίντεο)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα πριν από μερικές εβδομάδες όταν η διαπρεπής καθηγήτρια Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ δήλωσε πεπεισμένη πως σε αυτούς είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος, αντίθετα με την κρατούσα άποψη που μιλά για τον πατέρα του Φίλιππο Β’ και μέλη της ευρύτερης οικογένειάς του.

Όμως μια νέα επιστημονική θεωρία, αφενός δεν τη δικαιώνει και αφετέρου δίνει νέα ενδιαφέροντα στοιχεία για τα πρόσωπα που είναι θαμμένα σε αυτούς τους τάφους. Υποστηρίζει ότι:

 

Μετά από χρόνια εικασιών και αντιπαραθέσεων, εντοπίστηκαν επιτέλους οι κάτοχοι τριών τάφων που ανήκουν στην οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Βρίσκονται στον Μεγάλο Τύμβο της Βεργίνας στη βόρεια Ελλάδα, οι ταφές περιέχουν τα λείψανα του πατέρα, της θετής μητέρας, των ετεροθαλών αδερφών και του γιου του Αλέξανδρου, μαζί με πανοπλίες και άλλα αντικείμενα που ανήκουν στον ίδιο τον άνδρα.

Οι τάφοι που ανασκάφηκαν για πρώτη φορά το 1977, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και, σύμφωνα με τους συγγραφείς μιας νέας μελέτης, «περιείχαν μια εκπληκτικά πλούσια σειρά από ταφικά αντικείμενα». Ωστόσο, ενώ δεν υπήρξε ποτέ καμία αμφιβολία ότι τα ενταφιασμένα οστά ανήκαν σε στενούς συγγενείς του Αλεξάνδρου, οι μελετητές πέρασαν σχεδόν μισό αιώνα διαφωνώντας για το ποιος ακριβώς βρίσκεται μέσα σε κάθε τάφο.

Για να καταλάβουν ποιος είναι ποιος, οι συγγραφείς της μελέτης συνδύασαν οστεολογικές αναλύσεις, μακροφωτογραφία, ακτίνες Χ και ανατομικές ανατομές των αρχαίων καταλοίπων με ιστορικές πηγές από το αρχαίο παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο, ανακάλυψαν ότι ο Τάφος Ι περιείχε τα οστά ενός άνδρα με τραυματισμένο γόνατο, καθώς και μιας γυναίκας και ενός μωρού, που ήταν μόλις ημερών ή εβδομάδων τη στιγμή του θανάτου.

Επομένως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ανδρική μορφή ήταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β’ -ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου- που ήταν γνωστό ότι ήταν κουτσός. Η εξαιρετικά νεαρή ηλικία του βρέφους επίσης ταιριάζει απόλυτα με την ιστορία της δολοφονίας του Φιλίππου το 336 π.Χ.

 

Σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές, ο Φίλιππος Β’ σκοτώθηκε από τον σωματοφύλακά του λίγες μόλις ημέρες αφότου η σύζυγός του Κλεοπάτρα είχε γεννήσει. Πιστεύεται ότι η δολοφονία διατάχθηκε από την προηγούμενη σύζυγο του Φιλίππου, την Ολυμπιάδα, τη μητέρα Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σχεδόν αμέσως μετά τη δολοφονία, η Ολυμπιάδα σκότωσε και την Κλεοπάτρα και το μωρό της -πιθανότατα καίγοντάς τους ζωντανούς- ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στον Αλέξανδρο να διαδεχθεί τον θρόνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «τα σκελετικά στοιχεία από το νεογνό είναι πειστικά ότι ο Τάφος Ι ανήκει στην Κλεοπάτρα και στο νεογέννητο παιδί της και κατά συνέπεια στον Φίλιππο Β’, καθώς το παιδί της Κλεοπάτρας είναι το μόνο δολοφονημένο νεογέννητο γνωστό από οποιοδήποτε βασιλικό ζευγάρι της Μακεδονίας».

 

Προηγουμένως, ορισμένοι μελετητές είχαν υποστηρίξει ότι ο Φίλιππος Β’ θάφτηκε στον τάφο II, ο οποίος περιέχει επίσης τα λείψανα ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Ωστόσο, η απουσία μωρού, σε συνδυασμό με την απουσία εμφανών σημαδιών σωματικού τραύματος στον ανδρικό σκελετό, αποκλείει τελικά αυτό ως πιθανότητα.

Αντίθετα, με βάση σκελετικά στοιχεία για υπερβολική ιππασία, οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Τάφος ΙΙ ανήκει στην « πολεμίστρια » Αδέα Ευρυδίκη, σύζυγο του ετεροθαλούς αδελφού του Αλέξανδρου, βασιλιά Αρριδαίου.

«Λόγω αρχαίων απεικονίσεων και περιγραφών, ορισμένοι μελετητές έχουν προτείνει ότι ορισμένα από τα αντικείμενα στον Τάφο ΙΙ, όπως η πανοπλία, ανήκαν στον Μέγα Αλέξανδρο, κάτι που είναι δυνατό μόνο εάν αυτός είναι ο Τάφος του Αρριδαίου και όχι ο Φίλιππος Β’», γράφουν. οι συγγραφείς. Έτσι, αυτά τα λείψανα είναι αποφασισμένα να είναι του «πολύ λιγότερο εντυπωσιακού αδερφού του Αλέξανδρου» και της μάλλον εντυπωσιακής πολεμίστριας συζύγου του.

 

Τέλος, οι συγγραφείς της μελέτης δεν βρίσκουν κανένα λόγο να αμφισβητήσουν τη μακροχρόνια υπόθεση ότι ο Τάφος III περιέχει τα λείψανα του Αλέξανδρου Δ’, του έφηβου γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Για να το θέσουμε σωστά, λοιπόν, οι ερευνητές γράφουν ότι «τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι ο τάφος Ι ανήκει στον βασιλιά Φίλιππο Β’, τη σύζυγό του Κλεοπάτρα και το νεογέννητο παιδί τους. Ο τάφος II ανήκει στον βασιλιά Αρριδαίο και τη σύζυγό του Αδία Ευρυδίκη. Τάφος ΙΙΙ στον Αλέξανδρο Δ’».

«Αυτά τα συμπεράσματα διαψεύδουν την παραδοσιακή εικασία ότι ο Τάφος ΙΙ ανήκει στον Φίλιππο Β’», λένε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ  ΔΗΜΙΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ Journal of Archaeological Science: Reports

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X