Διάστημα

Σκάφος γύρω από τον Άρη μας στέλνει την τρομερή θέα των ηφαιστείων και μια έκπληξη

Σκάφος γύρω από τον Άρη μας στέλνει την τρομερή θέα των ηφαιστείων και μια έκπληξη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το Mars Express Orbiter είναι ένα διαστημικό σκάφος της Ευρωπαϊκής Διαστημική Υπηρεσίας (ESA) που έχει πετάξει γύρω από την Άρη για πάνω από δύο δεκαετίες, συμπληρώνοντας πάνω από 25.000 τροχιές. Τώρα κατέγραψε μια εξαιρετικά λεπτομερή εικόνα του Κόκκινου Πλανήτη. Ανάμεσα στα γιγάντια ηφαίστειά του Άρη βρισκόταν μια έκπληξη.

«Η τρομερή θέα από το σκάφος δείχνει ηφαίστεια, κοιλάδες, κρατήρες, σύννεφα και ανάμεσά τους ένα πέρασμα του μεγαλύτερου δορυφόρου του Άρη, του Φόβου». έγραψε η ESA.

 

 

Τι μπορούμε να δούμε όμως στην εκπληκτική φωτογραφία που έστειλε το Mars Express Orbiter; Εμείς εντοπίσαμε τα πιο ξεχωριστά σημεία και τα απομονώσαμε. Αν θέλετε ολόκληρη την φωτογραφία μπορεί να την βρείτε ΕΔΩ με τις τοποθεσίες και ΕΔΩ την φωτογραφία χωρίς τις περιγραφές.

  • Olympus Mons: Το μεγαλύτερο βουνό του Άρη, στην πάνω αριστερή γωνία της φωτογραφίας είναι το Olympus Mons. Παράλληλα είναι και το μεγαλύτερο ηφαίστειο στο ηλιακό μας σύστημα. Φτάνει σε ύψος τα 25 χιλιόμετρα, που είναι πολύ παραπάνω από το Έβερεστ.
    Θέα ηφαιστείων Άρη
  • Ηφαιστιακό Τρίο: Κάτω από τον Όλυμπο υπάρχει μια σειρά από τρία παρόμοια τεράστια ηφαίστεια. Το Ascraeus Mons, το Pavonis Mons και το Arsia Mons. Αυτά τα ηφαίστεια τείνουν να μην είναι εκρηκτικά. Λάβα ρέει από τις οπές τους και απλώνεται στην επιφάνειά τους, δημιουργώντας μια μορφή εδάφους σαν μια ασπίδα.
    Θέα ηφαιστείων Άρη
  • Αμέτρητοι κρατήρες: Ο Άρης είναι καλυμμένος από κρατήρες. Αν κατεβάσετε την φωτογραφία σε πλήρη ανάλυση και κάνετε ζουμ, θα δείτε κρατήρες παντού. Άλλες φορές είναι μικροί και άλλοτε τεράστιοι. Ο Κόκκινος Πλανήτης βρίσκεται δίπλα στην ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος. Αυτό σημαίνει πως ο Άρης συχνά πέφτει θύμα των πτώσεων αστεροειδών, που αφήνουν πάνω του τα σημάδια τους.
  • Η ατμόσφαιρα του Άρη έχει το 1% της πυκνότητας της ατμόσφαιρας της Γης και άρα δεν μπορεί να του κάψει πριν τον χτυπήσουν. Ο Άρης έχει έντονη υπόγεια σεισμική δραστηριότητα, αλλά δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ουλές του.
  • Αρειανά σύννεφα: Στους δύο πόλους του Άρη βλέπουμε μεγάλες περιοχές νεφών. Στον Άρη τα σύννεφα αποτελούνται από παγωμένο νερό και διοξείδιο του άνθρακα.
  • Σημάδια από ποτάμια και νερό: Το nocis Labyrinthus είναι μια περιοχή που πιθανότατα έχει σημαδευτεί από τεράστια ποτάμια και λίμνες. Το νερό άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του πάνω στην επιφάνεια του Άρη. Τώρα τα κάποτε πλούσια σε νερό σημεία, είναι έρημος απίστευτα ξηρή, ενώ τα ποτάμια έχουν δημιουργήσει λαβύρινθους.
  • Ο Φόβος: Στην φωτογραφία βλέπουμε και τον σκοτεινό και παραμορφωμένο φυσικό δορυφόρο του Άρη, τον Φόβο. Είναι ένα σχετικά μικρό φεγγάρι, με την μεγαλύτερή του πλευρά να ειναι μόλις 27 χιλιόμετρα. Ο Φόβος είναι πολύ ελαφρύς για τη βαρύτητα για να τον κάνει σφαιρικό», εξηγεί η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Επιπλέον, έχει χτυπηθεί ξανά και ξανά από ισχυρούς διαστημικούς βράχους. “Ο Φόβος σχεδόν καταστράφηκε από μια γιγαντιαία πρόσκρουση και έχει αυλάκια από χιλιάδες κρούσεις μετεωριτών”, σημείωσε η NASA.

Σήμερα ο Άρης έχει μετατραπεί σε μια τεράστια έρημο, χτυπημένος από την κοσμική ακτινοβολίας. Ο Άρης όμως κάποτε είχε ατμόσφαιρα την οποία και έχασε, αφήνοντάς τον ξηρό και έρημο. Ο Άρης είναι 1000 φορές πιο ξηρός από την πιο ξηρή έρημο στη Γη.

Όμως, ο Κόκκινος Πλανήτης δεν ήταν πάντα έτσι. Κάποτε ήταν πολύ υγρός, με πλημμύρες και τεράστιες λίμνες. Για αυτό τον λόγο ίσως κάποτε φιλοξενούσε και ζωή. Τα ρόβερ της NASA εξερευνούν τον πλανήτη ψάχνοντας για σημάδια ζωής από το παρελθόν του Άρη.

Πηγη: techmaniacs.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X