Διεθνή

Δολοφονία 25χρονου στην Αλβανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών

Δολοφονία 25χρονου στην Αλβανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας υπέβαλε την παραίτησή του μετά τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν για τη δολοφονία του 25χρονου Klodian Rasha από αστυνομικό.

«Αποφάσισα να παραιτηθώ αμετάκλητα από το πόστο του υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών, Σαντέρ Λεσάι.

«Προσπάθησα με όλες τις ενέργειές μου να αφήσω ένα ίχνος κανονικότητας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου», ανέφερε.

Ράμα: Υπερβολική χρήση βίας

Ο πρωθυπουργός, Έντι Ράμα δήλωσε ότι η αντίδραση του αστυνομικού ήταν παράλογη και ότι ενήργησε με υπερβολική χρήση βίας.

«Ο δράστης θα ερευνηθεί και θα δικαστεί από τις δικαστικές αρχές», επεσήμανε ο Ράμα.

«Απαιτούμε δικαιοσύνη»

«Έθαψα τον γιο μου. Εύχομαι αυτό που μας συνέβη να μην συμβεί σε κανέναν άλλον. Το κράτος πρέπει να κάνει το καθήκον του. Ως λαός απαιτούμε δικαιοσύνη. Επιδιώκουμε να βρούμε ελπίδα στο νόμο. Όπως και ο γιος μου έτσι είστε και όλοι εσείς. Όσοι είναι γονείς, γνωρίζουν καλύτερα τον πόνο μου» είπε στους δημοσιογράφους ο πατέρας του 25χρονου.

«Δεν υπηρετώ καμία πολιτική ιδέα, παρά μόνο την οικογένειά μου. Για την οικογένεια μου είμαι υποχρεωμένος να μιλήσω για χάρη του γιου μου, τον οποίο έθαψα σήμερα. Ο δικαστής, το κράτος πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να αποδώσουν δικαιοσύνη. Ο ένοχος να πάει εκεί που του αξίζει» κατέληξε.

Επεισόδια
Εκατοντάδες Αλβανοί συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης έξω από το κτήριο του υπουργείο Εσωτερικών στα Τίρανα, με την κατάσταση να ξεφεύγει μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλλουν στο κτήριο, ωστόσο απετράπησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απάντησαν με χημικά.

Το πλήθος στη συνέχεια πετούσε πέτρες με αποτέλεσμα να προκαλέσει ζημιές στο κτήριο ενώ στις φλόγες τυλίχθηκε και το χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχε τοποθετηθεί έξω από το υπουργείο. Μάλιστα πυρπόλησαν και το δέντρο έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

 

Δολοφονία

Ο 25χρονος Klodian έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού στην περιοχή Laprakë των Τιράνων. Κυκλοφορούσε στον δρόμο στις 1:45 τα ξημερώματα, που απαγορεύεται η κυκλοφορία και δεν φορούσε μάσκα.

Οι αστυνομικοί τον προσέγγισαν και ο νεαρός τράπηκε σε φυγή. Τότε, πυροβολήθηκε δύο φορές πισώπλατα, με τη μία σφαίρα να τον βρίσκει στην καρδιά, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο 25χρονος «έκανε ύποπτες κινήσεις» και αρνήθηκε να υπακούσει όταν του είπαν να σταματήσει και τράπηκε σε φυγή. Σύμφωνα μάλιστα με την αστυνομία ο 25χρονος οπλοφορούσε.

Το θύμα φέρεται να «έτρεξε, κρατώντας ένα σκληρό αντικείμενο που έμοιαζε με όπλο προς τον αστυνομικό», σύμφωνα με την αστυνομία.

Όπως ανακοινώθηκε, «μετά την επιθεώρηση της σκηνής και της γύρω περιοχής, βρέθηκε στο σημείο ένα πυροβόλο όπλο που υποπτεύεται ότι ανήκε στον 25χρονο».

Το όπλο που συμπεριλήφθηκε στα αποδεικτικά στοιχεία «βρέθηκε σε ένα από τα σοκάκια που περνούσε ο νεαρός όταν τον κυνηγούσε η αστυνομία».

Ο νεαρός δολοφονήθηκε αφού ο αστυνομικός δεν κατάφερε να τον προφτάσει και ενώ αδυνατούσε να τον συλλάβει πυροβόλησε προς το μέρος του.

Ο αξιωματικός συνελήφθη μετά το θάνατο του Rasha και κατηγορείται για ανθρωποκτονία που διαπράχθηκε πέρα ​​από τα απαραίτητα όρια αυτοάμυνας.

Κατηγορίες για εμπόριο ναρκωτικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός ήταν μέλος της επίλεκτης ομάδας της αστυνομίας «Εagle» τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, Klodiana Lala, ο αστυνομικός έχει κατηγορηθεί για εμπόριο κάνναβης και κοκαΐνης.

«Ο εκτελεστής φορούσε στολή, έχει το καθήκον να μας προστατεύει. Ο Klodian ήταν ένα αγόρι με πάθος για τον αθλητισμό και το μποξ. Το περιστατικό είναι η συνέπεια της διαφθοράς στη δικαιοσύνη, της κακομεταχείρισης της αστυνομίας, με αστυνομικούς που έχουν μετατραπεί σε μαχητές, μίας αστυνομία που έχει χάσει την αξιοπιστία της», είπε η Lala.

Reuters: Έτοιμες οι ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X