Διεθνή

Κορονοϊός -Κίνα: Μήνυση Αμερικάνων – Ο ιός ήταν αποτέλεσμα βιολογικού όπλου

Κορονοϊός -Κίνα: Μήνυση Αμερικάνων – Ο ιός ήταν αποτέλεσμα βιολογικού όπλου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μια ομάδα Αμερικάνων προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά της Κίνας για την πανδημία του Covid-19, καθώς υποστηρίζουν ότι «Ο ιός ήταν αποτέλεσμα βιολογικού όπλου». Την αγωγή κατέθεσε ο Αμερικανός δικηγόρος Λάρι Κλέιμαν από κοινού με εταιρεία του Τέξας και στρέφεται κατά της κινεζικής κυβέρνησης, του κινεζικού στρατού, του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν, του επικεφαλής του Ινστιτούτου Σι Ζενγκλί και του αρχηγού του στρατού, Τζεν Γουέι.

Ο ίδιος ανέφερε στο Business Today, οι προσφεύγοντες διεκδικούν 20 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για ποσό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Κίνας- υποστηρίζοντας ότι ο κορονοϊός είναι το αποτέλεσμα βιολογικού όπλου που ετοίμαζαν οι κινεζικές αρχές. Οι ίδιοι κατηγορούν την Κίνα για συνέργεια και συνωμοσία για τον θάνατο ανθρώπων, την παροχή υλικής στήριξης σε τρομοκράτες, τη συνωμοσία για να προκαλέσει τραυματισμούς και θάνατο Αμερικανών πολιτών, αμέλεια, επίθεση κ.λπ.

Στη μήνυση που κατέθεσαν υποστηρίζουν ότι ο νέος κορονοϊός ξέφυγε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν και είχε «σχεδιαστεί» από την Κίνα για να επιφέρει μαζικό θάνατο. Σημειώνουν, δε, πως από τη στιγμή που τα βιολογικά όπλα έχουν απαγορευτεί, οι ενάγοντες θεωρούν ότι πρόκειται για τρομοκρατικό όπλο μαζικής καταστροφής.

Οι ΗΠΑ βιώνουν τις χειρότερες μέρες: Με 1.169 θανάτους να καταμετρώνται από τις 20:30 της Τετάρτης ως την ίδια ώρα την Πέμπτη ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στις ΗΠΑ έχει πλέον ανέλθει σε 5.926. Το προηγούμενο θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της πανδημίας μέσα σε 24 ώρες σε οποιοδήποτε κράτος είχε καταγραφεί την 27η Μαρτίου στην Ιταλία (969 νεκροί). Ο συνολικός αριθμός των νεκρών παραμένει μέχρι σήμερα υψηλότερος στην Ιταλία (13.915) και στην Ισπανία (10.003) απ’ ό,τι στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι και η βρετανική κυβέρνηση είναι εξαγριωμένη με την Κίνα, κατηγορώντας την ότι απέκρυψε τον ακριβή αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων. Η εφημερίδα, η οποία βασίστηκε σε ανώνυμες πηγές, έγραψε ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι η Κίνα θα μπορούσε να έχει υποβαθμίσει τον αριθμό επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορονοϊού «κατά 15 έως 40 φορές».

Ενώ στην Ιταλία το σύνολο του πληθυσμού της χώρας είναι εξοργισμένο με την ΕΕ ενώ επιδεικνύει την ευγνωμοσύνη του στην Ρωσία.

Ως γνωστόν η Ρωσία έχει αποστείλει κλιμάκιο βιολογικού πολέμου καθώς η Μόσχα θεωρεί πως η Ιταλία έχει δεχτεί κανονική βιολογική επίθεση και εκεί οφείλεται η έκταση της μόλυνσης.

Ρωσικές πηγές μάλιστα αναφέρουν πως δεν είναι καθόλου σίγουρες ότι μόνο ο ιός COVID-19 είναι αυτός που έχει κάνει την ζημιά στην γειτονική χώρα.

Κατασκευασμένες ειδήσεις

Είναι ένας πόλεμος που μαίνεται με μεγαλύτερη λύσσα σε περιόδους που όλος ο κόσμος μένει στο σπίτι του και ενημερώνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο. Στις 2 Φεβρουαρίου η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έκανε λόγο για μια μαζική «επιδημία πληροφοριών».

Η πληθώρα πληροφοριών, αληθινών ή ψευδών, δυσκολεύει τους ανθρώπους να βρουν πηγές που να τους εμπνέουν εμπιστοσύνη. Στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγέσους επισήμανε: «Τα fake news διασπείρονται γρηγορότερα και πιο εύκολα από τον ιό και είναι το ίδιο επικίνδυνα».

Από τότε η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Στις 22 Ιανουαρίου μπορούσε κανείς να διαβάσει στις ειδήσεις του Sputnik ότι ο ιός δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, ένα όπλο που δημιουργήθηκε για το ΝΑΤΟ.

Η είδηση για παρασκευή κορονοϊού από αμερικανικά βιολογικά εργαστήρια μεταδόθηκε μέσω του Sputnik και στην αραβική γλώσσα.

Και Αμερικανοί στο παιγνίδι της προπαγάνδας

Αλλά και στις ΗΠΑ υπάρχει το αντίστοιχο του EUvsDisinfo. Βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για το Global Engagement Center, GSE, που εκτός από τη ρωσική προπαγάνδα, καταγράφει την προπαγάνδα από την Κίνα, το Ιράν και από ισλαμιστικές πηγές.

Την περασμένη Παρασκευή η ειδική πρέσβειρα του GSE, Λέα Γκαμπριέλε, έκανε μπρίφινγκ μέσω τηλεδιάσκεψης. Η πρώην κατάσκοπος της CIA περιέγραψε ένα «οικοσύστημα», όπου ρωσική, κινεζική και ιρανική παραπληροφόρηση αλληλεπιδρούν και αλληλοενισχύονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα tweets Κινέζου διπλωμάτη στα μέσα Μαρτίου. Στις 12 του μηνός έγραφε ότι από το φθινόπωρο του 2019 ξέσπασε ο ιός στις ΗΠΑ ζητώντας πληροφορίες για τον λεγόμενο «ασθενή μηδέν».

 

Λίγες ημέρες αργότερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών πόσταρε άρθρο του Global Research με την σύσταση για περαιτέρω διάδοση του κειμένου.

Η διαδικτυακή του σελίδα, με έδρα το Μόντρεαλ του Καναδά, εμφανίζεται ως δεξαμενή σκέψης, στην πραγματικότητα όμως δημοσιεύει ψεύτικες πληροφορίες. Σε αυτήν την περίπτωση έγραφε ότι ο κορωνοϊός μεταφέρθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Γουχάν μέσω των Παγκόσμιων ΣτρΚορονατιωτικών Αγώνων.

Το συγκεκριμένο άρθρο στήριζε την επιχειρηματολογία του σε ένα αγγλόφωνο άρθρο των Global Times της Κίνας, όργανο του ΚΚ Κίνας. Πηγές του άρθρου ήταν υποτίθεται Κινέζοι επιστήμονες.

Ο πρόεδρος Τραμπ μιλά για «κινέζικο ιό»

Στο μεταξύ η κινεζική προπαγάνδα φαίνεται να άλλαξε στόχο. Στο επίκεντρο δεν είναι πια οι ΗΠΑ, αλλά οι επιτυχίες των κινεζικών αρχών στην αποτελεσματική καταπολέμηση της πανδημίας και επικρίσεις προς τις ΗΠΑ ότι στιγμάτισαν την Κίνα ως χώρο προέλευσης του ιού.

Οι αμερικανικές αιτιάσεις για την κινεζική προπαγάνδα στην αρχή της επιδημίας θα ήταν βέβαια πιο πειστικές, εάν ο πρόεδρος Τραμπ δεν υποβάθμιζε επί εβδομάδες τους κινδύνους από τον κορωνοϊό. Αλλά και υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικανοί υποστήριξαν θεωρίες συνωμοσίας μέσω της τηλεόρασης.

Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο ο γερουσιαστής Τομ Χάτον είπε στο δίκτυο Fox ότι ο ιός διέφυγε από εργαστήριο βιολογίας στο Γουχάν της Κίνας. Πιο τραγικό όμως είναι όταν οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν συγκεκριμένες, χειροπιαστές επιπτώσεις.

Για παράδειγμα, ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι υποστήριξε σε διάγγελμα προς τον λαό ότι ο Covid-19 είναι βιολογικό όπλο των Αμερικανών αρνούμενος να δεχθεί πακέτο αμερικανικής βοήθειας, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα του.

Δείτε ακόμη:

Μήνυμα συμπαράστασης από τη Σάρον Στόουν στον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό(vid)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X