Διεθνή

Μακελειό στη Μόσχα: Τουλάχιστον 62 νεκροί και 115 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας -Η Ρωσία αμφισβητεί τις μεταδώσεις των δυτικών ΜΜΕ για τους τρομοκράτες (vid)

Μακελειό στη Μόσχα: Τουλάχιστον 62 νεκροί και 115 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας -Η Ρωσία αμφισβητεί τις μεταδώσεις των δυτικών ΜΜΕ για τους τρομοκράτες (vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μακελειό στη Μόσχα: Ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών στην περιοχή Krasnogorsk στην περιοχή της Μόσχας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 62 και τραυματίζοντας περισσότερους από 115, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, από την τρομοκρατική επίθεση. Την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), οι Ρώσοι την αμφισβητούν.

Οι ρωσικές αρχές εξακολουθούν ν’ αναζητούν τους δράστες, οι οποίοι σύμφωνα με την ανάρτηση του ΙΚ στο Telegram κατάφεραν να διαφύγουν και να επιστρέψουν στη βάση τους . Η Ρωσία αμφισβητεί τις μεταδώσεις των δυτικών ΜΜΕ για τους τρομοκράτες.

Υπενθυμίζεται πως την 7η Μαρτίου, οι δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση σε συναγωγή στη Μόσχα την τελευταία στιγμή.

Οι δράστες σχεδίαζαν να επιτεθούν στους ενορίτες της συναγωγής με πυροβόλα όπλα. «Κατά τη διάρκεια της κράτησης, οι τρομοκράτες πρόβαλαν ένοπλη αντίσταση στους αξιωματικούς της FSB της Ρωσίας και ως αποτέλεσμα εξουδετερώθηκαν από πυρά ανταπόδοσης», γνωστοποίησε η ειδική υπηρεσία. Στον τόπο διαμονής των ριζοσπαστών στην περιοχή Kaluga, κατασχέθηκαν πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά και εξαρτήματα για την κατασκευή αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού.

Πυροβολισμοί και κραυγές, πανικόβλητοι θεατές έτρεχαν να βγουν έξω

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο, 115 τραυματίες νοσηλεύονται, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών. Η κατάσταση 62 ενηλίκων και ενός παιδιού χαρακτηρίζεται σοβαρή, εγείροντας φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων «ενδέχεται ν’ αυξηθεί».

Ένοπλοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ στο κατάμεστο Crocus City Hall – μια αίθουσα συναυλιών στο Κρασνογκόρσκ, βορειοδυτικά της Μόσχας – και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκορπώντας τον θάνατο. Ακολούθησαν εκρήξεις και ξέσπασε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε ταχύτατα στο κτίριο.

Ένας μουσικός παραγωγός που βρισκόταν στα καμαρίνια, αφηγήθηκε ότι «λίγο πριν την έναρξη» της συναυλίας, ακούστηκαν πυροβολισμοί και κραυγές και είδε πανικόβλητους θεατές που έτρεξαν να βγουν έξω.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα Telegram καταγράφονται στιγμιότυπα από την εισβολή των ενόπλων, πυροβολισμοί στο αμφιθέατρο, θεατές ν’ αναζητούν καταφύγιο πίσω από τα καθίσματα και άλλους να σπεύδουν προς την έξοδο.

Επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο έπειτα από αρκετές ώρες και αφότου τμήμα της οροφής κατέρρευσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες.

Τα Ηνωμένα Εθνη, η Ευρωπαϊκή Ενωση και πολλοί ξένοι ηγέτες καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση, εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον διαθέτει πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ότι μαχητές της εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση.

Υπενθύμισαν εξάλλου ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πριν δύο εβδομάδες τη Ρωσία για την τρομοκρατική απειλή.

Αμερικανός αξιωματούχος λέει ότι οι πληροφορίες τους επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του Ισλαμικού Κράτους
Οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την ευθύνη του Ισλαμικού Κράτους για την επίθεση, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες για την πιθανότητα επίθεσης.

«Προειδοποιήσαμε δεόντως τους Ρώσους», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters

Εν τω μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είπε στο αμερικανικό εταίρο του Sky News στο NBC News ότι οι ΗΠΑ μοιράστηκαν πληροφορίες σχετικά με μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα με τη ρωσική κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα πλήθη στις 7 Μαρτίου και είπε ότι παρακολουθεί αναφορές ότι εξτρεμιστές ενδέχεται να επιτεθούν σε μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα.

«Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε πληροφορίες για μια προγραμματισμένη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα – που ενδεχομένως στόχευε μεγάλες συγκεντρώσεις, για να περιλαμβάνει συναυλίες – κάτι που ώθησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκδώσει δημόσια συμβουλευτική στους Αμερικανούς στη Ρωσία», δήλωσε η εκπρόσωπος του NSC, Άντριεν Γουάτσον.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μοιράστηκε επίσης αυτές τις πληροφορίες με τις ρωσικές αρχές σύμφωνα με τη μακροχρόνια πολιτική της για το «καθήκον προειδοποίησης»», είπε η κ. Watson.

Ο Μακρόν καταδικάζει την «τρομοκρατική επίθεση»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατική επίθεση».

Σε δήλωσή του είπε ότι «καταδικάζει απερίφραστα αυτήν την τρομοκρατική επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος».

Πρόσθεσε ότι η Γαλλία στέκεται αλληλέγγυα στα θύματα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταδικάζει την επίθεση «με τον πιο έντονο τρόπο»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταδικάζει την επίθεση με τους πυροβολισμούς με τους «εντονότερους δυνατούς όρους», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες «μεταφέρει τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στον λαό και στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

«Εύχεται στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση».

Η Μόσχα νωρίτερα επιτέθηκε στον ΟΗΕ, λέγοντας ότι δεν είχε καταδικάσει αρκετά σθεναρά την επίθεση, αφού το γραφείο του κ. Γκουτέρες δήλωσε λυπημένος για το περιστατικό.

146 τραυματίες από πυροβολισμούς – Ρωσικά ΜΜΕ

Ο αριθμός των τραυματιών από τους πυροβολισμούς σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα ανήλθε συνολικά σε 146, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν νωρίτερα ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Είκοσι οκτώ από αυτούς βρίσκονται στο Ινστιτούτο Επείγουσας Φροντίδας Sklifosovsky, πρόσθεσε το πρακτορείο ειδήσεων.

Η Ρωσική Εθνοφρουρά αποχωρεί από την αίθουσα συναυλιών

Ένας Ρώσος πολιτικός που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters είπε ότι η Εθνική Φρουρά της χώρας έχει τώρα εγκαταλείψει την αίθουσα συναυλιών όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί.

Ομάδα είχε ερευνήσει υπόγειο χώρο στάθμευσης, καθώς και το ισόγειο και τον πρώτο όροφο του κτιρίου.

Οι δράστες πιστεύεται ότι εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι δυτικές χώρες εκφράζουν συλλυπητήρια

Ορισμένα δυτικά έθνη έχουν εκδώσει δηλώσεις εκφράζοντας τα συλλυπητήρια.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι οι εικόνες από τη Μόσχα ήταν «τρομερές» και ότι η επίθεση ήταν «απεχθή πράξεις».

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων».

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι το χαρακτήρισε «τρομερή, τρομερή επίθεση με πυροβολισμούς».

 

Ο Αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ πρόσθεσε: “Η σκόπιμη στόχευση και δολοφονία αμάχων είναι άθλια και σατανική ανεξάρτητα από τους δράστες – Πούτιν εναντίον Ουκρανών και τρομοκράτες εναντίον Ρώσων. Η σημερινή σφαγή στη Μόσχα είναι τραγική.”

Ο Υβάν Γκιλ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, εξέφρασε την «την πιο σθεναρή μας καταδίκη για την ένοπλη επίθεση».

«Στέλνουμε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και είμαστε αλληλέγγυοι με τη ρωσική κυβέρνηση».

Οι πυροσβέστες μάχονται με τις φλόγες ως ασφαλής περιοχή της εθνικής φρουράς

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X