Διεθνή

Στα ύψη η ένταση: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο

Στα ύψη η ένταση: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η ένταση στον δυτικό Ειρηνικό, καθώς η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου.

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο άγνωστου τύπου προς την ανατολική θάλασσα» —ή θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως την αποκαλεί το Τόκιο—, ανακοίνωσε η Νότια Κορέα.

Ανώτερος αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας εκτίμησε πως πρόκειται για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, που μπορεί να διανύσει πάνω από 15.000 χιλιόμετρα και κατά συνέπεια να πλήξει οποιοδήποτε σημείο σε «όλη την επικράτεια των ΗΠΑ».

Ο πύραυλος διένυσε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων σε 73 λεπτά και στη συνέχεια κατέπεσε στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Όμως, «σύμφωνα με υπολογισμούς βάσει της τροχιάς του και ανάλογα με το βάρος της κεφαλής» που φέρει, «θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να πετάξει για πάνω από 15.000 χιλιόμετρα και σε αυτή την περίπτωση ολόκληρη η επικράτεια των ΗΠΑ θα βρισκόταν εντός της εμβέλειας του», εξήγησε ο Σίνγκο Μιγιάκε, μέλος της ιαπωνικής άνω Βουλής και κοινοβουλευτικός υφυπουργός Άμυνας.

Η Σεούλ καταδίκασε σθεναρά την εκτόξευσή, κάνοντάς λόγο για «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της κορεατικής χερσονήσου και της διεθνούς κοινότητας».

Από την πλευρά του, ο στρατός της Νότιας Κορέας έκανε λόγο για επικίνδυνες «προκλήσεις» της Πιονγκγιάνγκ και διεμήνυσε πως η ευθύνη για τις συνέπειές τους βαραίνει την ίδια.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για τη δεύτερη εκτόξευση στην οποία προχωρά η Πιονγκγιάνγκ σε ισάριθμες ημέρες, αφού καταδίκασε τις επιδείξεις δύναμης των ΗΠΑ , συμπεριλαμβανομένης της άφιξης αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου στη Νότια Κορέα

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X