Ελλάδα

Πιτσιόρλας: «Αναγκαία μια νέα στρατηγική για τη βιομηχανία»

Πιτσιόρλας: «Αναγκαία μια νέα στρατηγική για τη βιομηχανία»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Στην καρδιά της αναπτυξιακής μας στρατηγικής είναι η μεταποίηση και η βιομηχανία», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας,ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας του υπουργείου για τη βιομηχανία που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Η σημερινή συνάντηση λοιπόν είναι η έναρξη ενός σοβαρού διαλόγου με στόχο να καταλήξει σε στρατηγική για τη βιομηχανία. Για να έχουμε αποτέλεσμα απαιτείται συντονισμός», σημείωσε.

Οι θέσεις που παρουσίασε ο Στέργιος Πιτσιόρλας

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι οι εξελίξεις σήμερα στην ΕΕ μας επηρεάζουν και θα μας επηρεάσουν καθοριστικά. «Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή συζητάει ενόψει της διαμόρφωσης νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη βιομηχανία με στόχο να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019».

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, ως χώρα έχουμε τεράστιο ενδιαφέρον για να προωθηθούν αλλαγές σε δύο σημαντικά θέματα: Την αλλαγή του τρόπου ενισχύσεων των Περιφερειών αλλά και των κανονισμών για τις κρατικές ενισχύσεις.

«Ο χάρτης των Περιφερειακών ενισχύσεων διαμορφώνεται με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανά Περιφέρεια. Η Ελλάδα έχει τεράστιο μέρος της βιομηχανίας της στην Αττική, όμως λόγω αυτού του κριτηρίου δεν μπορούμε να την ενισχύσουμε. Εκεί εμείς θα θέλαμε κάποια αλλαγή», σημείωσε.

«Η ενεργοβόρος βιομηχανία επίσης έχει πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη αλλά στην Ελλάδα έχει τεράστιο γιατί έχουμε το υψηλότερο κόστος ενέργειας. Στην προοπτική επίτευξης του στόχου, στον οποίο συμφωνεί η ΕΕ, το 2050 να έχουμε μια οικονομία περιβαλλοντικά ουδέτερη, άρα να μειωθούν -έως εξαλείψεως- οι ρύποι και εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, η οικονομία μας θα καταστεί μη ανταγωνιστική. Ήδη το κόστος των ρύπων ανεβαίνει κατακόρυφα. Όσο ισχύει το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων δεν μπορούμε να στηρίξουμε την ενεργοβόρο βιομηχανία μας. Όλη η συζήτηση που κάνουμε για τα τιμολόγια της ενεργοβόρου βιομηχανίας αφορά περί τα 30 εκατ. ευρώ και εμείς λόγω των κανονισμών δεν μπορούμε να τα εξασφαλίσουμε», δήλωσε ακόμη ο κ. Πιτσιόρλας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X