Fragilemag

Ψυχολογία – Τα διαφορετικά στάδια της ναρκισσιστικής φιλίας

Ψυχολογία – Τα διαφορετικά στάδια της ναρκισσιστικής φιλίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα στάδια της ναρκισσιστικής φιλίας. Όταν ένας νάρκισσος σκοπεύει να γίνει φίλος σας, χρησιμοποιεί ένα πολύ ξεχωριστό μοτίβο σύνδεσης που δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς στο φάσμα του φαινομένου που αποκαλούμε συνεξάρτηση. Αυτοί οι δεσμοί σχηματίζονται τόσο γρήγορα που σπάνια έχουμε χρόνο να τους αναλύσουμε με ειλικρίνεια για αυτό που είναι.

Στο πρώτο στάδιο της σύνδεσης με τον ναρκισσιστή, η εξιδανίκευση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός έντονου δεσμού. Αρχικά, ο ναρκισσιστής φίλος θα συμπεριφέρεται ως συμπονετικός και θα είναι πολύ γοητευτικός. Μπορεί να φαίνεται ότι έχει περισσότερα κοινά μαζί σας από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο ποτέ. Έρχεστε πολύ κοντά και πολύ γρήγορα, και αυτό είναι που δημιουργεί την αίσθηση της συνεξάρτησης.

Ενώ πιστεύετε ότι δημιουργείτε μια αδιαμφισβήτητη σύνδεση, στην πραγματικότητα ο ναρκισσιστής φίλος στοχεύει στο να κατανοήσει τις αδυναμίες και τις επιθυμίες σας. Με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνει πώς να σας χρησιμοποιήσει.

Υποτίμηση

Η υποτίμηση είναι το δεύτερο στάδιο της ναρκισσιστικής φιλίας και είναι το πιο σημαντικό για τους ναρκισσιστές. Σε αυτό το σημείο, έχετε αναπτύξει έναν στενό δεσμό και πιθανότατα αγαπάτε τον ναρκισσιστή φίλο σας. Για να σας κρατήσει κοντά, όμως, ξεκινά μια στοχευμένη εκστρατεία υποτίμησης. Καταρρίπτει έντεχνα την αυτοεκτίμησή σας για να μπορεί με ευκολία να σας χειριστεί.  Όταν σταματήσετε να συμβαδίζετε με τις απαιτήσεις του για προσοχή ή επιβεβαίωση, θα εμφανίσει περισσότερη επιμονή. Αυτή είναι μια τελευταία προσπάθεια να σας κρατήσει κάτω από τον έλεγχό του, προτού αφυπνιστείτε ή χάσετε το ενδιαφέρον σας για τα παιχνίδια του.

Απόρριψη

Το τελικό στάδιο σε μια ναρκισσιστική φιλία, το στάδιο της απόρριψης, περιλαμβάνει τον ναρκισσιστή να επιχειρεί να απαλλαχθεί από τη σχέση που δεν τον εξυπηρετεί πλέον. Όταν σταματήσετε να συμμορφώνεστε με τις επιθυμίες του, απορρίπτεστε.  Είναι η στιγμή που ξεκινά το “γκρέμισμα” της σχέσης και της δικής σας προσωπικότητας εστιασμένα και σκόπιμα.  Το άτομο που γνωρίζατε θα αποσυρθεί από την επικοινωνία, μπορεί να εξαφανιστεί και εντελώς καθώς θα προσπαθεί ταυτόχρονα να βλάψει την εικόνα σας στους άλλους και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποπροσανατολίσει τους άλλους από το να εστιαστούν στη δική του στάση και συμπεριφορά.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X