Facebook Twitter Viber Messenger WhatsApp E-mail |
Τα λεμόνια έχουν χαρακτηριστική γεύση και άρωμα. Παράλληλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πολύτιμα για τον οργανισμό, στα οποία και χρωστούν την υψηλή διατροφική τους αξία.
Η διατροφική αξία των λεμονιών
Σύμφωνα με το Eating Well, ένα λεμόνι βάρους 65 περίπου γραμμαρίων έχει:
Θερμίδες: 19 kcal
Υδατάνθρακες: 6 gr
Φυτικές ίνες: 2 gr
Σάκχαρα: 2,5 gr
Πρωτεΐνη: 1 gr
Λιπαρά: 0 gr
Χοληστερόλη: 0 gr
Νάτριο: 2 mg
Βιταμίνη C: 34 mg
Ασβέστιο: 17 mg
Κάλιο: 90 mg
Μαγνήσιο: 5 mg
b22fb65b-lemonia.jpg
Τα οφέλη
#1 Τα λεμόνια κάνουν καλό στην επιδερμίδα
Τα λεμόνια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου. Η διαιτολόγος Erin Palinski εξηγεί στο Eathing Well:
«Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο προστατεύει τα κύτταρα από βλάβη. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης στην παραγωγή του κολλαγόνο, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και το σώμα να απορροφήσει το σίδηρο».
#2 Μειώνουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά
Σύμφωνα με έρευνες, η τακτική κατανάλωση χυμού λεμονιού έχει συσχετιστεί με τις μειωμένες πιθανότητες για τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. «Το κιτρικό οξύ στα λεμόνια μειώνει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά αραιώνοντας τα ούρα και αυξάνοντας την περιεκτικότητά τους σε κιτρικό αλάτι», εξηγεί η Palinski.
#3 Βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου
Κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, όπως αναφέρεται και παραπάνω. Ο σίδηρος:
είναι υπεύθυνος για τον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο.
εντοπίζεται και στη μυοσφαιρίνη, μια σχετικά μικρή πρωτεΐνη που αποτελείται από μια πολυπεπτιδική αλυσίδα 153 αμινοξέων. Αποστολή της μυοσφαιρίνης είναι να συνδέεται με το οξυγόνο το οποίο μεταφέρει στους σκελετικούς μύες και τις λείες μυϊκές ίνες, διαμέσου των μυϊκών κυττάρων.
βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
#4 Τα λεμόνια είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών
Τα λεμόνια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, φυσικά αντιοξειδωτικά τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό και την συνολική υγεία του οργανισμού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition το 2021.
«Τα λεμόνια είναι μια πλούσια πηγή φλαβονοειδών, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα από το σώμα».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Τη Μεγάλη Παρασκευή τι τρώμε;
Μεγάλη Παρασκευή: «Ω γλυκύ μου έαρ» από Κατερίνα Λέχου και Σοφία Μάνου (vid)
ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια του Πάσχα
Ελευθερία του Τύπου: Η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Μάλτα είναι οι τρεις χώρες με τη χειρότερη επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση
ΕΣΥ: Στις 13 Μαΐου ξεκινούν τα sms για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – Όλα τα προγράμματα πρόληψης
Δακτύλιος στην Αθήνα 2024: Οι μέρες που δεν θα ισχύει για το κέντρο
Εορταστικό ωράριο – Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν σούπερ μάρκετ και καταστήματα
Ολες οι Ειδήσεις
- Τη Μεγάλη Παρασκευή τι τρώμε;
- Μεγάλη Παρασκευή: «Ω γλυκύ μου έαρ» από Κατερίνα Λέχου και Σοφία Μάνου (vid)
- ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια του Πάσχα
- Ελευθερία του Τύπου: Η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Μάλτα είναι οι τρεις χώρες με τη χειρότερη επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση
- ΕΣΥ: Στις 13 Μαΐου ξεκινούν τα sms για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – Όλα τα προγράμματα πρόληψης
- Δακτύλιος στην Αθήνα 2024: Οι μέρες που δεν θα ισχύει για το κέντρο
- Εορταστικό ωράριο – Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν σούπερ μάρκετ και καταστήματα
- Σαν σήμερα 3 Μαΐου
- Βαθμολογία UEFA: Ζωντανή για την 15η θέση η Ελλάδα
- Ο Γκρίνμπεργκ και η αλλαγή επικοινωνιακής στρατηγικής του Μητσοτάκη έναντι του Κασσελάκη