Αναλύσεις

Φίλης για Αφγανιστάν: Γιατί Αλβανία και Σκόπια άνοιξαν τις αγκάλες τους

Φίλης για Αφγανιστάν: Γιατί Αλβανία και Σκόπια άνοιξαν τις αγκάλες τους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι πλέον πειθήνιες χώρες στις ΗΠΑ είναι τα Σκόπια και η Αλβανία και για τον λόγο αυτό έσπευσαν να αποδεχτούν το αίτημα των Αμερικανών να φιλοξενήσουν Αφγανούς στις χώρες τους λέει ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, Γιώργος Φίλης. Ποιοι οι κίνδυνοι για τις χώρες αυτές και για την Ελλάδα.

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίζει αμήχανα την κατάσταση στο Αφγανιστάν και το επερχόμενο μεταναστευτικό κύμα που θα προκληθεί, Σκόπια και Αλβανία έχουν ήδη απαντήσει θετικά στο αίτημα των ΗΠΑ να φιλοξενήσουν Αφγανούς.

Γιατί όμως έσπευσαν οι δύο γειτονικές μας χώρες να επωμιστούν μέρος της μεταναστευτικής ροής; Ειδικά αν θυμηθούμε τη στάση των Σκοπιανών το 2016 όταν έκλεισαν τα σύνορα στην Ειδομένη, ρίχνοντας μάλιστα τόνους χημικών, για να μην περάσουν πρόσφυγες και μετανάστες εντός της χώρας τους που ήθελαν να πορευτούν προς τη βόρεια Ευρώπη.

Σκόπια

«Το βασικό είναι ότι τα Σκόπια και η Αλβανία θεωρούνται οι πλέον πειθήνιες χώρες -στα Βαλκάνια και γενικά στην Ευρώπη- στους Αμερικανούς» είπε στο Sputnik ο Διδάκτορας Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) Γιώργος Φίλης τονίζοντας ότι και οι δύο χώρες έχουν «συγκεκριμένους σκοπούς» όπως την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι Σκοπιανοί θέλουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χρωστάνε στις ΗΠΑ το ότι μπήκαν στο ΝΑΤΟ και το ίδιο θέλουν και οι Αλβανοί. Από εκεί και πέρα, το ότι οι Σκοπιανοί δέχονται Αφγανούς αυτό νομίζω ότι είναι δίκοπο μαχαίρι. Θα φιλοξενήσουν Αφγανούς με πολεμική εμπειρία οι οποίοι κάποιοι από αυτούς θα είναι εξτρεμιστές σε μια περιοχή όπου υπάρχει πρόβλημα με τους Αλβανόφωνους που αποτελούν το 30% του πληθυσμού της χώρας και όπου υπάρχει και ζήτημα αλυτρωτισμού και συγκρούσεων

Οι Σκοπιανοί παίζουν το κεφάλι τους με αυτό που κάνουν» ανέφερε ο κ. Φίλης.

Βορείου Ηπείρου

Από την άλλη, οι Αλβανοί όπως επισημαίνει «έχουν δεχτεί ήδη Αφγανούς που ζουν σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου και νομίζω ότι αυτό μπορεί να έχει γίνει σε συνεννόηση και με την Τουρκία» ενώ τονίζει τα «συγκοινωνούντα δοχεία» που υπάρχουν «μεταξύ Κοσοβάρων, Αφγανών, μαφίας, ενόπλων κ.λπ.» κι ότι «οι Αλβανοί θεωρούν ότι δυνητικά μπορούν αν το εκμεταλλευτούν όλο αυτό».

Ο κ. Φίλης εκτιμά ότι «οι Αμερικανοί θέλουν να μειώσουν τις μεταναστευτικές ροές προς τις ίδιες τις ΗΠΑ» ενώ δεν αποκλείει να υπάρχει ήδη και συνεννόηση μεταξύ Σκοπίων και Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Επίσης ότι τα Σκόπια και η Αλβανία θέλουν να πάρουν Αφγανούς φαντάζομαι ότι έχει γίνει κάποια συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ευρωπαίους για να γίνει μια πιο λογική διαρρύθμιση των Αφγανών οι οποίοι θα έρθουν προς την Ευρώπη. Θεωρώ ότι έχει γίνει κάποια συνεννόηση με την Ευρώπη» είπε.

Για την Ελλάδα η μεταναστευτική ροή που θα προκύψει από το Αφγανιστάν αναφέρει ότι αποτελεί «τεράστιο ζήτημα» και πως «όλοι όσοι θα έρθουν να εγκατασταθούν στα βόρεια σύνορά μας θα έρθουν μέσω Τουρκίας».

«Υπάρχει τεράστιο ζήτημα αστάθειας το οποίο δημιουργείται από την ιστορία στο Αφγανιστάν. Είναι σίγουρα τεράστιος κίνδυνος στα βόρεια σύνορά μας διότι δεν ξέρουμε ούτε ποιοι θα είναι, ούτε πόσοι θα είναι, ούτε τι θα πρεσβεύουν όλοι αυτοί που θα έρθουν (σ.σ. Αφγανοί που θα πάνε στην Αλβανία και τα Σκόπια)» τόνισε, προσθέτοντας ότι παραμένει να δούμε πόσοι μετανάστες θα έρθουν και στη χώρα μας από το Αφγανιστάν.

«Οι Αμερικανοί το έκαναν για να χτυπήσουν τη Ρωσία»

Ο κ. Φίλης τα όσα διαδραματίζονται στο Αφγανιστάν τα συγκρίνει με την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν που έλαβε χώρα το 1979 ενώ θεωρεί ότι οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν μετά από 20 χρόνια το Αφγανιστάν προκειμένου να προκαλέσουν πρόβλημα στη Ρωσία.
«Γενικά αυτό που έγινε στο Αφγανιστάν συγκρίνεται μόνο με αυτό που έγινε στην ισλαμική επανάσταση το 1979 στο Ιράν. Θα είναι τέτοιες οι συνέπειές του. Σας θυμίζω ότι έναν χρόνο μετά το 1979, είχαμε έναν πόλεμο Ιράν-Ιράκ που οδήγησε σε δύο πολέμους στον Κόλπο που μετά οδήγησε σε αυτό που λέμε Αραβική Άνοιξη.

Όλο αυτό είναι κερασμένο από την Αμερική στη Ρωσία. Δημιουργεί τεράστιο ζήτημα αστάθειας στα νότια σύνορα της Ρωσίας και στους συμμάχους της. Αυτό που έκαναν οι Αμερικανοί το έκαναν επίτηδες -δεν έγινε κατά λάθος- και το έκαναν για να χτυπήσουν τη Ρωσία, για να την αποτρέψουν να κοιτάει στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτό θα φανεί σιγά-σιγά, γιατί οι Ρώσοι θα πρέπει πλέον να αρχίσουν να κοιτάνε προς τα νότια σύνορα τους, στην Κεντρική Ασία, στην εξάπλωση του εξτρεμιστικού Ισλάμ και φυσικά θα πρέπει να στείλουν στρατό -όπως και το κάνουν- γιατί θα χάσουν τους συμμάχους τους. Είναι θέμα αξιοπιστίας της Ρωσίας» είπε.

Και πρόσθεσε: «Επίσης οι Αμερικανοί θέλουν να βάλουν τους Κινέζους στο Αφγανιστάν για να δημιουργήσουν τριβές με τους Ρώσους. Αυτό που δεν βγήκε στους Αμερικάνους είναι ότι κατέρρευσαν γρήγορα οι Αφγανοί αλλά αυτό δεν τους ενδιαφέρει».

* Οι Ταλιμπάν έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση και έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία.

Πηγή: Sputnik

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X