Ελλάδα

Κακοκαιρία Daniel: Στους 11 οι νεκροί- Αγωνία για τους 6 αγνοούμενους -Τα ονόματά τους

Κακοκαιρία Daniel: Στους 11 οι νεκροί- Αγωνία για τους 6 αγνοούμενους -Τα ονόματά τους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κακοκαιρία: «Μάχη» με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες για τον απεγκλωβισμό πολιτών – Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στις περιοχές της Θεσσαλίας

Για έκτη ημέρα εξελίσσεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel. Οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 11, ενώ εντείνεται η αγωνία για τους 6 επισήμως αγνοούμενους.

6 αγνοούμενοι, 11 νεκροί από την κακοκαιρία

Στους 6 ανέρχονται οι αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Daniel που πλήττει τη Θεσσαλία τις τελευταίες ημέρες ενώ 11 είναι οι νεκροί, καθώς νωρίτερα σήμερα η σορός ενός άνδρα που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Τουρκονέρι της Εύβοιας, αναγνωρίστηκε πως πρόκειται για 77χρονο αγνοούμενο από την κακοκαιρία από την περιοχή Πάλτση Πηλίου.

 Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία οι αγνοούμενοι είναι οι εξής:

-Από 5-09-2023, ένας 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Βόλου

-Από 7-09-2023 δύο Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου

-Στις 09-09-2023, ένας ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Δημήτριος και Πέτρινο Καρδίτσας.

-Στις 09-09-2023, δύο άτομα (μια ηλικιωμένη 85χρονη και ο γιός της 65χρονος) στην περιοχή Μεταμόρφωση Καρδίτσας

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.443 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι χθες Σάββατο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 767 διασώσεις από εναέρια μέσα που διέθεσε το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελβετία μέσω διμερών συμφωνιών, το ΛΣ-ΕΛΤΑΚ, η ΕΛ.ΑΣ. καθώς και ένα ιδιωτικό ελικόπτερο που έχει διαθέσει η οικογένεια Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι το τελευταίο φως μετέφεραν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, ενώ τα επίγεια μέσα συνεχίζουν τις ίδιες ενέργειες, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Κλειστή παραμένει η Αθηνών-Θεσσαλονίκης

Σημειώνεται ότι η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή. Μέχρι αύριο στις 6 τα ξημερώματα οι οδηγοί δεν θα πληρώνουν διόδια στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και στη διαστασύρωση της Εγνατίας με την Ιόνια Οδό. Κλειστές παραμένουν η οδοί Λάρισας-Κοζάνης και Λάρισας-Φαρσάλων.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η Hellenic Train σημειώνει ότι: «Μετά από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών για διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό στο ύψος της Λάρισας, εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού, αναστέλλονται οι λεωφορειακές συνδέσεις στη γραμμή Αθήνα- Θεσσαλονίκη, καθώς και στη Λάρισα- Λιτόχωρο, σήμερα Κυριακή 10/9/2023. Εφόσον δοθεί πάλι σε κυκλοφορία η Εθνική Οδός και επιτραπεί η διέλευση οχημάτων, θα επανέλθουμε με νεότερη ανακοίνωση και επαναπρογραμματισμό των δρομολογίων».

Σε απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο θεσσαλικός κάμπος

Την ίδια ώρα, σε μια απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο θεσσαλικός κάμπος. Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής.

Στην Καρδίτσα ολόκληρες περιοχές έχουν μετατραπεί σε μια λιμνοθάλασσα με τους κατοίκους να αρχίζουν να μετρούν τις πληγές τους στα δημοτικά διαμερίσματα που τα νερά έχουν μερικώς υποχωρήσει.

Στον δήμο Παλαμά και σε χωριά, όπως Μεταμόρφωση, Βλοχός, Αστρίτσα, Μαραθέα, Ριζοβούνι, και στην πόλη του Παλαμά, η καταστροφή είναι βιβλική και οι ζημιές στις υποδομές ανυπολόγιστες.

Παρόμοιο το σκηνικό και στη Μαγνησία, με το Βόλο να παραμένει ακόμη χωρίς πόσιμο νερό. Χωρίς ρεύμα και νερό, με το οδικό δίκτυο διαλυμένο και τη λάσπη να «πνίγει» τα περισσότερα χωριά, οι κάτοικοι του Πηλίου προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται μετά τη θεομηνία. Ζαγορά, Μακρυχώρι, Πουρί, Χορευτό είναι πλήρως αποκομμένα, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις υποδομές σε Μακρινίτσα, Πορταριά και Μηλίνα.

Στο κόκκινο βρίσκεται η αγωνία για τις παραποτάμιες συνοικίες της Λάρισας με τα μηνύματα 112 να μην σταματούν να ηχούν ακόμα και για τα Τέμπη. Τα νερά του Πηνειού έχουν βουλιάξει στα λασπόνερα τις συνοικίες τους Άγιου Θωμά, τον Ιπποκράτη, την Νέα Σμύρνη και στις νέες εργατικές κατοικίες στην Γιάννουλη.

Απανωτά μηνύματα από το 112 σε παραποτάμιες περιοχές της Λάρισας και της Μαγνησίας
Εξάλλου, οι κάτοικοι πολλών παραποτάμιων περιοχών έλαβαν μηνύματα 112 καθώς ο ποταμός Πηνειός υπερχειλίζει στις χαμηλότερα υψομετρικές περιοχές και ειδικότερα όσο πλησιάζουμε στις εκβολές του και πιο συγκεκριμένα προς την ανατολική και νότια πλευρά, δηλαδή την δίοδο προς τη λίμνη Κάρλα καθώς επίσης και στις βορειοανατολικές εκβολές του.

Γι’ αυτόν τον λόγο, έχουν εκδοθεί πέντε μηνύματα από το 112 και πιο συγκεκριμένα:

14:08 για απομάκρυνση των κατοίκων από Ομορφοχώρι προς Πλατύκαμπο.
15:45 προειδοποιητικό μήνυμα ετοιμότητας για τους κατοίκους των περιοχών Κάτω Ραψάνη, Τέμπη, Ιτέα, Γόννοι, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμός.
16:02 προειδοποιητικό μήνυμα για τους κατοίκους των περιοχών Αλεξανδρινή, Παλαιόπυργος, Μεσάγγαλα, Ομόλιο, Στόμιο, Καστρί-Λουτρό και Κουλούρα.
16:59 προειδοποιητικό μήνυμα για τους κατοίκους των περιοχών Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Σωτήριο, Κόκκινες, Νίκη, Αχίλλειο, Λοφίσκος, Καλαμάκι και Μελισσά.
17:18 προειδοποιητικό μήνυμα για τους κατοίκους των περιοχών Αναγέννηση, Μέλια, Μόδεστος, Πρόδρομος, Γλαύκη, Πλατύκαμπος, Ελευθέριο, Δήμητρα, Νεοχώρι, Νάματα, Καστρί, Κάτω Αμυγδαλή.
Εκκενώνονται δύο περιοχές της Θεσσαλίας
Λίγη ώρα αργότερα όμως, η Πολιτική Προστασία διέταξε την εκκένωση δύο εκ των παραπάνω περιοχών λόγω των πλημμυρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τους κατοίκους του Ελευθερίου να μετακινηθούν προς τη Λάρισα, ενώ οι κάτοικοι της Αλεξανδρινής, θα πρέπει να μεταφερθούν στο Ομόλιο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X