Κοινωνία

Πράκτορας της αμερικανικής DEA μάρτυρας για τα ναρκωτικά του Noor1

Πράκτορας της αμερικανικής DEA μάρτυρας για τα ναρκωτικά του Noor1
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη διάρκεια της δίκης του Τούρκου επιχειρηματία Φαρντίν Ριγκαμπάντι αποκαλύφθηκε ότι ο Τούρκος Σερίφι Ζιντάστι, που κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα ως συνεργάτες του καταδικασθέντος Ευθύμιου Γιαννουσάκη στη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor1», ήταν πληροφοριοδότης της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών, της γνωστής DEA.

Ο κατηγορούμενος, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Αγγλία, αθωώθηκε από το δικαστήριο, καθώς δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του, πέρα του γεγονότος ότι ήταν παρών σε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2014, στην οποία συμμετείχαν ο Γιαννουσάκης, ο Σερίφι Ζιντάστι, ο εμπλεκόμενος στη μεταφορά της ηρωίνης από το «Noor 1» σε αποθήκη στο Κορωπί Αχμέντ Σαχίντ και ο στενός συνεργάτης του Γιαννουσάκη στα πληρώματα με το προσωνύμιο Χαμούντα.

Η συνάντηση είχε καταγραφεί σε βίντεο 16 δευτερολέπτων που είχε βρεθεί στο κινητό του Γιαννουσάκη κατά τη σύλληψή του και ανακτήθηκε από τα εργαστήρια της Αστυνομίας.

Στην ακροαματική διαδικασία, κατά την εξέταση του μάρτυρα, πρώην διοικητή Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και νυν λιμενάρχη Ραφήνας Γιώργου Κατσούλη, ο οποίος ήταν επικεφαλής στις έρευνες για τους 2,1 τόνους ηρωίνη στο «Noor 1» προέκυψε πως δύο από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση του Γιαννουσάκη στην Κωνσταντινούπολη, ήταν πληροφοριοδότες ή πράκτορες της DEA.

«Είχε αναφερθεί όντως όχι για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά για άλλη, ότι είχε συνεργαστεί με την υπηρεσία ο Ζιντάστι» κατέθεσε ο λιμενικός κατά την εξέτασή του από τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου Αντώνη Βουλγαράκη. Ο μάρτυρας ανέφερε πως ο Σαχίντ και η κόρη του Ζιντάστι δολοφονήθηκαν από μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, θεωρώντας ότι «κάρφωσαν» την υπόθεση στις Αρχές.

Επίσης, κατονόμασε ως παραλήπτη των ναρκωτικών τον Οργκάν Ορχάν, ο οποίος κρατείται στις φυλακές της Τουρκίας κατηγορούμενος για τη δολοφονία της κόρης του Ζιντάστι.

Κατά την ανάγνωση εγγράφων του δικαστηρίου ο Αντώνης Βουλγαράκης ανέφερε πως «η επιβεβαίωση ότι ο Ζιντάστι είναι πράκτορας της DEA προκύπτει από την απολογία του Ορχάν στην Τουρκία. “Το άτομο που έδωσε το πλοίο είναι ο Ζιντάστι, ο πράκτορας της DEA” λέει ο Ορχάν».

Η αποκάλυψη του δικηγόρου του Ριγκαμπάντι και η παραδοχή του λιμενικού πως ο Ζιντάστι είναι πληροφοριοδότης ή πράκτορας της DEA δημιουργούν νέα δεδομένα στην υπόθεση.

Το όνομα του Ζιντάστι είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας πριν από σχεδόν 1,5 χρόνο, όταν μίλησε στον Αμερικανό δημοσιογράφο Αλεξάντερ Κλαπ στο πλαίσιο ρεπορτάζ για το περιοδικό «The New Republic».

Η αποκάλυψη πως ο Ζιντάστι δεν είναι έμπορος ναρκωτικών αλλά πληροφοριοδότης της DEA δημιουργεί νέα δεδομένα ως προς την αξιοπιστία του μάρτυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δημοσιογράφος έχει προσκομίσει στον ανακριτή συγκεκριμένα στοιχεία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημερινή δίκη και για τον ρόλο συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης υπέρ του αιτήματος Γιαννουσάκη για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης των Ριγκαμπάντι, Ζιντάστι και Ορχάν, προκειμένου να λάβει ελαφρυντικό και σπάζοντας τα ισόβια που του είχαν επιβληθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X