Κοινωνία

Θαύμα, θαύμα: Ελεύθερος ο Φλώρος αθώος ο Μηλιώνης

Θαύμα, θαύμα: Ελεύθερος ο Φλώρος αθώος ο Μηλιώνης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Θυμάστε τον ΕΕΤΗΔΕ; Το πρώτο χαράτσι στα ακίνητα, που το Δημόσιο το εισέπραττε μέσω ΔΕΗ και άλλων εταιρειών εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος. Δύο από αυτές, η Energa και η Hellas Power, κατηγορήθηκαν ότι υπεξαίρεσαν 236 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα (Πέμπτη 28 Νοεμβρίου του σωτηρίου έτους 2020) βγήκε η απόφαση από το  Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Από τους πρωταγωνιστές ο μεν Αριστείδης Φλώρος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5 χρόνων με τριετή αναστολή, ο δε Βασίλης Μηλιώνης αθωώθηκε.

Η ποινή των 21 χρόνων που του είχε επιβληθεί από το Πρωτόδικο Δικαστήριο μειώθηκε, καθώς του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και του σύννομου βίου (από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο) και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Με αυτά τα ελαφρυντικά σε συνδυασμό με την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα,  ο κατηγορούμενος δε θα μπορούσε να καταδικαστεί παραπάνω από 8 χρόνια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Αριστείδης Φλώρος ήταν κατηγορούμενος για λαθρεμπορία, υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το  δικαστήριο τον απάλλαξε για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του ΛΑΓΗΕ ΚΑΙ ΔΕΔΔΗΕ, κρίνοντας πως ουσιαστικά δεν  αντιπροσώπευε αυτές τις εταιρείες, με βάση όσα ορίζονται από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απέστειλε κατόπιν αιτήματος των κατηγορουμένων σχετική απάντηση. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως το δικαστήριο αναγνώρισε οφειλή της ENERGA, μόνο προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους, ύψους 72 εκατομμυρίων, η οποία έχει ήδη ικανοποιηθεί αφού έχουν κατατεθεί εξ αρχής 85 εκατομμύρια στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.  Παράλληλα οποιαδήποτε (τυχόν) αξίωση οφειλής με τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, αποτελεί αντικείμενο μιας ιδιωτικής διαφοράς μεταξύ των εταιριών.

Ενοχοι εκτός από τον Αριστείδη Φλώρο κρίθηκαν άλλα πέντε άτομα. Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν είναι από 1-2 χρόνια. Προηγουμένως τους είχαν αναγνωριστεί ελαφρυντικά.

Αλλοι πέντε κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι μεταξύ των οποίων ο ιδιοκτήτης της Hellas Power Βασίλης  Μηλιώνης (πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια) και ο Αχιλέας Φλώρος (είναι ο πατέρας του Αριστείδη Φλώρου).

Όσον αφορά στο ποσό της καταγγελλόμενης υπεξαίρεσης , το αρχικό κατηγορητήριο το ανέφερε ότι ανέρχεται  236 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό όμως συμπεριελάμβανε δήμους , δημόσιο , ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ. Το δικαστήριο αναγνώρισε μόνο την οφειλή προς τους δήμους και το δημόσιο που φτάνει περίπου τα 72 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά από τους κατηγορούμενους είχαν δεσμευθεί 127 εκατομμύρια σε Ελλάδα και Εξωτερικό ενώ ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, όπως αναγνώρισε και το δικαστήριο, είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων  βάση του σχετικού νόμου περί επιεικούς μεταχείρισης, περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πάρουν Δημόσιο και Δήμοι.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X