Οικονομία

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με 30ετές ομόλογο

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με 30ετές ομόλογο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ανάδοχοι της έκδοσης αναλαμβάνουν οι BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe, HSBC, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα.

Η έκδοση θα πραγματοποιηθεί στο κοντινό μέλλον και υπόκειται στις συνθήκες της αγοράς.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2021, μέσω της έκδοσης νέου 10ετούς ομολόγου λήξης 2031, είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Ενώ το Ελληνικό Δημόσιο στόχευε αρχικώς στην άντληση 2,5 – 3 δισ. ευρώ, από τις πρώτες κιόλας ώρες υπήρξε σημαντική υπερκάλυψη του στόχου, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 29 δισ. ευρώ. Έτσι προκειμένου να ικανοποιήσει την τεράστια επενδυτική ζήτηση, ο ΟΔΔΗΧ αύξησε το ποσό στα 3,5 δισ. ευρώ, όταν σε προηγούμενες εκδόσεις περιορίζονταν πέριξ των 2 – 2,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται εξάλλου πως η συμπλήρωση ενός έτους σε συνθήκες πανδημίας και η αγνώστων διαστάσεων προς το παρόν παράταση των lockdown, έχει αναμφίβολα ανατρέψει τους αρχικούς σχεδιασμούς τόσο για τα ποσά που θα χρειασθεί το δημόσιο όσο και για τις πηγές από όπου θα τα αντλήσει.

Συγκριτικά μπορεί να πει κανείς ότι τα «δωρεάν» ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης (για τα επόμενα 7 χρόνια), ήτοι περί τα 24 δισ. ευρώ, έχουν ήδη «ξοδευτεί» μέσα στο 2020 πριν… εισπραχθούν. Και η δαπάνη αυτή επεκτείνεται μέσα στο 2021 με ποσά που διαρκώς αυξάνονται όσο η πορεία των εμβολιασμών καθυστερεί και τα lockdown διαρκούν… και διαρκούν.

Οι πηγές από τις οποίες μπορούν να αντληθούν τα ποσά αυτά, που θα ξεπεράσουν μέσα στο 2021 τα αρχικώς προβλεπόμενα 8 – 12 δισ. πριν αρχίσουν σταδιακά να αποκαθίστανται οι ροές φυσιολογικών εσόδων, είναι δύο: το περιβόητο μαξιλάρι των 32 δισ. ευρώ και βέβαια η αναχρηματοδότηση των ελλειμμάτων από τον ΟΔΔΗΧ μέσω των αγορών.

Σαν σήμερα το 1967 εκδίδεται η απόφαση για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X