Οικονομία

Νέο sell-off στα ομόλογα προκαλεί ανατριχίλα…

Νέο sell-off στα ομόλογα προκαλεί ανατριχίλα…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν ξανά κοντά στο υψηλό 16 ετών μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία ήταν ισχυρότερα απ΄ ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι και προκάλεσαν νέο κύμα πωλήσεων (στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Barclays, σύμφωνα με τις οποίες το πρόβλημα στα ομόλογα μπορεί να σταματήσει μόνο με ένα χρηματιστηριακό κραχ).

Η απόδοση του 10ετούς Treasury αυξήθηκε 13 μονάδες βάσης στο 4,839%, πλησιάζοντας το υψηλό 16ετίας 4,884% που σημειώθηκε νωρίτερα στην εβδομάδα. Aνοδικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων στην Ευρωζώνη, με των 10ετών γερμανικών να αυξάνονται 5 μ.β. στο 2,92% και των αντίστοιχων ελληνικών 7 μ.β. στο 4,38%. 

Η απόδοση των διετών τίτλων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκε περισσότερο από 11 μ.β. και διαμορφωνόταν στο 5,14%.

Δημιουργία των περισσότερων θέσεων εργασίας φέτος

Τον Σεπτέμβριο, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε τις περισσότερες θέσεις εργασίας από την αρχή του έτους, αναδεικνύοντας ξανά πόσο ισχυρή είναι η αγορά εργασίας και ενισχύοντας το ενδεχόμενο για μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της Fed με το επιχείρημα ότι θα είναι πιο δύσκολη η περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Οι νέες θέσεις εργασίας, εκτός του αγροτικού τομέα, αυξήθηκαν κατά 336.000, ενώ οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από τον Dow Jones προέβλεπαν περίπου τις μισές (170.000). Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,8%, ελαφρά υψηλότερο από τη μέση πρόβλεψη για 3,7%.

Αύξηση 4,3% των μισθών

Οι μισθοί αυξήθηκαν πιο συγκρατημένα σε σχέση με τις προβλέψεις, με το μέσο ωρομίσθιο να σημειώνει άνοδο 0,2% σε μηνιαία και 4,2% σε ετήσια βάση έναντι αναμενόμενων αυξήσεων 0,3% και 4,3%.

Επιπλέον, οι νέες θέσεις εργασίας για τον Αύγουστο και τον Ιούλιο αναθεωρήθηκαν ανοδικά κατά συνολικά 119.000, πολύ περισσότερες από αυτές που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως.

Τα στοιχεία για την απασχόληση είναι μεταξύ αυτών που συνεκτιμά η Fed για να καθορίσει την πολιτική στα επιτόκια. Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν ανάμεικτα μηνύματα από αξιωματούχους της Fed σχετικά με το αν πρέπει να αυξηθεί και άλλο το βασικό επιτόκιο – που κυμαίνεται σήμερα από το 5,25% έως το 5,5% – για να επιβραδυνθεί η οικονομία και η αγορά εργασίας, ώστε να υποχωρήσει και άλλο ο πληθωρισμός. Σε κάθε περίπτωση, η Fed αναμένεται ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X