Ελλάδα

Ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση ο πρώην διευθυντής του ιδρύματος «Παιδικό Σπίτι», στον Πειραιά

Ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση ο πρώην διευθυντής του ιδρύματος «Παιδικό Σπίτι», στον Πειραιά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Για τρία αδικήματα, ένοχος κρίθηκε ο 86χρονος Κωνσταντίνος Λαλαούνης, πρώην Εισαγγελέας και πρώην διευθυντής του ιδρύματος παιδικής προστασίας «Παιδικό Σπίτι», στον Πειραιά, από το  Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.
  • Δικαζόταν για αποπλάνηση, ασέλγεια και σωματική κακοποίηση σε βάρος παιδιών του ιδρύματος.
Στον 86χρονο κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Ωστόσο, επιβλήθηκε η ποινή της 40χρονης κάθειρξης χωρίς αναστολή. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες.
  • Σημειώνεται πως ο κατηγορούμενος είχε ολοκληρώσει την απολογία του με επίκληση στην εικόνα του Χριστού που βρίσκεται πίσω από την έδρα του δικαστηρίου. «Δεν έχω κάνει τίποτα, αρνούμαι τις κατηγορίες, μάρτυς μου ο Χριστός, την εικόνα του οποίου έχετε πίσω σας» είπε.
Δώδεκα παιδιά έχουν καταθέσει ότι από το 2001 μέχρι το 2012 ο κατηγορούμενος προέβαινε σε θωπείες στα γεννητικά όργανα και στα οπίσθια, φιλιά στο στόμα και στον λαιμό, δαγκώματα στα χείλη, και αυνανισμό στο ασανσέρ, στις αποθήκες και στις τουαλέτες του οικοτροφείου, όπως και στο σπίτι του στη Δροσιά, όταν βρισκόταν μόνος με τα πιο αδύναμα παιδιά.

Ανέφεραν επίσης φωνές, βίαια χτυπήματα και στέρηση φαγητού και ψυχαγωγίας κάθε φορά που δεν έκαναν σωστά τις σκληρές εργασίες που τους ανέθετε.

Το 2016 ο Κ. Λαλαούνης, κρίθηκε προφυλακιστέος και παραπέμφθηκε σε δίκη με τις σοβαρές κατηγορίες της αποπλάνησης, της ασέλγειας και της σωματικής κακοποίησης εις βάρος ανηλίκων – τροφίμων του Ιδρύματος -, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

  • Η ιστορία του Παιδικού Σπιτιού έχει τις ρίζες της στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν ο τότε προϊστάμενος διευθυντής του Δικαστηρίου Ανηλίκων Πειραιά Κώστας Λαλαούνης αποφάσισε να νοικιάσει ένα διαμέρισμα για να στεγάσει άπορα, εγκαταλειμμένα και κακοποιημένα παιδιά…
  • Τα παιδιά βρίσκονταν στο Ίδρυμα λόγω παραμέλησης ή κακοποίησης από τους γονείς ή και αδυναμίας αυτών να τα συντηρήσουν. Άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών – εγκεκριμένα από κοινωνικές υπηρεσίες – που επιθυμούσαν να σταθούν δίπλα στα ήδη τραυματισμένα αυτά παιδιά, προσέκρουαν συχνά στην άρνηση του Κ. Λαλαούνη να τους επιτρέψει έστω και έναν περίπατο μαζί τους.
  • «Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου ήρθα αντιμέτωπος με εξαιρετικά σκληρές υποθέσεις που με συγκίνησαν και με άγγιξαν ως άνθρωπο. Έτσι αποφάσισα να κάνω κάτι γι’ αυτά τα παιδιά. Αρχικώς νοίκιασα ένα διαμέρισμα στο Πασαλιμάνι και ήρθα σε επαφή με κόσμο που βοήθησε την προσπάθειά μου προσφέροντας χρήματα, έπιπλα ή ακόμη και τρόφιμα. Εκεί αρχίσαμε να φιλοξενούμε τα πρώτα κακοποιημένα παιδιά. Αργότερα αγοράσαμε ένα οικόπεδο στον Πειραιά, το δώσαμε αντιπαροχή και ως αντάλλαγμα πήραμε τα 400 τ.μ. στα οποία στεγάσαμε το Παιδικό Σπίτι», έλεγε σε παλαιότερη συνέντευξή του.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X