Διεθνή

Τρεις μνηστήρες για έναν «θρόνο» στο CDU

Τρεις μνηστήρες για έναν «θρόνο» στο CDU
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η αυτού (φαιά) εξοχότης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφού προέτρεψε (εννοείται παρασκηνιακά) τον Φρίντριχ Μερτς να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), τον υποστήριξε τελικά και δημοσίως. Χαρακτήρισε τον 63χρονο διεκδικητή της ως την καλύτερη επιλογή για τη χώρα και το κόμμα του και δήλωσε ότι η εκλογή του θα αποδυναμώσει τα άκρα, εννοώντας την ακροδεξιά «Εναλλακτική για την Γερμανία» (ΑfD).

Ταυτόχρονα, ο νυν πρόεδρος τους Μπούντεστακ εκμηδένιζε τις φιλοδοξίες του προστατευόμενου του και επίδοξου μνηστήρα της προεδρίας, του 38χρονου υπουργού Υγείας Γενς Σπαν και ανέτρεπε τον σχεδιασμό της καγκελαρίου για άνετη επικράτηση της εκλεκτής της για το αξίωμα, Άνεγκρτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Ο κ. Σόιμπλε αναβιώνει έτσι το σενάριο της μεταβατικής ανάληψης της καγκελαρίας από τον ίδιο, σε περίπτωση παραίτησης της κ. Μέρκελ μετά τις ευρωεκλογές και την παραμονή του έως τις επόμενες εκλογές. Ο δρόμος για τη διεκδίκηση της καγκελαρίας το 2021 από τον εκλεκτό του Φρίντριχ (Φρειδερίκο) Μερτς θα είναι πλέον ανοικτός. Ετσι, τη σιδηρά καγκελάριο θα μπορούσε να διαδεχθεί στο Βερολίνο ένας νέος ….Μέγας Φρειδερίκος.

«Φαιά εξοχότητα» χαρακτήρισε τον νυν πρόεδρο της Μπούντεστακ το περιοδικό Spiegel, επικρίνοντάς τον για την ανάμιξή του, κάτι που επιμελώς απέφευγαν άλλα επιφανή στελέχη, στην εκλογή νέου πρόεδρου του κόμματος που θα γίνει σήμερα Παρασκευή αργά το μεσημέρι στο 31ο Συνέδριο του CDU στο Αμβούργο. H μάχη μεταξύ συντηρητικών (Φρίντριχ Μερτς, Γενς Σπαν) και …«σοσιαλιζόντων», όπως θεωρείται από ορισμένους η κ. Μέρκελ, Χριστιανοδημοκρατών θα είναι αμφίρροπη, μετά την παρέμβαση Σόιμπλε, ενώ οι έως τώρα οι δημοσκοπήσεις έδιναν στην κ. Κάρενμπαουερ σαφές προβάδισμα.

«Καθρέφτη, καθρεφτάκι στον τοίχο πάνω τώρα, ποιος / ποια είναι η ο / η καλύτερος / η για πρόεδρος σ’ ολόκληρο το κόμμα;» είναι τώρα το ερώτημα στην πατρίδα των αδελφών Γκριμ. Με ποιο κριτήριο θα αποφασίσουν άραγε σήμερα οι σύνεδροι, διότι άλλο οι δημοσκοπήσεις και άλλο το κόμμα… «Εάν οι σύνεδροι είναι υπέρ της συνέχειας της εποχής Μέρκελ, τότε θα ψηφίσουν την 56χρονη Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Εάν θέλουν ένα Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο να δημιουργήσει ένα νέο προφίλ, να διαφοροποιηθεί ευκρινώς τόσο από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), όσο και από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και να δώσει (στον δεύτερο) χώρο να αναπνεύσει, τότε θα αποφασίσουν υπέρ του Φρίντριχ Μέρτς ή του Γένς Σπαν. Και εάν τους ενδιαφέρει ποιος θα μπορούσε να γίνει διεθνώς αναγνωρίσιμος, τότε θα αποφάσιζαν μάλλον για τον Φρίντριχ Μερτς. Εχω πρόβλημα να φανταστώ την Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ δίπλα στον Εμανουέλ Μακρόν, αν και είχαμε το ίδιο θέμα και όταν η κ. Μέρκελ έγινε καγκελάριος» είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του στην Βαυαρική Ραδιοφωνία / Bayerischer Rundfunk ο Αντρέας Ρέντερ, ένας εκ των επιφανέστερων καθηγητών της νεώτερης γερμανικής ιστορίας που διδάσκει στο Πανεπιστημίου Ιωάννης Γουτεμβέργιος του Μάιντς και είναι μέλος του CDU.

Οι τρεις μονομάχοι διέτρεξαν όλη τη Γερμανία σε 15 μέρες και έλαβαν μέρος σε 8 κοινές εμφανίσεις συγκεντρώσεις, αντιπαρατιθέμενοι πολιτισμένα, χωρίς προσωπικές επιθέσεις, επικεντρώνοντας στην ανάδειξη των ισχυρών τους σημείων. Σε γενικές γραμμές δεν υπήρξαν εκπλήξεις στις θέσεις τους, αν εξαιρέσει κανείς τις δηλώσεις Μερτς για αναθεώρηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος παροχής ασύλου και την «απώλεια του ελέγχου εκ μέρους του κράτους» στο προσφυγικό, την διαχείριση του οποίου επέκρινε μιλώντας για λάθη, παραλείψεις και την αναγκαιότητα αυστηρότερων μέτρων. Συζητήθηκε επίσης πολύ και η πρότασή του για φορολογική ελάφρυνση των συνταξιούχων σε περίπτωση αγοράς μετοχών προκειμένου να εξασφαλίσουν την σύνταξή τους…

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X