Πολιτική

Άγριο κράξιμο του Πάσχου Μανδραβέλη της Καθημερινής για την (ν)τροπολογία για τον Τύπο

Άγριο κράξιμο του Πάσχου Μανδραβέλη της Καθημερινής για την (ν)τροπολογία για τον Τύπο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αιτία της επίθεσης του Πάσχου Μανδραβέλη στην κυβέρνηση; Η κατάθεση… νύχτα της τροπολογίας για τον Τύπο, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι στις εφημερίδες θα πρέπει να ορίζεται διευθυντής και διευθυντής σύνταξης οι οποίοι να είναι μέλη επαγγελματικού σωματείου.

Η κριτική που ασκεί ο Πάσχος Μανδραβέλης είναι σφοδρότατη, με τον αρθρογράφο της Καθημερινής να γράφει ότι η τροπολογία «είναι γραμμένη στο πόδι» και τη χαρακτηρίζει «ένα ακόμη ολίσθημα της κυβέρνησης μετά τον πουτινικής έμπνευσης Ποινικό Κώδικα για τα fake news».

«Ο αείμνηστος, ιστορικός διευθυντής της Καθημερινής Αντώνης Καρκαγιάννης δεν ήταν ποτέ μέλος της ΕΣΗΕΑ ή κάποιας δημοσιογραφικής ένωσης» αναφέρει στο άρθρο του και συνεχίζει στηλιτεύοντας την τροπολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Σύμφωνα δε με την αιφνίδια τροπολογία που πέρασε η χθες το βράδυ η κυβέρνηση, ο Αντώνης Καρκαγιάννης δεν θα μπορούσε να γίνει διευθυντής της Καθημερινής».

Η κριτική του Πάσχου Μανδραβέλη, επικεντρώνεται σε δύο κύρια σημεία, σημειώνοντας πως είναι ακατανόητη η θέσπιση όρων για τη θέση του διευθυντή των εφημερίδων και κατά δεύτερο επισημαίνει πως το ΕΣΡ δεν έχει, κατά το Σύνταγμα, αρμοδιότητα να ελέγχει τον Τύπο.

«Η διάταξη μπάζει συνταγματικώς από παντού, όπως θα μπορούσε να καταλάβει και ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής. Ορίζει υπεύθυνο για τα του τύπου το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) το οποίο εκτός από αυτό που υποδηλοί το όνομα του – «Ραδιοτηλεοπτικό» πανάθεμά τους! έχει εκ του συντάγματος αρμοδιότητα μόνο στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα», προσθέτει ο Πάσχος Μανδραβέλης.

Και θέτει και δύο ερωτήματα. Το ένα είναι αν η τροπολογία αφορά όλες τις εφημερίδες, ακόμα και τις σχολικές, αναφέροντας σκωπτικά ότι «έτσι όπως είναι διατυπωμένη (σ.σ η τροπολογία) και οι πιτσιρικάδες που εκδίδουν την “Φωνή των μαθητών” θα πρέπει να “είναι μέλη του επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων”. Μιας ανοησίας μύριες έπονται και επομένως μάλλον πρέπει να φτιάξουμε και μια τζούνιορ ΕΣΗΕΑ ή να καταργήσουμε τις σχολικές εφημερίδες».

Και το δεύτερο και πιο σοβαρό ερώτημα που θέτει ο Πάσχος Μανδραβέλης είναι το εξής: «Και τι την κόφτει την κυβέρνηση ποιος θα είναι διευθυντής μιας εφημερίδας;».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X