Πολιτική

Προκόπης Παυλόπουλος: Αμεση επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 13 ν.μ. στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Προκόπης Παυλόπουλος: Αμεση επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 13 ν.μ. στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το γάντι στον πρωθυπουργό πέταξε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας το Σάββατο στο Συνέδριο Μεσσήνιων Αποδήμων στο «Costa Navarino».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος τάχτηκε ευθέως υπέρ της άμεσης επέκτασης στα 12 νμ της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, ώστε να καταστεί στην πράξη ανενεργό το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επίσης, διεμήνυσε στο Μαξίμου πως σε σχέση με το διάλογο με την Τουρκία όλα ξεκινούν από την αδιαπραγμάτευτη βάση πως μια και μόνο διαφορά υφίσταται μεταξύ των δυο χωρών: «Η οριοθέτηση της νησιωτικής – άρα όχι οποιαδήποτε άλλης – υφαλοκρηπίδας και της αντίστοιχης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαφορά, η οποία μπορεί να λυθεί μόνον ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης”.

Δεν πρέπει δε να περάσει απαρατήρητη και η τοποθέτησή του πως η χώρα μας έχει το δικαίωμα τόσο για λογαριασμό της, όσο και απέναντι στην ΕΕ «να θωρακίζει αμυντικώς όλα, ανεξαιρέτως τα νησιά της στο Αιγαίο, ανεξαρτήτως της έκτασης του εδάφους της και του αν κατοικούνται ή όχι».

Η ομιλία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί την πλήρη αμφισβήτηση της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, όπως εκφράστηκαν στο Βίλνιους της Λιθουανίας και τις συμφωνίες του με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και όπως εξειδικεύτηκαν από τον πρωθυπουργό με τη συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ». Δείχνει δε πως η «καραμανλική πτέρυγα» της ΝΔ θα αντιδράσει σε τυχόν μη υλοποίηση της «σημερινής εθνικής γραμμής» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αποτελεί δε μία επιπλέον απόδειξη γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο και επέλεξε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X