Επιλογές

Σκόπια: Δεν μπαίνουν σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ χωρίς εξάλειψη του αλυτρωτισμού

Σκόπια: Δεν μπαίνουν σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ χωρίς εξάλειψη του αλυτρωτισμού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς εξάλειψη του αλυτρωτισμού, των αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα και άλλων αλυτρωτικών αναφορών από τα Σκόπια, δεν μπορεί να υπάρξει λύση και να μπουν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει απ΄ όσα είπε ο πρωθυπουργός και συζητήθηκαν στο μίνι υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή εννέα υπουργών.

Την θέση αυτή τηςΕλλάδας έθεσε με σαφή τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας στον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνάντησή τους στο Νταβός.

Η αίσθηση που έχει ο πρωθυπουργός είναι πως ο Ζάεφ δυσκολεύεται να προχωρήσει σε αλλαγές στο Σύνταγμα τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, πράγμα που αυτομάτως κρατά κλειστή την πόρτα για την είσοδο στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανάψει το ¨πράσινο¨ φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις και συζητήσει, αλλά με τη ρητή δέσμευση ότι αν δεν συμφωνήσουν οι δύο χώρες στο θέμα του αλυτρωτισμού και της ονομασίας, δεν πρόκειται τα Σκόπια να μπουν στην Ε.Ε.

Παυλόπουλος και Τσίπρας συμφώνησαν για λύσεις που σέβονται την ιστορία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Για την ονομασία οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά. Τα ονόματα που είναι στο τραπέζι είναι σύνθετα, περιέχουν δηλαδή τον όρο Μακεδονία, αλλά η γραφή τους και η επομένως και η εκφορά τους θα είναι σλαβική.

Στο μίνι υπουργικό συμβούλιο έγινε γνωστό ότι έχουν γίνει βήματα προόδου προς την κατεύθυνση της προσέγγισης των δύο χωρών, της αποκατάστασης κλίματος εμπιστοσύνης και η ελληνική πλευρά εκτιμά θετικά και ως βήμα καλής θέλησης της αλλαγής του ονόματος στο αεροδρόμιο και την κεντρική λεωφόρο των Σκοπίων.

Ομως, τονίστηκε επανειλημμένα πως η γειτονική χώρα δεν πρόκειται να μπει στο ΝΑΤΟ, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμα και αν υπάρξει σύμπτωση στο όνομα, αλλά δεν εξαλειφθεί ο αλυτρωτισμός από το Σύνταγμα, τα σχολικά βιβλία και αλλού.

Κι΄ αυτό γιατί το όνομα της γειτονικής χώρας πάει πακέτο με τον αλυτρωτισμό και δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να αποδεχθεί επιμέρους συμφωνία.

Τέλος, να πούμε πως τονίστηκε πόσο μεγάλη σημασία έχει η βελτίωση των σχέσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία για το ξεδίπλωμα πρωτοβουλιών της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

 

Κόντρες Μαξίμου με Γεννηματά πριν από τις συναντήσεις

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X