Υγεία

To ευερέθιστο έντερο επηρεάζει και την ψυχική υγεία

To ευερέθιστο έντερο επηρεάζει και την ψυχική υγεία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Έχουμε ακούσει κατά καιρούς για τον «άξονα» εντέρου και εγκέφαλου, με τους ειδικούς να αναφέρονται σε αλληλεπιδράσεις μεταξύ της εντερικής μικροχλωρίδας, του κεντρικού και του εντερικού νευρικού συστήματος. Τώρα νέα επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία ενός ατόμου.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Irish Journal of Medical Science, υποδηλώνουν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του σύνδρομου ευερέθιστου εντέρου και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης αγχώδους διαταραχής αλλά και κατάθλιψης.

Η πάθηση επηρεάζει περίπου το 11% παγκοσμίως και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, περιλαμβάνοντας εναλλασσόμενες κρίσεις διάρροιας και δυσκοιλιότητας. Δεν είναι μια απειλητική για τη ζωή διαταραχή, αλλά η ταλαιπωρία που συνοδεύει τα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να επηρεάσει συναισθηματικά και ψυχικά ένα άτομο.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ως προγνωστικός παράγοντας

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές εξέτασαν πόσα άτομα με ΣΕΕ είχαν επίσης ψυχιατρική διαταραχή. Συνέλεξαν ιατρικές πληροφορίες από τη βάση δεδομένων National Inpatient Sample του Οργανισμού για την Έρευνα Υγείας και την Ποιότητα, η οποία είχε δεδομένα για εκατομμύρια νοσηλείες στις Η.Π.Α.

Από το 2016 έως το 2019, υπήρξαν 1.256.325 νοσηλείες από ενήλικες με επιβεβαιωμένη διάγνωση ΣΕΕ. Από αυτούς το 38,1% είχε αγχώδη διαταραχή και 27,4% είχε κατάθλιψη.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με ιστορικό συμπτωμάτων ΣΕΕ είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν συνυπάρχουσα ψυχιατρική διάγνωση σε σχέση με τον γενικό ενήλικο πληθυσμό. Περίπου το 38,1% των ατόμων με ΣΕΕ είχαν επίσης κατάθλιψη ή άγχος σε σύγκριση με το 15,1% των ατόμων χωρίς.

Ποια συμπτώματα συνδέθηκαν με άγχος και κατάθλιψη

Πολλοί είναι οι παράγοντες που που επηρέασαν τις πιθανότητες ενός ατόμου να διαγνωστεί με ψυχιατρική πάθηση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι είχαν ΣΕΕ και εμφάνιζαν κυρίως διάρροια είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άγχος και κατάθλιψη.

Όσοι είχαν κυρίως δυσκοιλιότητα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα άγχους. Εκείνοι με συνδυασμό των δύο συμπτωμάτων είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες για κατάθλιψη.

Οι νεότεροι ασθενείς με ΣΕΕ είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν άγχος ενώ οι μεγαλύτεροι εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Οι γυναίκες εμφάνισαν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης περισσότερο από τους άνδρες.

Ενώ η παρούσα μελέτη δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ του ΣΕΕ και των συμπτωμάτων άγχους ή κατάθλιψης, η εμφάνιση του συνδρόμου δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με υποκείμενη ψυχική νόσο.

Συμπτώματα του σύνδρομου ευερέθιστου εντέρου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα από τα πιο ενδεικτικά σημάδια είναι ο κοιλιακός πόνος. Η εμφάνιση διάρροιας, δυσκοιλιότητας ή ο συνδυασμός των δύο είναι επίσης συχνή. Άλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν φούσκωμα, αέρια και αίσθημα κορεσμού ακόμα κι αν φάγατε μόνο μικρές μερίδες.

Εάν υποπτεύεστε ότι πρόκειται για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις συνήθειες του εντέρου σας. Εάν δεν είστε σίγουροι, μπορείτε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να λάβετε μια αξιολόγηση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X