Αναλύσεις

Ακρίβεια, ασφάλεια, ομόφυλα ζευγάρια: Ηχηρά “καμπανάκια” στην κυβέρνηση από τις δημοσκοπήσεις

Ακρίβεια, ασφάλεια, ομόφυλα ζευγάρια: Ηχηρά “καμπανάκια” στην κυβέρνηση από τις δημοσκοπήσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρά «καμπανάκια» χτυπούν για την κυβέρνηση με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες αποτυπώνουν ευδιάκριτη πτώση των ποσοστών της ΝΔ μόλις επτά μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, διχασμό της κοινωνίας για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών αλλά και πίεση των πολιτών για την παρατεταμένη ακρίβεια.

Παρά το γεγονός ότι δείχνει να παγιώνεται ο διαγκωνισμός ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση, με χαμηλές, ωστόσο, δημοσκοπικές πτήσεις, είναι η πρώτη φορά από τις διπλές εκλογές της περασμένης άνοιξης που η κυβερνητική πλειοψηφία καταγράφει ευδιάκριτες φθορές, χωρίς πάντως να είναι ορατό μέχρι στιγμής το ποσοστό αλλά και η κατεύθυνση της χαλαρής ψήφου στις Ευρωεκλογές και χωρίς να υποχωρεί η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ.

 

Η χθεσινή δημοσκόπηση της MRB ήταν η πρώτη που κατέγραψε για τη ΝΔ ποσοστό κάτω από το «ψυχολογικό όριο» του 30% και συγκεκριμένα, με ποσοστό 27,1%.

Στην ίδια έρευνα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καταγράφουν ίδιο ποσοστό, 9,1% και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 7,1%, το ΚΚΕ με 7%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3%, η Νίκη στο 2,8%, οι Σπαρτιάτες στο 2,1%, το ΜέΡΑ25 στο 2,1% και η Νέα Αριστερά στο 2% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 25%.

 

Kαι στη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΝ1, όμως, αποτυπώνεται η ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια, ενώ η ΝΔ επίσης περνάει κάτω από τον πήχη του 30%, με 29,7% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 10,1%, το ΚΚΕ με 7,5%, η Ελληνική Λύση με 5,6%, οι Σπαρτιάτες και η ΝΙΚΗ με 2,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,4%, το ΜέΡΑ25 με 2,3%, η Νέα Αριστερά με 1,9%, ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 15,2%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, στην οποία η ΝΔ εμφανίζει απώλειες πάνω από 2%, καθώς από 32,9% στην προηγούμενη δημοσκόπηση υποχωρεί στο 30,9%. Ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά υποχωρεί στη ζώνη των «μονοψήφιων» ποσοστών με 9,7, ενώ το ΠΑΣΟΚ «κατοχυρώνεται» ως δημοσκοπική αξιωματική αντιπολίτευση, με μια μικρή υποχώρηση από το 11,4% στο 11% και το ΚΚΕ εμφανίζει μικρή άνοδο στο 8,2%. Αντίστοιχα, άνοδο εμφανίζει στον χώρο της ακροδεξιάς και τη Ελληνική Λύση, στο 6,6%, την ώρα που η Νέα Αριστερά εμφανίζει μια μικρή άνοδο στο 2,4%.

 

Δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης όμως περιέχουν ηχηρά μηνύματα για την κυβερνητική πλειοψηφία και σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις τομέων του κυβερνητικού έργου, όπου καταγράφεται μία έντονη και ευρεία δυσθυμία.

Είναι ενδεικτικό ότι η πρώτη διαπίστωση της έρευνας είναι πως αυξάνεται το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση ( 60%), την ώρα που το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση υποχωρεί στο 34%, αντιστρέφοντας μια τάση βελτίωσης της συνολικής εικόνας.

 

Στην ίδια δημοσκόπηση, η κυβέρνηση έχει τις χειρότερες επιδόσεις στο θέμα της εγκληματικότητας, όπου το ισοζύγιο θετικών και αρνητικών γνωμών είναι ιδιαίτερα αρνητικό (-66%), στη δημόσια υγεία (-59%), στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού (-59%) και στην αντιμετώπιση της διαφθορας (-54%).Ιδιαίτερα αρνητικές, δε, είναι οι γνώμες των πολιτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, με το 77% των ερωτωμένων να έχουν αρνητική γνώμη και μόλις το 14% να θεωρεί ότι όντως κάτι κάνει η κυβέρνηση.

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών

Στη δημοσκόπηση της MRB για τον Open, το 48,7% τάχθηκε υπέρ και το 48,2% κατά, ενώ αντίθετα ξεκάθαρα αρνητική είναι η κοινωνία αναφορικά με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

 

Συγκεκριμένα, το 64,8% διαφωνεί με το δικαίωμα τα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά στο πλαίσιο ενός πολιτικού γάμου.

Μάλιστα το 48,9% του πληθυσμού συμφωνεί ότι το δικαίωμα υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια υπονομεύει τον θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας.

 

Η ακρίβεια, ωστόσο, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τους έλληνες πολίτες. Το 60.3% θεωρεί, λοιπόν, την ακρίβεια το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία και ακολουθεί η Υγεία (24,4%) και το ύψος των εισοδημάτων (22,2%).

Ακολουθούν η εγκλματικότητα, η παιδεία και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Διαφορετική είναι η εικόνα στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, αφού η έρευνα δείχνει πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει πως συμφωνεί με τη θέσπιση του σε ποσοστό 62%. Αντίθετο είναι το 36%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X