Διεθνή

ΗΠΑ: Πέθανε ο πρώην αθλητής και ηθοποιός Ο. Τζ. Σίμπσον – Γνωστός από τη «δίκη του αιώνα»

ΗΠΑ: Πέθανε ο πρώην αθλητής και ηθοποιός Ο. Τζ. Σίμπσον – Γνωστός από τη «δίκη του αιώνα»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην σούπερ σταρ του αμερικανικού ποδοσφαίρου ο Ο.Τζ. Σίμπσον, η δίκη του οποίου για διπλή ανθρωποκτονία το 1995 κέντρισε το ενδιαφέρον των Αμερικανών, πριν τελικά ο ίδιος αθωωθεί, πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 76 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του.

“Στις 10 Απριλίου, ο πατέρας μας, Όρενθολ Τζέιμς Σίμπσον, πέθανε μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο. Πέθανε περιτριγυρισμένος από τα παιδιά και τα εγγόνια του”, έγραψε στο X η οικογένεια του άνδρα που θεωρούνταν ένας από τους πρώτους μαύρους σούπερ σταρ στις ΗΠΑ.

Πρώην σταρ του αμερικανικού ποδοσφαίρου NFL και έπειτα ηθοποιός, ο Ο.Τζ. Σίμπσον κρίθηκε αθώος για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του και ενός φίλου της στο Λος Άντζελες το 1995, μετά τη «δίκη του αιώνα», που είχε μεγάλη προβολή και ήταν φορτισμένη λόγω του ρατσιστικού χαρακτήρα που πήρε η υπόθεση.

Οι δικαστικές ακροάσεις της υπόθεσης καθήλωναν τη χώρα και η ετυμηγορία που αθώωσε τον Σίμπσον συνεχίζει να προκαλεί διαμάχες, σχεδόν 30 χρόνια αργότερα.

Η πολύκροτη υπόθεση «O.J. Simpson»

Τον Ιούνιο του 1994 και σε ηλικία μόλις 35 ετών, η Nicole Brown Simpson, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, μαζί με τον σύντροφό της, Ronald Goldman, στο Λος Άντζελες. Σχεδόν αμέσως, ο OJ Simpson κατηγορήθηκε για την δολοφονία των δύο εραστών και σύντομα ξεκίνησε μια πολύκροτη δίκη που διήρκεσε συνολικά 11 μήνες.

Αν και οι εισαγγελείς υπεστήριξαν ότι ο Simpson ενοχοποιήθηκε από ένα σημαντικό αριθμό ιατροδικαστικών αποδεικτικών στοιχείων, αθωώθηκε τελικά και για τις δύο κατηγορίες της δολοφονίας στις 3 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Οι σχολιαστές συμφωνούν ότι η υπεράσπιση αξιοποίησε τον θυμό της αφροαμερικανικής κοινότητας της πόλης προς την αστυνομία, που είχε υπόβαθρο φυλετικής προκατάληψης, για να πείσει την πλειονοψηφία των Μαύρων ενόρκων να αθωώσει τον Simpson. Η δίκη χαρακτηρίζεται συχνά ως η δίκη του αιώνα λόγω της διεθνούς δημοσιότητάς της και έχει χαρακτηριστεί ως η «πιο δημοσιοποιημένη» ποινική δίκη στην ανθρώπινη ιστορία.[8]

Μετά από ανάκριση από αστυνομικούς ντετέκτιβ, ο Simpson κατηγορήθηκε επισήμως για τις δολοφονίες στις 17 Ιουνίου, αφού οι ερευνητές βρήκαν ένα αιματοβαμμένο γάντι στην κατοχή του. Αφού δεν παραδόθηκε στον συμφωνημένο χρόνο, ακολούθησε ένα ανθρωποκυνηγητό, το οποίο μάλιστα μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση και παρακολούθησαν περίπου 95 εκατ. άνθρωποι.

Μετά τη δίκη, ο πατέρας της Nicole υπέβαλε πολιτική αγωγή κατά του Simpson . Στις 4 Φεβρουαρίου 1997, η επιτροπή βρήκε ομόφωνα τον Simpson υπεύθυνο για τους δύο θανάτους. Στην οικογένεια Goldman επιδικάστηκαν αποζημιώσεις και αποζημιώσεις συνολικού ύψους 33,5 εκατομμυρίων δολαρίων (61,1 εκατομμύρια δολάρια σε δολάρια 2022). Το 2000, ο Simpson έφυγε από την Καλιφόρνια για τη Φλόριντα, μια από τις λίγες πολιτείες όπου προσωπικά περιουσιακά στοιχεία όπως σπίτια και συντάξεις δεν μπορούν να κατασχεθούν για την κάλυψη υποχρεώσεων που σε άλλες πολιτείες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X