Fragilemag

Σινεμά | Λουκίνο Βισκόντι – Ο πατέρας του Νεορεαλισμού

Σινεμά | Λουκίνο Βισκόντι – Ο πατέρας του Νεορεαλισμού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιταλός σκηνοθέτης Λουκίνο Βισκόντι ήταν ένας πολύπλοκος άνθρωπος, ένας μαρξιστής ευγενής, ο οποίος μίλησε ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία του μέσα από το αριστουργηματικό κινηματογραφικό του φιλμ “Θάνατος στη Βενετία”, σε μια έγχρωμη εξομολόγηση στη μεγάλη οθόνη γυρισμένη στο πιο φαντασμαγορικό σκηνικό μιας από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου.

Ο Λουκίνο Βισκόντι, κόμης του Μοντρόνε, γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1906 στο Μιλάνο και πέθανε στις 17 Μαρτίου 1976 στη Ρώμη. Αναγνωρίζεται ως ο πατέρας του Νεορεαλισμού στον κινηματογράφο. Υπήρξε επίσης καινοτόμος σκηνοθέτης του θεάτρου και της όπερας τα χρόνια αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γεννημένος σε μια αριστοκρατική οικογένεια, ο Βισκόντι γνώριζε καλά τις τέχνες. Η μητέρα του ήταν ταλαντούχα μουσικός και σε όλη την παιδική του ηλικία ο πατέρας του προσλάμβανε καλλιτέχνες για να δίνουν παραστάσεις στο ιδιωτικό τους θέατρο. Σπούδασε βιολοντσέλο για 10 χρόνια και εργάστηκε για λίγο ως σκηνογράφος στο θέατρο. Είχε λάβει επίσης κλασική εκπαίδευση. Το 1935 ο Βισκόντι προσλήφθηκε ως βοηθός του Γάλλου σκηνοθέτη κινηματογραφικών ταινιών Ζαν Ρενουάρ, ο οποίος του μετέδωσε την ευαισθησία του σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα.

Ο Βισκόντι στο αποκορύφωμα της καριέρας του με ταινίες όπως το “Senso” και ο “Γατοπόδαρος”, ο Βισκόντι, με τον “Θάνατο στη Βενετία”, αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που αναζητά την ομορφιά. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γερμανού συγγραφέα, Τόμας Μαν, ο οποίος έγραψε πως ο Βισκόντι απεικόνισε την επιθυμία, ουσιαστικά, με το πρόσωπο ενός έφηβου ξανθού αγοριού από την Πολωνία με ένα δερμάτινο μαγιό. Μια μεταφορά στη μεγάλη οθόνη μετριοπαθώς προκλητική για μια ταινία μεγάλου προϋπολογισμού του Χόλιγουντ το 1971. (Η Warner Brothers προσπάθησε αρχικά να αποφύγει την κυκλοφορία της)..

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X