Κοινωνία

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, προχωρεί η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας μεταξύ άλλων καλύτερους μισθούς.

Με κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους -αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια», η ΑΔΕΔΥ οργανώνει την κινητοποίηση μαζί με εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, Εργατικά Κέντρα και ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα.

Η ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, διεκδικεί τα ακόλουθα:

  1. Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.
  2. Επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων.
  3. Συλλογικές Συμβάσεις για τους μισθούς.
  4. Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-2017.
  5. Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
  6. Αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ.
  7. Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
  8. Άμεση στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων και αναβάθμιση όλων των αναγκαίων υποδομών.

Η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 το πρωί.

Χωρίς ταξί η Αττική

Χωρίς ταξί θα παραμείνει την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου η Αθήνα, καθώς το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), προγραμματίζει απεργία.

Μεταξύ άλλων ζητούν μόνιμη παραμονή του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες ταξί στο 13%, άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων Ταξί μόνο μηδενικών ρύπων από το 2026.

Παράλληλα, προγραμματίζεται συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Μεταφορών. Παράλληλα, ο ΣΑΤΑ ρωτά την κυβέρνηση γιατί αφήνει «παράνομες εφαρμογές που χρησιμοποιούν είτε ταξί, είτε Ε.Ι.Χ να μην πληρώνουν κανένα φόρο, να βγάζουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, αφήνοντας στους νόμιμους επαγγελματίες αυτοκινητιστές μόνο φορολογικά βάρη».

Κλειστά και τα αεροδρόμια

«Παραλύουν» τα ελληνικά αεροδρόμια την ερχόμενη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.

Σε περίπτωση που η κινητοποίηση των ελεγκτών πραγματοποιηθεί και δεν προσφύγει κατά της απεργίας η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), τη μέρα εκείνη καμία πτήση από και προς ελληνικό αεροδρόμιο δεν θα εκτελείται.

Όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, θα εξυπηρετούνται μόνον οι πτήσεις που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο, δηλαδή οι αεροδιακομιδές, οι ειδικές πτήσεις και οι υπερπτήσεις.

Κατά συνέπεια, θα υπάρξει ακύρωση ή συγχώνευση του συνόλου των εμπορικών πτήσεων στην Ελλάδα.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ στην Αττική

Στα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με αποφάσεις του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ή αργότερα (έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια στις 8:30 π.μ.), ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.

24ωρη απεργία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας, σύμφωνα με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών καθώς και σωματείων εργαζομένων (Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ).

Ποιοι άλλοι κλάδοι θα συμμετάσχουν στην απεργία

Σημειώνεται πως ανακοίνωση έχει εκδώσει και η ΟΛΜΕ. Οι καθηγητές συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Απόφαση να συμμετάσχει στην απεργία στις 28 Φεβρουαρίου 2024 πήρε και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). «Στις 28 Φλεβάρη απεργούμε για τις ζωές μας!», αναφέρουν στο σύνθημά τους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X