Κοινωνία

Δολοφονία Άλκη: Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον 20χρονο που διέφυγε στην Αλβανία – Μέχρι αύριο θα εκδοθεί η ερυθρά αγγελία

Δολοφονία Άλκη: Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον 20χρονο που διέφυγε στην Αλβανία – Μέχρι αύριο θα εκδοθεί η ερυθρά αγγελία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εντός του επόμενου 24ωρου θα εκδοθεί, σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον 20χρονο, αλβανικής καταγωγής, που ταυτοποιήθηκε από την έρευνα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για εμπλοκή στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού.

Εις βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την ανακρίτρια Θεσσαλονίκης αλλά είναι ο μοναδικός από τους συνολικά 11 κατηγορούμενους για την υπόθεση που παραμένει μέχρι στιγμής ασύλληπτος και φέρεται να διέφυγε στην πατρίδα του.

Κατά τις ίδιες πηγές, εκκρεμούν κάποιες τυπικές διαδικασίες για την έκδοση τού εντάλματος το οποίο θα καταστεί στη συνέχεια ένταλμα διεθνούς αναζήτησης (ερυθρά αγγελία).

Τι είναι η ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ

Οι αγγελίες της Ιντερπόλ αποτελούν διεθνή αιτήματα συνεργασίας ή σήματα που επιτρέπουν στις αστυνομίες των χωρών μελών της Ιντερπόλ να ανταλλάσσουν πληροφορίες περί εγκλημάτων. Στην περίπτωση των ερυθρών αγγελιών, πρόκειται για πρόσωπα που καταζητούνται από εθνικά δικαστήρια για ποινική δίωξη ή για εκτέλεση ποινής βάσει εντάλματος σύλληψης ή δικαστικής απόφασης.

Ο ρόλος της Ιντερπόλ είναι να συντρέχει τις εθνικές αστυνομικές δυνάμεις στην ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των προσώπων αυτών με σκοπό τη σύλληψη και έκδοσή τους ή παρόμοια σύννομη πράξη. Οι ερυθρές αγγελίες δεν αποτελούν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Η Ιντερπόλ δεν μπορεί να εξαναγκάσει καμία χώρα μέλος να συλλάβει κάποιο πρόσωπο που αναζητείται μέσω ερυθράς αγγελίας. Κάθε χώρα μέλος αποφασίζει τη νομική ισχύ που θα προσδώσει σε μια ερυθρά αγγελία εντός των συνόρων της.

Εναπόκειται κατά πρώτο και κύριο λόγο στην Ιντερπόλ και τις χώρες μέλη της να εφαρμόσουν τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή καταχρήσεων των διαδικασιών της Ιντερπόλ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι αρμόδια να αξιολογούν ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν όταν δέχονται μια ερυθρά αγγελία και να εξετάζουν τις εν λόγω αγγελίες με βάση τη χώρα προέλευσης.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η αναγνώριση κάποιου ως πρόσφυγα σε ένα κράτος μέλος δεν παρέχει ασυλία από την άσκηση ποινικής δίωξης. Η οδηγία της ΕΕ περί αναγνώρισης ορίζει τις προϋποθέσεις για την απόκτηση του καθεστώτος του πρόσφυγα και τα δικαιώματα και τα οφέλη που απορρέουν από το καθεστώς αυτό. Η οδηγία προβλέπει επίσης ότι υπήκοος τρίτης χώρας αποκλείεται από το καθεστώς πρόσφυγα αν έχει διαπράξει σοβαρό μη πολιτικό έγκλημα εκτός της χώρας ασύλου του/της, όπως προβλέπει και κανόνες που καλύπτουν καταστάσεις στις οποίες το καθεστώς πρόσφυγα μπορεί να ανακληθεί, να τερματιστεί ή να μην ανανεωθεί.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X