Κοινωνία

Μαγιορκίνης: Αποκλιμάκωση της πανδημίας και επιστροφή στην κανονικότητα

Μαγιορκίνης: Αποκλιμάκωση της πανδημίας και επιστροφή στην κανονικότητα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Διανύουμε την τρίτη εβδομάδα αποκλιμάκωσης σε παγκόσμια κλίμακα, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Επίσης ανέφερε πως από την αρχή της πανδημίας σε όλο τον κόσμο σημειώθηκαν 418 εκατομμύρια μολύνσεις και 5,86 εκατομμύρια θάνατοι, ενώ σε παγκόσμια βάση την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε μείωση κατά 21% των διαγνώσεων, με δύο εκατομμύρια διαγνώσεις ανά ημέρα και μείωση των θανάτων κατά 7%, με 10.000 θανάτους την ημέρα.

Ακολούθως τόνισε ότι στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα, η πανδημία συρρικνώθηκε κατά 20% στις διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα  (7,7 εκατομμύρια διαγνώσεις) και κατέγραψε 23.000 θανάτους.

Επισήμανε πως από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, μόνο οι επτά παρουσίασαν επιδείνωση της κατάστασης, εκ των οποίων επιδείνωση μεγαλύτερη του 30% παρατηρήθηκε στην Ισλανδία. Σε 19 χώρες παρατηρήθηκε βελτίωση πάνω από 30%.

Στην Ελλάδα είχαμε την τελευταία εβδομάδα σταθεροποίηση των διαγνώσεων και μείωση των θανάτων κατά 20%.

Ως προς τις ΜΕΘ δήλωσε πως υπήρξε σαφής βελτίωση  και αποσυμπίεση και μείωση κατά 7% των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, ενώ μειώθηκαν οι νέες εισαγωγές και αυξήθηκαν τα εξιτήρια.

Επίσης από την αρχή της πανδημίας, στη χώρα μας έχουν διατεθεί 108 εκατομμύρια συσκευές self test, τις χρησιμοποίησαν 7,8 εκατομμύρια πολίτες και καταγράφηκαν από επαγγελματίες της υγείας 540.000 θετικές ενδείξεις.

Φαίνεται πως όλα εξελίσσονται σύμφωνα με το βασικό σενάριο και θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, αρχικά για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X